• Kees Bakker
  • Kees Bakker

Survival: zwaar en uitdagend

EDE Survival Team Ede is op zondag 15 oktober voor het eerst gastheer van een landelijke wedstrijd.

Eip Janssen

,,Dat is een mooie uitdaging. De organisatie is er al vanaf november 2016 mee bezig", opent Jora Steennis.

Het wordt over vier dagen vanaf ongeveer 10.00 uur een drukte van belang in rond de Peppelensteeg. Er wordt gestart bij de Edese IJsvereniging. Survival Team Ede timmert al twintig jaar aan de (Langekamp) weg in Ede. Hans en Dini Louwerse zijn daarin de kartrekkers en hebben van een kleine groep sportfanaten een bloeiende vereniging gemaakt.

STRIJD Survivalrun is een strijd tegen de elementen in een natuurlijk terrein, waarin hardlopend een parcours wordt afgelegd met natuurlijke en opgebouwde hindernissen, waarbij onder andere kracht, uithoudingsvermogen, techniek, souplesse en doorzettingsvermogen van groot belang zijn. Het is zowel fysiek als mentaal een behoorlijk zware sport.

,,Elke deelnemer krijgt een bandje om de pols. Uiteindelijk is het simpelweg de bedoeling met dat onbeschadigde bandje te finishen. Het is het bewijs dat alle hindernissen succesvol zijn uitgevoerd. Bij een survivalrun moet je altijd alle hindernissen doorlopen. Als een hindernis niet lukt, mag je het net zolang proberen tot het wel lukt, of tot je opgeeft. Echter, wanneer je besluit om de hindernis niet te doen, wordt het bandje afgenomen. En dat wil eigenlijk niemand", licht Steennis toe.

Zij geeft aan dat finishen al een persoonlijke overwinning is. Finishen met een ongeschonden bandje is het ultieme bewijs van inzet, doorzettingsvermogen, kracht, conditie en techniek. Dat daarbij het weer soms een bepalende rol speelt is duidelijk.

WEER ,,Het hoofdonderdeel is de acht kilometer lange race met getrainde survival-atleten uit het hele land. Het maakt deze toppers in zijn algemeenheid niet uit of er een bui regen valt. Zij zijn gehard door de zware sport. Bijvoorbeeld als je in de winter met vele graden onder nul door het water moet. Maar de toeschouwers, waarvan ik hoop dat er velen aanwezig zullen zijn, willen het graag droog houden. Dat is best een leuke tegenstelling", grapt zij.

De Ede's Best Run mag rekenen op zo'n 700 deelnemers. 

,,Het is echt niet alleen voor de toppers geschikt. Natuurlijk zijn wij als Edese organisatie trots een wedstrijd, waarbij later dit seizoen de Nederlandse kampioenen komen boven drijven, te mogen houden. Maar ook de andere meer recreatieve onderdelen zijn het deelnemen en bekijken waard. Dan moet je denken aan de 3 kilometer categorie voor families en kinderen of een 8 kilometer voor groepen en/of recreanten."

EDESE DEELNEMERS ,,Er hebben behoorlijk wat Edese deelnemers ingeschreven. Anna Louwerse en Hella Greuel eindigden bij de eerste seizoenswedstrijd Korte Survival Run in Gennep in de top tien. Deze twee Edese deelnemers, maar ook anderen zullen in de eigen woonplaats zeker hoge ogen willen gooien", besluit Jora Steennis.