• Noël Bovens en Harry Verhoef speelden spannende partijen. Boven won.

  Rinus van der Molen
 • Jan Wouters (links) kon het niet bolwerken tegen John Riksen.

  Rinus van der Molen
 • Ed de Beule klopte met 2-0 Jan Hooft en steeg fors op de ranglijst.

  Rinus van der Molen
 • Kees van Dijk (links) gaf in de beker Hotze Tette Hofstra goed partij.

  Rinus van der Molen

Spannende duels in eerste bekerronde BSV Bennekom

BENNEKOM De eerste bekerronde bij schaakclub BSV Bennekom leverde geen verrassende uitslagen op. Wel werden spannende potten geproduceerd. Zoals tussen Noël Bovens en Harry Verhoef. Bovens won uiteindelijk.

Liefst tien spelers lootten vrij voor de eerste ronde. Dat heeft alles met het speelsysteem te maken. Daar kunnen in de achtste finale maximaal zestien spelers in uitkomen. Dit betekende voor de eerste ronde dat er zes partijen werden gespeeld. De overige tien schoven door naar de achtste finale, die op maandag 18 december wordt afgewerkt. De 'tien' speelden intern.

De meeste spanning was er bij Bovens en Verhoef. In het eerste duel (er worden twee partijen met een bedenktijd van 45 minuten plus increment gespeeld) won Bovens met wit overtuigend. Verhoef nam in de tweede partij revanche. Technisch deed hij het in een Konings Indiër sterk. Zo sterk dat Bovens nu van het bord werd gezet. Barrage van twee snelschaakpartijen was nodig. En die eindigde ook in 1-1. Bovens verknalde de tweede, terwijl hij twee dames op het bord had. Een extra snelschaakpartij was nodig en die won Bovens.

TEKORT Titelverdediger Hotze Tette Hofstra zegevierde met 2-0 over Kees van Dijk. Die gaf zeker wel goed partij. Vooral de eerste partij was ingewikkeld. Hofstra moest hard werken om Van Dijk (zwart) op de knieën te krijgen. Ook in de tweede partij bleef Van Dijk lang overeind. ,,Je komt tegen zo'n man als Hofstra tekort, maar voor mij was het toch een mooie schaakavond'', reageerde Van Dijk na afloop op het resultaat.

TORENWINST Martijn Bakker moest flink aan de bak tegen Rinus van der Molen. In de eerste partij had Van der Molen wit, kwam niet lekker uit de opening en boog het hoofd. Van der Molen herstelde zich in de tweede partij met zwart. Bakker dreigde met twee lopers en een toren vlakbij de koning van Van der Molen. Deze dreigde ook en wel met mat of torenwinst door een combinatie met toren en loper. Winst dus voor Van der Molen. Echter, in de barrage ging het totaal mis voor hem.

KOPLOPER Martin Markering blijft koploper in de interne competitie, waarin trouwens de uitslagen van de beker ook worden verwerkt. Hij won met zwart na een boeiende partij van de niet gemakkelijk te kloppen Chris van Oosterwijk. Zijn voorsprong op nummer twee John Riksen, die wel voor de beker speelde, bedraagt 36 punten. Nog niet echt bedreigend voor andere favorieten, zoals kampioen Hofstra. Die staat echter al wel op een achterstand van 95 punten van de koploper.

VERSCHUIVINGEN Wel ook wat verschuivingen in de top 10. Hofstra klom twee plaatsen naar de vijfde plaats, maar Teunis Bunt (winst in beker) maakte een sprong van jewelste, namelijk van plek 16 naar plek 7. Ook Ed de Beule had zijn polsstok meegenomen uit het westen. Hij stond twintigste en prijkt nu op de tiende plaats. Overigens werkte Jaap Nugteren, door te winnen van good-old Klaus Bodlaender, de hatelijke nul weg. De niet spelende Sake van der Schaaf nam de rode lantaarn van Nugteren over.

CONTACT BSV Bennekom schaakt elke maandagavond ( rookvrij ) vanaf 19.55 uur in Denksportcentrum De Commanderij, Commandeursweg 44 in Bennekom. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Enige voorwaarde is om 19.55 uur aanwezig zijn. Inlichtingen bij Rini Kreeft, telefoon ( 0318 ) 41 52 45 of maandag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start al om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Jan Wouters, telefoon (0318) 41 62 80 of maandag in de speelzaal

Overige uitslagen beker: John Riksen-Jan Wouters 2-0, Gary Dinsbach-Teunis Bunt 0,5-1,5 en Jan Hooft-Ed de Beule 0-2.

Uitslagen intern: Chris van Oosterwijk-Martin Markering 0-1, Hans van de Weteringh-Benno van der Veen 0-1, Joop de Bruin-Albert Smit remise, Jaap van Donkelaar-Sjoerd de Rave 0-1, Klaus Bodlaender-Jaap Nugteren 0-1.

Stand op kop:

Martin Markering 282,0

John Riksen 246,0

Rinus van der Molen 213,7

Benno van der Veen 189,5

Hotze Tette Hofstra 187,7

Noël Bovens 152,0

Teunis Bunt 151,5

Rembrandt Bruil 143,3

Jaap van Donkelaar 137,0

Ed de Beule 132,0

Bron: BSV Bennekom