• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Teleurstellende start OSBO-teams De Cirkel

EDE Dinsdagavond werd bij De Cirkel de eerste speelronde in de OSBO-competitie gestart. Daarnaast een aantal partij in de interne competitie.

Nadat de balans was opgemaakt overheerste teleurstelling bij De Cirkel leden. Het eerste OSBO Cirkel team ging met liefst 1,5 - 6,5 onderuit tegen Wageningen 4. Ook het derde Cirkel team gunde de punten met 1 - 5 aan tegenstander Koningswaal 2.

Dat terwijl De Cirkel 2 maandagavond in de derde klasse OSBO het goede voorbeeld gaf door bij Rhenen 2 met 5-1 te winnen.

In de interne competitie werden dertien partijen gespeeld. Koploper bleef Frank van Wijngaarden foto 3 rechts die de sterke Bert Duijker versloeg. Andere favorieten als Thomas Slijper foto 4 links, Robert Krouwel en Marnix Lukasse vinden ook langzaam maar zeker de weg omhoog na goede zeges.

Mohammad Badenjki boekte zijn tweede zege op rij. Deze keer was de enige vrouwelijke deelneemster in het schaakgeweld, Rigst Wegen de klos.

Het langst duurde het duel tussen Marnix Lukasse en Anton Spronk. Lukasse met drie pionnen voorsprong in het eindspel zag Spronk zich stevig verweren. Maar met zijn klok op vallen en het middernacht (twaalf uur) geluid op de achtergrond, werd het volle punt geïncasseerd.

INTERN Een sterke zege dus van de jonge Frank van Wijngaarden. ,,Frank is nogal van het snel afruilen. Ik zal proberen dat te ontregelen", liet Duijker vooraf weten.

De partij was boeiend, spannend maar vooral tactisch sterk. Ergens liet Bert Duijker de mogelijkheid op sterk tegenspel liggen.

,,Hij (Frank,EJ) valt aan waar mogelijk en verdedigd waar nodig", aldus Duijker halverwege de partij. In het eindspel liet de jonge koploper weinig steken meer vallen.

,,Ik ontweek Da6 bewust omdat ik mat achter de paaltjes bij een verkeerd antwoord had gezien", keek Van Wijngaarden terug. Zijn winst brengt de eerste achtervolger, (Anne Postma) op een half winstpunt. Beide heren kunnen zich opmaken voor een mooie strijd komende dinsdagavond.

De eerste OSBO-wedstrijd (Henry van den Brink winst op oud Cirkelaar Tobias van er Werff, EJ) was na zeventig minuten. In de interne competitie gaat dat wat vlugger. Thomas Slijper was binnen veertig minuten klaar tegen Mark Bakker.

,,Een korte partij, met kleine onnauwkeurigheden van Mark Bakker", analyseerde Slijper. ,,Het was nog wel even rekenen in het eindspel maar de winst is binnen", glimlachte hij.

Die glimlach siert altijd het gezicht van Tim Evendijk foto 1 links. Maar nu even niet. Routinier Robert Krouwel was te sterk.

,,Het Weens is in het Frans vaak een saaie variant. Daarom koos is voor de Leeuw variant", opende Krouwel zijn terugblik.

In de theorieboeken staat daarover: De Leeuw is een heel bijzondere schaakopening. Voor zwart is het een ongelofelijk sterk wapen tegen alle witte openingen die je je kunt bedenken. Je kunt De Leeuw prima spelen bij 1.e4 en 1.d4 maar ook bij 1.c4 en 1.Pf3 is De Leeuw het beste antwoord. Daarbij is het meer dan alleen een opening. Je speelt De Leeuw ook in het middenspel en in het eindspel. Je krijgt met De Leeuw een hele nieuwe schaakstrategie en -filosofie cadeau.

,,De jonge Tim Evendijk deed het lang goed, en hield de partij binnen de remisemarge. Maar toen de tijdsdruk van de klok mee ging spelen sloeg Tim de plank mis", ging Krouwel verder.

De zwartspeler hield een sterk centrum over en speelde de partij gedegen naar winst.

,,De credits gaan zeker uit naar Evendijk, die het publiek vermaakte met verzorgd spel. Ik kijk wekelijks met verbazing hoe sterk er overal wordt gespeeld bij De Cirkel", besloot barnevelder Robert Krouwel.

EXTERN De OSBO-competitie voor het vlaggenschip van De Cirkel begon veelbelovend. Henry van den Brink foto 2 rechts opende binnen het uur tegen Wageningen 4 de score. Opponent en ex-Cirkelaar Tobias van der Werff blunderde enorm en kon direct opgeven.

