• Sebastiaan Kuijper, Ryan van Donkelaar, Yamaika Kuijper en Pim Kooij zijn blij met de samenwerking.

    Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Topsporters vinden partner in Premium Health Club

EDE De Edese topsporters Yamaika Kuijper (Karate) en Ryan van Donkelaar (Judo) willen dolgraag naar de Olympische Spelen 2020 in Japan.

Eip Janssen

Daarvoor zijn zij een samenwerkingsverband aan gegaan met Premium Health Club (PHC). Eigenaar Pim Kooij, ook de Edese basketballers BCE '79 steunend, is blij met deze topsporters.

,,Ik ben mede vanwege mijn beroep uiteraard erg sportief ingesteld. Wat is mooier om met mijn bedrijf in de topsporthal aan de Zandlaan beter bekend als de 'Van der Knaaphal' deze jeugdige sporters te helpen, een droom waar te maken."

De Edese sportschool ondersteunt de judo en karate specialisten het komende jaar. Daarin hopen Kuijper en Van Donkelaar stappen te zetten in hun carrière te zetten, waarbij ze uiteindelijk de focus leggen op een olympische deelname.

,,Karate is de eerste keer aanwezig op de 'Olympische Spelen' 2020 die vanaf 24 juli in Tokyo (Japan) worden gehouden. Wat zou het mooi zijn als ik ons land daar mag vertegenwoordigen", aldus de 23-jarige Edese Yamaika Kuijper.

Een hoop die ook Edenaar Ryan van Donkelaar heeft. ,,Ik zal er echt alles aandoen. Ik kom uit in de klasse -80kg. De concurrentie is heel erg groot. Maar ik ben nog jong", grapt hij.

Beide sporters worden onder andere begeleid door Sebastiaan Kuijper (geen familie van) namens Topsport Gelderland.

,,Wij zijn dé partij op het gebied van talentontwikkeling, en daarom onmisbaar bij het faciliteren, ondersteunen en begeleiden van de Gelderse talenten. Ik probeer twee zaken goed te regelen. Achter de schermen het beste uit de talenten naar boven te halen en voor de schermen letterlijk en figuurlijk een podium voor talent te bereiken. Door middel van een uitgebreid faciliteitennetwerk biedt Topsport Gelderland haar talenten het optimale. Het is mooi dat in Ede deze samenwerking met Pim Kooij (PHC) tot stand is gebracht."

SAMENWERKING Het kwartet ziet veel voordelen in de samenwerking. Maar beseft ook dat uiteindelijk de sporters het succes daarvan in handen hebben.

,,Wij (Ryan en Yamaika, red.) zullen er alles aan doen dat waar te maken. Ongeacht of ons doel de Olympische Spelen nu wel of niet slaagt, mag nooit de conclusie zijn dat we er niet genoeg aan hebben gedaan. Is de concurrentie op weg naar Japan beter moet je dat sportief aanvaarden", meent het duo.

,,Onze hulp zal vooral liggen in de begeleidingssfeer. Yamaika en Ryan mogen bij ons gebruik maken van alle mogelijke faciliteiten. In principe zullen zij een vaste begeleider daarvoor krijgen. Daarover moeten nog goede afspraken worden gemaakt. Maar zoals ik nu, na de eerste kennismaking vaststel, zal het aan de wederzijdse motivatie niet liggen. Wat zou het mooi zijn als naast Kimberley Bos, die op de Olympische Winterspelen voor onze gemeente Ede, veel indruk maakte, dit volgend jaar deze twee jeugdige topsporters gaan doen", sluit Pim Kooij af.

De karateka Yamaika Kuijper en Ryan van Donkelaar (Judo) horen het met genoegen aan.

,,Wij verheugen ons erop de gemeente Ede op de kaart te zetten. Dat zowel Sebastiaan Kuijper namens Topsport Gelderland als Pim Kooij (namens PHC) in ons geloven is zeker een steun in de rug. Maar de eerlijkheid gebied ook te zeggen dat de weg nog lang is", besluiten de twee jeugdige topsporters.

Profiel: Yamaika Kuijper

,,Ik ben 23 jaar en woon in Ede. Op mijn vijfde begon mijn karate loopbaan. In 2013 ben ik over gestapt naar de in Ede ook bekende Nabil Ou-Aissa. Hij en Willy de Groot hebben mij gesteund in het traject naar de nationale top in de diverse gewichtsklassen. Om mijn doel: de Olympische Spelen 2020 te halen neem ik deel aan de K1 Premier Leagues en probeer zo een direct startbewijs te halen. Deze toernooien in combinatie met de Karate A serie toernooien vinden plaats over de hele aardbol. Ik ben blij met elke steun, zowel financieel als op andere wijze."

Yamaika Kuijper heeft een Topsportstatus. Maakt sinds 2007 deel uit van vertegenwoordigende Nederlands teams. Haar laatste recente succes (maart 2019) was Nederlandse Kampioenschappen karate (dames tot 50kg) waar zij het goud in het lichtgewicht veroverde.

Profiel Ryan van Donkelaar

,,Ik ben 21 jaar en woon ook in Ede. Vanaf mijn zesde jaar ben ik verzot op Judo. Eerst bij sportschool Venendaal in onze wijk Veldhuizen waar ik de basistechnieken leerde. Omdat ik naast razend enthousiast ook talent had heb ik al snel alle slippen en banden gehaald. Dan doe je aan toernooien mee en op mijn veertiende haalde ik de bruine band. De trainingsuren werden opgevoerd en ik werd op mijn achttiende derde op het NK. Inmiddels heb ik de tweede DAN gehaald. Ik studeer nu Hbo-opleiding Sportkunde aan het Han. Dit naast het bijna fulltime sporten onder meer op Papendal. Mooiste activiteit? Dat zijn er vele maar deelname aan vijf Europawedstrijden in onder andere Kaunas, Praag en Coimbra hebben indruk gemaakt", besluit Ryan van Donkelaar.

Hij heeft de Bondsstatus als topsporter. Werd onder meer derde op het NK Judo in zijn klasse. Zijn ambitie is uitkomen op EK's en WK's met uiteindelijk doel Olympische Spelen. Een van zijn voorbeelden is Olympische Judoka Mark Huizinga. Het aantal trainingsuren is bijna 15 uur per week.