• Rini Kreeft
  • Rini Kreeft
  • Rini Kreeft

Spanning terug bij schaakclub BSV Bennekom

BENNEKOM De spanning in de interne competitie bij schaakclub BSV Bennekom is na de negende ronde volledig terug.

REDEN Koploper Hotze Tette Hofstra ging onderuit tegen nummer twee Martijn Pauw. En daardoor bracht Pauw het verschil terug tot slechts negen punten. Bovendien kroop Teunis Bunt dichterbij. Hij heeft twintig punten achterstand op Hofstra.

Met Pauw aan de witte stukken werd het tegen Hofstra een Franse partij. Lang ging het gelijk op. Wel voerde Pauw langzaam aan de druk op de koningsvleugel op. Toen Hofstra op de 26e zet verzuimde g5 te spelen tastte Pauw meteen toe. Er ontstond ineens een matbeeld en dat werd na nog een beroerde zet van Hofstra verzilverd. Het is dit seizoen de eerste nederlaag intern van de regerend kampioen. Eerder bereikte Wim Thieme remise.

TOESLAAN Dat Thieme een kwaaie tegenstander is, ondervond in deze ronde Noël Bovens. Hij leek in een ingewikkelde stelling niet alleen wat beter te staan, maar kon ook toeslaan. Bovens deed dat niet en dus kreeg Thieme weer een kans om het recht te trekken. En dat deed hij door eeuwig schaak te creëren. Remise dus. 

Dat resultaat bereikte ook Martien Smit tegen Chris van Oosterwijk. En daar mag Smit over naar huis schrijven. Hij heeft 4,5 punten uit zeven en blijft elfde.

Opvallend hoog staat weer Jaap Nugteren. Hij heeft na de remise tegen Joop de Bruin uit vier partijen twee punten gescoord. Zijn vierde plaats verdiende Nugteren vooral door extern twee keer te winnen in het vierde team.

Grootste sprong maakte dit keer René Bakker. Hij speelde een puike partij tegen John Riksen. Het slot was spannend vanwege wederzijdse tijdnood en de kans op promotie van een pion. Die van Bakker liep het hardst. De winst tilde hem naar de tiende plaats op de ranglijst.

VRIJPION Jan Wouters zat het mee tegen Kees van Dijk. De laatste had een uitstekende stelling opgebouwd en kon het met Dxc7 ook afmaken. Echter kwam er een andere zet uit de koker en daardoor kon Wouters alsnog toeslaan.

Dat deed Rini Kreeft ook tegen Rinus van der Molen. Stapje voor stapje kreeg Kreeft wat voordeel. Er werd een pion gewonnen en de daardoor gecreëerde vrijpion bleek dodelijk. Anne Veneman was weer present en kwam met Klaus Bodlaender tot remise. 

BEKER Alle spelers voor achtste finale in de bekerstrijd zijn ook bekend. Teunis Bunt won van Teun Alting en die verstevigde door zijn zege zijn derde plaats. Jan Wouters won de beslissingswedstrijd tegen Jaap Nugteren. Eerder plaatsten zich Martijn Bakker, Martin Markering, Chris van Oosterwijk, Hotze Tette Hofstra, Ed de Beule, Martijn Pauw, John Riksen, Noel Bovens, Benno van der Veen. Klaas Ganzevoort, Ton Suuring, Jaap van Donkelaar, Hans Gillet en Gary Dinsbach. De wedstrijden worden op maandag 19 december gespeeld.

CONTACT BSV Bennekom, dat op 1 december 2016 zeventig jaar bestaat, schaakt elke maandagavond (rookvrij ) vanaf 19.55 uur in Denksportcentrum De Commanderij, Commandeursweg 44 in Bennekom. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Enige voorwaarde is om 19.55 uur aanwezig zijn. Inlichtingen bij Rini Kreeft, telefoon ( 0318 ) 41 52 45 of maandag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start al om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Jan Wouters, telefoon (0318) 41 62 80 of maandag in de speelzaal

Overige uitslagen: Dinsbach - Verhoef 0-1, Van Donkelaar - Brehen 1-0, Gillet - De Rave remise, Albert Smit - Hooft 0-1, Van der Schaaf - Suuring remise.

Stand op kop

1. Hotze Tette Hofstra  352,00

2. Martijn Pauw 343,30 

3. Teunis Bunt 331,70

4. Jaap Nugteren 283,00

5. John Riksen 266,00

6. Chris van Oosterwijk 259,20

7. Noël Bovens 256,00

8. Benno van der Veen 253,00

9. Wim Thieme 249,30

10. René Bakker 241,50

11. Martien Smit 233,80

12. Martijn Bakker 216,00

13. Rini Kreeft 241,00

 

Foto 1: Anne Venema (rechts) was weer present en kwam met Klaus Bodlaender remise overeen.

Foto 2: Teun Alting (links) sneuvelde in de beker tegen Teunis Bunt.

Foto 3: Martijn Pauw (rechts) zegevierde in de negende ronde over kampioen Hotze Tette Hofstra.