Maar een zwaluw maakt nog geen zomer, en dat was ook bij De Cirkel helaas de realiteit.

Op alle borden verschillende speelstijlen met Schotse, Franse, Siciliaanse en Hollandse openingen, naast excentrieke Blackmar-Diemer-gambieten en moderne verdedigingen.

Tom Pronk, spelend aan bord 1, besloot na een lange rokade van zijn tegenstander diens koningstelling te testen.  Hij offerde een kwaliteit voor de aanval. Zelf kon hij niet rokeren omdat een dame de rokadevelden in de gaten hield. Hierdoor stond zijn overgebleven toren buitenspel en sloeg de aanval niet door. De stand was weer in evenwicht:1-1.

Albert Bootsman begon voortvarend aan het middenspel en won een pion. Zijn tegenstander startte daarop een vlijmscherpe aanval, waarop Bootsman geen adequaat antwoord had: 1-2.

De beurt was nu aan Anne Postma. Zijn tegenstandster ging er met een degelijke Franse verdediging goed voor zitten. Er ontstond een zeer gecompliceerd middenspel waarin beide spelers elkaars stelling binnendrongen, normaalgesproken het type spel waarin Postma zich erg thuis voelt.

Nadat flink wat stukken waren afgeruild en de balans opgemaakt kon worden, greep de Cirkelaar vreselijk mis, blunderde zijn toren weg en kon direct opgeven: 1-3.

Clubkampioen Dominic van Dijk creëerde met zijn Blackmar-Diemer-verrassingsgambiet goede kansen.

Een voorsprong in ontwikkeling en een actieve stelling tegen een gambietpion achterstand levert hem doorgaans goede kansen. Zijn tegenstander besloot echter niet mee te werken. In een eindspel met nog steeds de pion achter moest Van Dijk nog goed manoeuvreren om de partij remise te houden: 1,5 - 3,5.

Voor de overige drie spelers zat er niets anders op dan vol voor de winst te spelen. Wie breekt die betaalt, is een term die in het schaken dan vaak gebruikt wordt. Of anders gezegd: Op winst spelen is soms een kwestie van onverantwoorde risico's nemen.

Daar wist Wageningen wel raad mee en Ben Zee en Harold Boom kregen het lid op de neus: 1,5 - 5,5.

De taak aan teamcaptain Herman van den Akker om de score nog enigszins dragelijk af te ronden.

Dat lukte aanvankelijk zeer goed. Met twee pionnen voor, maar met alle zware stukken nog op het bord, ontstond een eindspel waarin gemakkelijk fouten gemaakt konden worden, met beide spelers in hevige tijdnood. Geheel in stijl van de avond ging Van den Akker als eerste door de vlag en werd de eerste OSBO-ronde met 1,5 - 6,5 verloren.

TWEEDE De Cirkel reserves waren het team die de eer nog hoog hielden. De forse 5-1 zege bij Rhenen was niet door iedereen verwacht.

Invaller Ben Verduyn versloeg zijn tegenstander Tabe de Vries. Laatstgenoemde trapte bij de vijftiende zet in een penning, waarbij hij zijn dame tegen een loper verloor. Hoewel hij tegenstribbelde was het pleit beslecht: 0-1.

Anton Spronk kreeg met zwart een koningsgambiet voorgeschoteld met vooruitgeschoven pionnen op e4 en f5. Wit kon zijn aanval niet doorzetten, waardoor zwart twee sterke lopers in het midden kreeg, waarmee hij de torens en dame onder druk zette. De Rhenense schaker werd met twee lopers mat gezet.

Tom Smit speelde met wit een Siciliaanse opening en kreeg ten koste van een pion een aanval. Na aan fout van zijn tegenstander leek er geen vuiltje aan de lucht, maar dat was gezichtsbedrog. Maar in een wirwar van mogelijkheden wist de thuisspeler het goede spel niet voort te zetten . Smit profiteerde.

Nadat ook Egbert Aalbers won (0-4) was de zege binnen. ,,Ik speelde Hongaars. Mijn tegenstander kon de dreigingen weerleggen maar dit ging ten koste van zijn pionnenstructuur. Nadat de paarden van het bord waren kregen mijn lopers ruimte. Hiermee kon ik een aanval doen op de pionnenstelling van de koningsvleugel. Ook de dame en toren pennen met de witte loper. Het oplossen van dit probleem koste veel tijd waardoor de mat aanval niet meer kon worden weerlegd", glunderde Egbert Aalbers.

