• Philip Cozijnsen, voorzitter Tuxis Ede's Best Run, zou graag zelf in actie komen.

    Jarno Schurgers

'Tuxis Ede's Best Run is uitdagend'

EDE Met trots kijkt voorzitter Philip Cozijnsen uit naar de vierde 'Tuxis Ede's Best Run', die komende zondag plaatsvindt. ,,De survivalsport laat zich van haar beste kant zien", vertelt Philip Cozijnsen.

Eip Janssen

Cozijnsen is voorzitter van een team dat de 'Tuxis Ede's Best Run' mogelijk maakt. ,,Natuurlijk had ik graag zelf meegedaan, maar ik wil - gesteund door een mooi team vrijwilligers - de bijna achthonderd deelnemers een mooie uitdaging bieden."

Vanaf november wordt gewerkt aan een goede organisatie. ,,Het gaat om vergunningen, vrijwilligers, parcours, verzekeringen, website enzovoort. Ook de medewerking van de omringende verenigingen is belangrijk. De Edese IJs Vereniging (EIJV) opent haar accommodatie. Het publiek kan daar, maar ook op andere plaatsen getuige zijn van mooie survivalsport", gaat hij verder.

TRADITIE Survivallen is in Ede niet uit de lucht komen vallen. ,,Het Survival Team Ede, onder leiding van Hans en Dini Louwers, timmert al dertig jaar aan de Langekampweg aan de weg. Sportfanaten die de gemeente Ede, mede door deze survivaltocht, op de kaart zetten."

,,Aan een survivalrun kan iedereen meedoen, zowel individueel als binnen een (recreanten) -groep. De kunst is in een zo kort mogelijke tijd een traject (zeven tot negen kilometer, red.) met natuurlijke en opgebouwde hindernissen af te leggen. Belangrijk zijn kracht, looptechniek, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Het is een sport voor de doorzetters. Bij de wedstrijdlopers gaat het uiteraard om de ranglijst. Bij de recreatieve klassen zie je dat men elkaar in tijden van nood helpt. Daar staat het sociale aspect voorop", licht Philip Cozijnsen toe.

Belangrijk is het 'bandje' dat je moet dragen. ,,Dat moet worden getoond en is het bewijs dat alle hindernissen goed zijn volbracht. Lukt dat niet dan wordt het 'bandje 'ingehouden. Je mag je weg wel vervolgen, maar dat betekent twee uur straftijd. Hoog eindigen is er dan niet meer bij."

JEUGD De organisatie rekent op zeker achthonderd deelnemers. Hoewel alle deelnemers belangrijk zijn, is de Korte Survival Run (KSR) het uithangbord.

,,De wedstrijd in Ede maakt deel uit zeventien vastgestelde wedstrijden en is voor wedstrijdlopers met een landelijke licentie. Er wordt een dag- en een totaalklassement over alle wedstrijden opgemaakt. Ook nationaal kampioen Floris Dinkelman, vierde in het tussenklassement, doet mee. Maar ook de Edese Hella Gruel of de Veenendaalse topper Bo de Groot."

Cozijnsen vervolgt: ,,Nieuw is dat wij rekening houden met de jeugd onder de 15 jaar. Zij mogen vanwege hun leeftijd onderdelen boven de tweeënhalve meter overslaan en toch het parcours afleggen. Wij willen de jeugd stimuleren te gaan survivallen. Dan moet je ze niet met onmogelijke opdrachten afschrikken."

Meer op www.edesbestrun.nl.