• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Tom Pronk loopt in bij De Cirkel

EDE Koploper Frank van Wijngaarden voelt de hete adem van oud-clubkampioen Tom Pronk in de nek. 

In een lang gevecht dat pas tegen middernacht eindigde moest Harold Boom de koning omleggen tegen Pronk.

Nog 36 punten bedraagt de achterstand van Tom Pronk op de seizoenverrassing Van Wijngaarden. Hij komt volgende week niet in actie, zodat een wisseling van de wacht aan de top bij De Cirkel niet ondenkbaar is.

Tom Pronk moet dan wel met zwart Marnix Lukasse van zich af houden.  Dat de spanning weer terug lijkt is mede te danken aan curieus genoeg zoon Jim Pronk. Hij hield Frank van Wijngaarden knap op remise.

Ook Anne Postma deed na een zege op Albert Bootsman goede zaken en klom naar de derde plaats. Ben Zee stormt de top tien binnen na zijn zege op Henry van den Brink. Geplaagd door zijn bekende nijpende tijdnood vond de schaaknestor wel de winnende zetten.

DIVERS Naast de interne competitie kwamen De Cirkel 2 en 3 in de OSBO-competitie uit. En dat met een teleurstellend resultaat. Veenendaal 3 was met 2,5-3,5 te sterk voor De Cirkel 2.

In Nijmegen leed Cirkel 3 een 1,5-4,5 nederlaag tegen SMB 5. Het is nog niet het OSBO-seizoen wat de Cirkel graag zou willen. De hoofdmacht komt pas 16 november in actie in en tegen Veenendaal 2. 

Deze speelavond was niet alleen de schaakavond van de topborden. Integendeel ook inde onderste helft van de ranglijst vele leuke boeiende partijen.

Rigst Wegen gaf Ruben de Vries goed partij. In een Siciliaan waarin De Vries al snel een pion veroverde. In het middenspel zo rond zet twintig raakte Rigst Wegen de draad kwijt. Zij liet haar dame insluiten en De Vries was er als de kippen bij dat voordeel te pakken. De winst was klip en klaar.

Dat was ook het geval bij Dick Wenning foto 2 links tegen de sympathieke Syriër Mohammad Badenjki. Dat ging binnen vijfentwintig minuten tegen een typische Wenning opening. ,,Hij mist nog de mooie opbouw in de opening. Zijn pionnen zetten zijn eigen sterke stukken vast", meende de winnaar. Hij gaf Badenjki daarna een spoedcursus Stap 1. ,,De gouden regels gaat Mohammad van het openingsprobleem afhelepen", glunderde Dick Wenning.

GEMIST Een tafel verder speelden Gijsbert Nagel en Efe Cem Kocabas hun partij. Op zet 17 opende Nagel een mooie aanval. Kocabas dacht lang na te slaan met de d of c pion. Hij koste voor de beste oplossing de d-pion.

En passant daarmee open lijnen krijgend. Nagel, die inmiddels twee pionnen achter kwam, zag zijn dame in gevaar. In nood werd geruild voor een licht stuk. Hij overzag dat eerst met de toren schaak geven zijn probleem had opgelost. ,,Een mooie partij waarin ik weer wat geleerd heb", aldus Gijsbert Nagel.

Tim Evendijk ging de overgang van midden- naar eindspel in met twee pionnen voorsprong. Daar stond in eerste instantie tegenover dat Bomhof de open lijnen had. Nadat Evendijk het evenwicht had hersteld, was verlies voor Bomhof onontkoombaar.

Evenwicht zat er ook in de partij tussen Mark Bakker en routinier Sebo Nienhuis. In een eindspel met ongelijke lopers probeerde de jonge Bakker het maximale. Maar Nienhuis bleef onverstoorbaar als altijd en deelde het punt.

TIJDNOOD Grillig was het verloop bij Johan de Lange en Robert Krouwel foto 1 rechts. De laatste leek simpel op winst af te stevenen. Maar ging mee in het sneltrein spel van De Lange. ,,Ik speel altijd vrij snel", aldus Krouwel. 

Johan de Lange, die met gierende remmen soms aan de noodrem moest trekken om het vallen van de klok te voorkomen, bood enige malen remise aan. Zijn Barneveldse tegenstander wilde er niets van weten maar kwam even in zwaar weer terecht.

,,Ongelooflijk, zat weer vreselijk te knoeien. Lijkt net alsof ik iedere partij bij De Cirkel nadat ik bewezen heb beter te staan, zomaar ga weggeven. Het killersinstinct naar boven brengen is de opgave", meende Krouwel.

Maar zag De Lange enige cruciale fouten, met onder meer het weggeven van een loper, maken. 

,,Of het nog gewonnen is zonder loper verlies weet ik niet zo goed. Het plan was echter op c6 in te slaan en daarna een torenoffer op g6 om mijn pion vrije doorgang te geven. Bij niet slaan loopt het dan mat met Tg7+ en toren f8 Mat, maar of die opzet waterdicht was weet ik niet. Maar Johan kon dat nauwelijks berekenen met minder dan een minuut op de klok", besloot Robert Krouwel.

REMISE In de toppartij tussen Jim Pronk foto 3 links en Frank van Wijngaarden kwam de Franse afruilvariant op het bord. Pronk had het initiatief waarin de koploper een pion offerde.

,,Ik wilde meer spel creëren. Een leuke overgang naar een partij waarin het bleef bij speldenprikken", glunderde Frank van Wijngaarden. Hij vond de remise een logisch resultaat van een boeiende avond.

EXTERN De Cirkel 2 verloor met 2,5- 3,5 van Veenendaal 3. Maar had zeker een gelijkspel in handen.

