• Rinus van der Molen
  • Rinus van der Molen
  • Rinus van der Molen
  • Rinus van der Molen

Spannende slotronde eerste klasse B in Bennekom

BENNEKOM Co Wiersma van SV Wageningen werd maandagavond in denksportcentrum De Commanderij in Bennekom onverwacht topscorer van de eerste klasse B in de OSBO.Een sterke prestatie van de sympathieke Wiersma. Want, er namen in totaal een kleine tachtig spelers, verdeeld over acht teams, deel aan de competitie in 1B.

BSV Bennekom organiseerde maandag in het denksportcentrum, onder leiding van arbiter Nico Bosman en het toeziende oog van competitieleider Huub Blom, de slotavond van de eerste klasse B. De kampioen uit die klasse is, met de kampioen uit 1A, een opstap naar de hoogste klasse.

En het werd spannend. Zowel in de strijd om de titel, als onderin, waar nog een degradant uit het vat moest komen. Eerder was BSV Bennekom 2 al kind van de rekening geworden. En daar voegde zich in de slotronde Elster Toren bij.

Koningswaal en PION 2 streden om de titel en de promotie. De ploeg uit Beuningen zegevierde. De twee teams stonden in matchpunten gelijk. Zij wonnen beiden met 5-3. Koningswaal behield daardoor het halve bordpunt voorsprong, waarmee het de laatste ronde in was gegaan. Genoeg voor de titel.

Wageningen 3 zat op het vinkentouw, won met 5,5-2,5 van Velp, maar eindigde als derde. Zoals gezegd, moest Elster Toren na het verlies tegen PION ook een stapje terug doen. BSV Bennekom 2 hield Veenendaal nog op 4-4, maar moet uithuilen en weer opnieuw beginnen.

Voor Co Wiersma werd het een mooie avond. Hij had tot de slotronde een score van 5,5 punten uit 6 partijen. Hamoun Habibi (Koningswaal) stond op 6 uit 6, maar vond in deze slotronde in Niels Matser (Arnhem) zijn Waterloo. Wiersma won van Eric de Winter (Velp) en eindigde op 6,5 punten. Topscorer dus.

Zie voor alle uitslagen en standen www.osbo.nl/osbo-competitie

 

INTERN  Riksen en Van Dijk deden tijdens de interne competitie goede zaken bij BSV Bennekom. Een beperkt aantal spelers streed in de 23e ronde tegen elkaar. De een wilde een puntje pakken de ander een mooie partij te schaken. 

Van de top 5 deden Kees van Dijk en John Riksen goede zaken. Kees van Dijk won van Jaap van Donkelaar in een partij, die met ongelijke lopers op een remise dreigde uit te lopen.Doordat Van Donkelaar met een dubbelpion werd opgezadeld, kon zijn tegenstander met zijn koning de stelling binnen lopen en dat was voldoende voor het punt.

John Riksen kreeg met wit tegen Noel Bovens een betere stelling, waarbij zijn torens op de open lijnen het verschil maakten. Riksen speelde dit uit naar een gewonnen eindspel.

Rinus van der Molen haalde eindelijk weer een punt. Met zwart kwam tegen Hans van de Weteringh een Nimzo-Indische opening op het bord. Na afruil van de enkele lichte stukken en de dames, kreeg zwart een paar verbonden vrijpionnen, die niet konden worden tegengehouden.

Joop de Bruin moest de eer laten aan Hans Gillet. Laatstgenoemde ruilde af naar een pionnenstelling met elk een toren, maar met het verschil dat hij een mooie vrijpion kreeg.Sjoerd de Rave maakte in een gelijke stelling tegen Jan Hooft een fout en verloor de kwaliteit. Hooft zijn aanval was daarna niet te stoppen.

Klaus Bodlaender en Ton Suuring tekende de vrede, hoewel Bodlaender genoeg materiaal had door te gaan voor het punt.

Uitslagen John Riksen - Noël Bovens 1-0; Jaap van Donkelaar - Kees van Dijk 0-1; Hans van de Weteringh - Rinus van der Molen 0-1; Joop de Bruin - Hans Gillet 0-1; Jan Hooft - Sjoerd de Rave 1-0; Klaus Bodlaender - Ton Suuring ½-½;.

 

Top Tien:

01. Hotze Tette Hofstra 949,0

02. Noël Bovens 728,7

03. Jan Wouters 707,2

04. Kees van Dijk 692,0

05. John Riksen 684,5

06. Chris van Oosterwijk 636,7

07. Teunis Bunt 611,0

08. Wim Thieme 590,009. Harry Verhoef 568,0

10. Jaap van Donkelaar 549,0

 

CONTACT BSV Bennekom schaakt elke maandagavond (rookvrij) vanaf 19.55 uur in Denksportcentrum De Commanderij, Commandeursweg 44 in Bennekom.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Enige voorwaarde is om 19.55 uur aanwezig zijn. Inlichtingen bij Rini Kreeft, telefoon (0318) 41 52 45 of maandag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start al om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Jan Wouters, telefoon (0318) 41 62 80 of maandag in de speelzaal