• Theo Beumer

Teleurstellend jaar Edese voetballers

EDE Wie de doelstellingen en de eindstanden naast elkaar legt met de twaalf Edese veldvoetbalverenigingen, kan niet anders dan concluderen dat het seizoen 2016-2017 teleurstellend is geweest. Een analyse.

 

Wim van Kessel en Eip Janssen

 

Otterlo maakte haar favorietenrol waar en werd kampioen. Een achterstand van zeven punten werd nog goed gemaakt. In de wedstrijden dat het er op aan kwam, stonden de grote mannen op.

 

De voetballers van Bennekom kenden een seizoen van pieken en dalen. Na de winst bij DUNO, ging men vol voor de titel. Maar Berkum ging daar mee aan de haal, met liefst 14 punten voorsprong op de Bennekommers, die de kampioen wel twee keer op een gelijkspel hield. In de nacompetitie, waarin goed gespeeld werd, viel het kwartje net de verkeerde kant op. Volgend jaar weer eerste klasse.

 

Dat geldt ook voor DTS Ede. Dat had na een aantal kleurloze seizoenen de derde periodetitel al met een hand vast.  Drie nederlagen op rij voorkwam dat. Toch slaat de weegschaal voor de ploeg van Jeroen Spies naar positief uit.

 

Blauw Geel '55 schreef dit jaar geschiedenis. Niet op maar buiten het veld door het opstellen van een ongerechtige speler. Jammer voor de spelersgroep en staf, die na de winterstop uitstekend presteerden en op nacompetitievoetbal af koersten. De groene tafel besliste anders.

 

Een trainingskamp in Spanje stond aan de basis van een fantastisch 2016 voor Lunteren. Dat 'trucje' ging een jaar later niet op. Nu kwamen de Lunteranen in een negatieve spiraal terecht. Een redding in de laatste wedstrijd in de laatste minuut van doelman Nicky Groeneveld was achteraf cruciaal voor behoud tweedeklasserschap.

 

FC Jeugd debuteerde in de derde klasse met wisselend succes. De eindsprint om nacompetitie voetbal te halen werd te laat ingezet. De Edenaren lieten op eigen veld iets te veel punten liggen.

 

Het seizoen was voor Advendo teleurstellend. Natuurlijk een aantal sterkhouders was door zware blessures lang niet van de partij. Maar met de overgebleven spelers had men meer moeten laten zien.

 

Een wat kleurloos seizoen voor SDS '55 in een gedecimeerde derde klasse. De derde klasse A begon met dertien ploegen. Veluwezoom haakte af en het waren er twaalf. Mede daardoor was er weinig spanning. SDS speelde zowel boven als onderin geen rol van betekenis.

 

Fortissimo hoopte na de start in het zaterdagvoetbal hoge ogen te gooien. Het niet halen van de eerste periode werkte verlammend. Daarnaast werd te vaak van de 'kleintjes' verloren.

 

Dit jaar geen televisie-uitzendingen over Ede/Victoria. Maar ook over het afgelopen jaar had een soap gemaakt kunnen worden. Ontzettend veel mutaties in de selectie en drie trainers zegt voldoende. Met als resultaat een kleurloze tiende plaats.

 

Harskamp speelde in de vierde klasse naar vermogen. Niet de bescheiden positie was het grootste verlies. Wel de zware blessure die Benno Jansen opliep tegen Turkse Kracht, en het wegens een kruisbandblessure wegvallen van Lars van Wikselaar.

 

Edesche Boys slaagde er dit seizoen niet in goede resultaten te boeken. Wekelijks zorg een volwaardige selectie te formeren. De voorlaatste positie in de kelder van het zondagvoetbal moet voor verbetering vatbaar zijn.