• SDS '55 en Otterlo kwamen in de eerste derby niet tot scoren. Mede door de (wellicht) afwezige keeper Bas Pol.

    import

Van Gent Finaleweken: Dorpenderby extra beladen

OTTERLO De dorpenderby tussen Otterlo en SDS '55 is al decennia lang een strijd waar zowel spelers, technische staf en supporters naar uitkijken. Beide teams zitten in een mindere periode, en hebben nog de nodige punten nodig om het derdeklasserschap veilig te stellen.

Eip Janssen/Wim van Kessel

SDS '55 haalde na de winterstop uit negen wedstrijden slechts vijf punten Dat betekent dat de Wekerommers inmiddels naar de voorlaatste plaats (P/D plek, red) zijn gedaald. De thuisclub begon na de winterstop aan een mooie serie. Uit zes wedstrijden werd zestien punten behaald. Maar de laatste drie duels gingen teleurstellend verloren.

De eerste derby tussen beide clubs eindigde in een 0-0 eindstand. Waar SDS hard werkte had Otterlo misschien het iets betere van het spel. Maar nergens werd het evenwicht verbroken laat staan gescoord. De brilstand (0-0) gaf goed het matige niveau van de wedstrijd weer.   

Een goede reden voor de sportredactie het licht op te steken bij de beide trainers Maarten Kerkhof (Otterlo) en Marcel van er Hoop (SDS'55). Hen werd een aantal vragen voorgelegd.

Wat is de reden van het mindere presteren Kerkhof: Bas Pol en Paul Speldenbrink zijn geblesseerd. Dat zijn spelers die net wat extra brengen. Verder had zeker de wedstrijd bij Zwart Wit anders kunnen lopen. Alleen tegen Teuge speelden wij echt slecht. Zijn collega Marcel van der Hoop: Na de winterstop ging SDS'55 best aardig van start. Een terecht gelijkspel tegen Otterlo, winst op Barneveld en gelijk tegen Teuge. Daarna kwam er de klad in en staan we behalve nog een gelijkspelletje tegen Terschuurse Boys met lege handen. Het is lastig er een vinger achter te krijgen. In deze derde klasse ontlopen de ploegen elkaar niet zoveel. SDS heeft geen spelers die er in deze klasse bovenuit steken. Dat betekent dat wij het als team moeten doen. Over de inzet en trainingsopkomst ben ik tevreden. Maar het is helaas allemaal 'net niet'. Dat moeten we tegen Otterlo proberen om te buigen."

Wat moet er anders? ,,Uiteraard is er teruggekeken naar de eerste dorpenderby", beamen beide trainers. ,,Daar zaten zeker aanknopingspunten in. Of wij het heel anders aanpakken? Natuurlijk zet ik als trainer accenten die passen bij mijn ploeg. Maar ik denk dat collega Kerkhof (Otterlo) dat ook doet. Maar ook hij laat het achterste van zijn tong niet zien in dit gesprek. En terecht", lacht Marcel van der Hoop. Maarten Kerkhof: Wij moeten vanaf de eerste minuut er op 'knoepen'. Dat doet SDS ook. En dan proberen op basis van ons voetballend vermogen het verschil te maken.

Wat mag het publiek verwachten? Kerkhof : Een spectaculaire wedstrijd. Het zal vechtvoetbal worden. Wij kiezen voor de aanval. Van der Hoop Ik verwacht twee ploegen die voor de winst gaan. Aan een gelijkspel hebben we eigenlijk niets. Maar het kan ook zo maar zijn dat je achteraf moet constateren tevreden te zijn met een puntje."

Hoe leeft de derby in de groep?  Van der Hoop: Je merkt wel dat een wedstrijd tegen Otterlo net iets meer leeft dan de andere wedstrijden. Maar dat zal een paar kilometer verder niet anders zijn. Voor mij persoonlijk is het een gewoon duel. Kerkhof: Het leeft zeker! Ook bij het publiek, wat nog wat met vuurwerk wil doen. Persoonlijk maakt het niets uit. Voor mij is het net als elke andere wedstrijd.

Wat neem je mee uit de eerste wedstrijd? Kerkhof: Dat was met 0-0 een slechte wedstrijd. Armoedig. SDS zakte ver in. Wij waren niet bij machte daar veel tegenover te stellen. Van der Hoop Laat ik bewaren voor morgen (zaterdag). Omdat wij moeilijk scoren is elk foutje achterin bijna fataal. Te vaak moeten we na een achterstand risico's nemen. Dat mag ons bij Otterlo niet gebeuren.

Otterlo en SDS '55 hebben punten hard nodig

Is iedereen beschikbaar? Kerkhof: Bas Pol en Glenn Hummelen zijn geblesseerd, en Evan Theunissen geschorst. We doen er alles aan Paul Speldenbrink fit te krijgen.

,,Bij SDS '55 is iedereen fit", geeft Marcel van der Hoop aan.

Vraagt deze derby een andere voorbereiding dan anders? [Maarten Kerkhof: We doen niets anders dan anders. Dat geldt ook voor ons. Gewoon jezelf blijven, aldus Marcel van der Hoop.

Zijn er zal witte zakdoekjes gezien? Van der Hoop: Zeker maar dat waren mensen die verkouden waren. Nee, daar doen ze hier niet aan. Natuurlijk is er druk bij iedereen. Je moet er niet aandenken een klas lager te moeten spelen. Kerkhof: Ha, ha. Gelukkig niet. Ik denk dat we het als promovendus niet slecht hebben gedaan. Eigenlijk mankeerde tegen Teuge voor het eerst pas aan de instelling.

Is winst noodzakelijk? Maarten Kerkhof: Een driepunter is wel heel geruststellend. Dan wordt het verschil met SDS acht. Ook al omdat er nog andere clubs tussenstaan, zijn we dan redelijk veilig. Bij verlies moeten we meedoen om onderste plaatsen. Van der Hoop Daar sluit ik mij bij aan. Bij winst krijgen we de middenmoot weer in zicht. Ik verwacht overigens dat de laatste speelronde zekerheid geeft.  

Wat gaat het worden? Van der Hoop Moet dat echt. Laat ik een 0-1 winst voorspellen.  Kerkhof: 3-0 voor Otterlo.

Deze voorspellingen houden in dat de ongetwijfeld vele toeschouwers doelpunten mogen verwachten. Maar of het uitkomt? Zaterdagmiddag volgt op Sportpark Kastanjebos te Otterlo, aanvang 14.30, ongetwijfeld een boeiende sportmiddag.