Louis van de Vos had het moeilijk maar toen de Edenaar een toren en loper tegen een dame kon ruilen kwam hij goed te staan. Uiteindelijk liet hij de stelling in remise verzanden

Als laatste speelde Leo Lukasse. Er kwam een eindspel op het bord met ieder een toren en twee verbonden pionnen. Lukasse bood twee keer remise aan en het tweede remiseaanbod werd aanvaard waardoor de eindstand op 1 - 5 kwam.

LASTIG Het derde team wist vooraf al dat het tegen Koningswaal 2 lastig zou worden. ,,Dit team mag gerust tot kampioenskandidaat worden uitgeroepen. Maar een 1-5 uitslag, met winst voor Kees van der Dussen, is wel zorgelijk", aldus teamleider Verduyn.

Van der Dussen wist in een boeiend eindspel als eerste een pion te promoveren. Maar dat ging ook nog niet zo gemakkelijk.

,,Van der Dussen zette zijn pion op de promotieplek, en deed daarna niets. Verrassend genoeg zette zijn tegenstander daarna een dame ervoor in de plaats. Misschien wel vriendelijk maar eigenlijk was de zet van de Cirkelaar onreglementair. En bij twee onreglementaire zetten kun je al als verliezer worden aangemerkt. Het doet niet af aan de zege van Van der Dussen, maar het is wel opletten", meende wedstrijdleider Janssen.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Alfred Gaasbeek - Dick Wenning 1-0, Jan Hartsuiker -Jim Pronk 0-1, Sebo Nienhuis - Leo Lukasse remise, Cees Hoek - Tom Smit remise, Efe Cem Kocabas -Louis van der Vos 0-1.  

Top tien na de zesde speelronde:

1. (1). Frank van Wijngaarden 317,00

2. (3). Anne Postma 280,33

3. (2). Tom Pronk 276,17

4. (8). Harold Boom 271,00

5. (7). Jim Pronk 267,50

6. (6). Herman van den Akker 248,83

7. (4). Dominic van Dijk 244,83

8. (9). Henry van den Brink 220,33

9. (5). Bert Duijker 212,50

10. (19). Thomas Slijper 207,00

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Bij de vijftig plus schakers de zevende speelronde. Zij lopen, maar dat is op basis van leeftijd reëel, een ronde voor op de dinsdagavondgroep.

Het was de middag van de spanning. Veel partijen duurden wat langer dan normaliter het geval is. Het laatst waren Fons de Kort en Oeds Slichtenbree klaar. Eerstgenoemde raakte in het eindspel de weg wat kwijt. Zijn paard en loper verkozen een loop weg die uiteindelijk tot verlies leidde.

Dat was ook het geval bij Hans Pasveer, die een zekere remise maar misschien wel winst tegen de sterke Erik Wels liet liggen.

Koploper Kees van der Dussen zag de meest creatieve speler van de middag (Joop de Feijter) middels eeuwig schaak remise uit het vuur slepen. Van der Dussen zag dat de koppositie daardoor werd verspeeld aan Herman van Scherrenburg.

Maar gespeeld is het nog zeker niet met vijf spelers dicht bij elkaar.

De eerste achtervolgers Herman van Scherrenburg en Ben Verduin deelden na een harde strijd het punt. Lang leek Verduyn op winst af te stevenen maar in het eindspel werd een torenruil verzuimd. Dat deed Van Scherrenburg wel waardoor de stelling muurvast kwam te zitten.

Ton van den Berk speelde een sterke partij tegen Eip Janssen. Maar onderschatte het gevaar van Janssen met de paarden. In het middenspel posteerde Ton van den Berk een paard in het centrum. Janssen was er als de kippen bij en het was voor zijn tegenstander kiezen of een paard of een toren verliezen. Hij koos voor opgeven.

Met vermoedelijk partijen op het programma tussen Van Scherrenburg -Van der Dussen en Bottema - Janssen mag in de herfstvakantie weer vuurwerk worden verwacht.

OVERIGE UITSLAGEN Rob Broek - Klaas van der Wal 1-0, Louis van der Vos - Anneke Liefkens 1-0 en Els Creutzberg - Remy Mouthaan 0-1

De top vijf na zeven speelronden is:

1. (2). Herman van Scherrenburg 134,50

2. (1). Kees van der Dussen 130,50

3. (3). Ben Verduyn 128,00

4. (5) Eip Janssen 124,50

5. (4). Jelle Bottema 112,00

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.