Louis van der Vos kreeg met zwart het dame-gambiet op het bord. Na wat heen en weer geschuif kreeg zijn tegenstander een ontwikkelingsachterstand. Na afruil van de zware stukken bleef een eindspel over met voor zwart een paard en voor wit een geblokkeerde loper.

Louis van der Vos zag de winnende zet over het hoofd waardoor de remise werd overeengekomen.

Tom Smit kreeg geen voordeel in het loperspel. In het paard-eindspel koos hij voor een kansrijke variant, maar omdat zijn tegenstander de klippen omzeilde, werd het remise.

In de partij van Peter van der Wijngaart werden de lopers en dames afgeruild. Toen ook nog paard en toren van het bord verdwenen, bood Veenendaler Jaap van Beelen remise aan in een voor hem iets betere stelling. De Cirkelaar accepteerde het remiseaanbod volgens het gezegde: 'Beter een half ei dan een lege dop'.

Egbert Aalbers kreeg na een Hongaarse opening met wit een gelijkwaardig middenspel. Beide partijen vlochten mogelijke dame-ruil-valletjes in de stelling die handig omzeild werden. Zwart pakte een pion in het middenspel die wit in het eindspel noodlottig werd.

Alles hing toen af van Anton Spronk foto 4 rechts en Hans de Groot. Hans de Groot won een pion en in het eindspel was deze door een promotiecombinatie beslissend. Anton Spronk vocht als een leeuw, maar kon verlies niet afwenden.

,,Ik moest in de opening de witte loper met zijn paard ruilen op b3. Hij krijgt een vrije a-lijn en een sterke bezetting in het midden met pionnen. Ik moest er veel tijd insteken een en ander op te lossen. Na een lange strijd (gerekt door de stand 2.5-2.5) kon mijn tegenstander het pionnenoverwicht op twee vleugels uitbouwen naar winst", keek Spronk terug.

KLAPPEN Ook het derde Cirkel team zit in de hoek waar de klappen vallen. Vooraf werd er op kansen gerekend tegen SMB 5. Maar de waarheid was een 1,5-4,5 nederlaag. Robert Degenhart zag de ene na de andere aanvalsgolf op zich afkomen.

Hij capituleerde als eerste. Niet veel later gevolgd door Jasper de Rijk. Even bracht Ben Verduyn met winst hoop in de Edese harten. Maar nadat Fedde Kingma en Kees van der Dussen ook de tegenstanders hadden gefeliciteerd was het over. Dat stelde Jelle Bottema in staat met remise genoegen te nemen.

OVERIGE UITSLAGEN: Bert Duijker - Jan Hartsuiker remise, Hans van de Weteringh - Marnix Lukasse 0-1, Stijn Kappert - Kees Hoek 0-1

Top tien na de tiende speelronde:

1. (1). Frank van Wijngaarden 544,50

2. (2). Tom Pronk 508,50

3. (4). Anne Postma 449,00

4. (5). Jim Pronk 421,67

5. (8). Marnix Lukasse 398,67

6. (3). Harold Boom 386,67

7. (6). Dominic van Dijk 379,33

8. (15). Peter van der Wijngaart 364,33

9. (18). Ben Zee 350,50

10. (7). Albert Bootsman 341,00

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Bij de vijftig plus schakers de elfde speelronde. En spektakel was er. Hoewel koploper Ben Verduyn en Eip Janssen daar na snelle en wellicht onnodige nederlagen anders over zullen denken.

Koploper Ben Verduyn foto 5 links zakte op een dramatische manier door het ijs tegen routinier Anton Ebskamp.

De trotse koploper dacht na negen zetten dat hij de favoriete Ebskamp mat zette, maar het tegendeel was waar. De harde werkelijkheid was dat Verduyn zijn dame verspeelde en dus ook de partij. Ebskamp lijkt door niets en niemand te stuiten op weg naar de wintertitel.

Herman van Scherrenburg had zijn handen vol aan Rob Broek. De laatste vocht door tot het bittere einde. Vorige week had hij in het eindspel nog de winst gepakt maar nu moest hij toch capituleren. Door deze overwinning is Van Scherrenburg weer opgeklommen naar de tweede plaats.

Erik Wels en Ton van den Berk toverden een interessante partij op het bord. Van den Berk kreeg in het middenspel licht materiaal voordeel maar moest nog tot het uiterste gaan om alsnog de felbegeerde winst binnen te halen.

Fons de Kort ging er eens goed voor zitten met wit tegen Anneke Liefkens. Deze partij moest toch minimaal een remise opleveren. Liefkens dacht daar heel anders over en na een leuke en boeiende partij werd de verdiende overwinning binnen gehaald.

Kees van der Dussen keek in het middenspel tegen Eip Janssen tegen een veel mindere stelling aan. Negen van tien gevallen gaat zo'n partij ook verloren gaat. Maar de uitzondering bevestigde de regel. Janssen speelde wat zwakke zetten door niet op ene dame ruil in te gaan. Van der Dussen profiteerde goed en wist de volle buit binnen te halen.

Oeds Slichtenbree won ook zijn derde partij op rij. De winst op Jan van Dalen betekent een honderd procent score. De vraag is wie hem de eerste punten gaat afsnoepen.

OVERIGE UITSLAGEN: Louis van der Vos - Klaas van der Wal 1-0, Remy Mouthaan - Jelle Bottema ½-½, Hein den Hollander - Hans Pasveer 0-1 en Els Creutzberg - Fred Post 0-1.

De top vijf:

1. (2). Anton Ebskamp 230,33

2. (3). Herman van Scherrenburg 214,50

3. (1). Ben Verduyn 193,17

4. (5) Kees van der Dussen 172.00

5. (4) Rob Broek 163,67

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.