• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Spannende bekerstrijd bij De Cirkel

EDE De tweede voorronde op weg naar het bekerkampioenschap bij De Cirkel. Wie gaat de bekerhouder worden als opvolger van Martijn Bakker?

De grote vraag of en zo ja welke favorieten zouden sneuvelen.  Het antwoord was dat Peter van der Wijngaart en Frank van Wijngaarden (whats in an name) afscheid namen van de mogelijkheid deze prijs te winnen. Zij kunnen zich volledig op de interne competitie gaan richten.

Daarin werden in de dertiende speelronde (!) ook een aantal partijen gespeeld. Omdat acht top tien spelers (alleen Anne Postma en Jim Pronk ontbraken) nog in de bekerstrijd vertegenwoordigd waren maakten beiden daarvan gebruik. Zij versloegen respectievelijk Ben Zee en Hans van de Weteringh.

Niet gehinderd door bijgeloof dat het getal dertien een ongeluksgetal zou zijn was de winst nog niet goed voor een kleine stijging op de ranglijst. Maar wel om aanspraak te blijven houden op een hoge positie.

Nieuwkomers in de top tien zijn Robert Krouwel en Eip Janssen. De eerste is hard op weg, gezien zijn individuele speelsterkte, zijn vooruitgesnelde faam waar te maken.

,,Maar ik blijf zeggen dat het spelniveau bij De Cirkel hoog is. Ik ben tot op heden blij voor deze Edese club te hebben gekozen. En dat niet alleen voor het schaakniveau, maar ook de omgang met elkaar", aldus de Barnevelder.

Dat goede niveau ondervond ook Anton Ebskamp. Hij moest voor het eerst dit seizoen na zijn terugkomst op maandagmiddag en dinsdagavond de punten delen met Tim Evendijk. De speler met bijna vierhonderd rating punten minder op zijn conto was daarmee terecht in zijn nopjes.

SECONDEN De laatste en langste partij ging tussen Anne Postma en Ben Zee. Bijna tachtig zetten verder wist Postma het punt te verzilveren.

Ben Zee ging het eindspel in met nijpende tijdnood en gierende banden waarin de zetten werden geproduceerd.

De tijdnoodspecialist rekte het voor de neutrale toeschouwer verloren eindspel lang. Maar een verkeerde loper zet maakte het voor Anne Postma mogelijk zijn paard te activeren. De mee oprukkende twee pionnen waren door de loper en koning niet meer te stuiten.

Anton Spronk en Herman van den Akker kozen voor een rustige opening. Dit was niet geheel naar het zin van de in vorm zijnde Spronk. Hij koos de weg voorwaarts, offerde een pion voor het initiatief. ,,Een typisch Spronkiaanse aanval", meende Van den Akker op wordfeudachtige wijze. ,,Anton is niet te bang om links en rechts wat te offeren, zolang hij een venijnige aanval kan opzetten."

Van den Akker moest alle zeilen bijzetten omdat elke onnauwkeurigheid verlies kon betekenen. Hij vond de juiste verdediging en wellicht, maar dat zal de computeranalyse moeten uitwijzen, deed Spronk niet de beste zetten.

,,Zoals altijd een genot tegen Spronk te spelen, vuurwerk en nooit saai", liet Van den Akker zijn opponent delen in een geweldige schaakvond.

In de tweede helft van de ranglijst het duel Efe Cem Kocabas tegen Lucas de Vries.

,, Het Scandinavisch kwam op het bord", opende de jeugdige De Vries geroutineerd. De Vries offerde een pion om spel te krijgen. ,,Efe probeerde in het middenspel nog een pion te winnen. De grote vraag bleef onbeantwoord of dat in de ingewikkelde situatie wel handig was." De Vries kon daarna afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Jeugdvoorzitter Ben Verduyn liep na afloop van zijn partij hoofdschuddend weg. Hij zal hebben gedacht waaraan hij het verdiende zelf opgeleide spelers niet te kunnen verslaan. Was het vorige week De Vries die won, deze keer was het Stijn Kappert die het halve punt meepakte. Maar de jeugdvoorzitter mag trots zijn dat de Cirkel jeugdopleiding spelers aflevert die moeiteloos bij de senioren meespelen.

BEKER De bekerstrijd was toen aan de laatste zestien spelers. De eerste zege was voor Mark Bakker die Peter van der Wijngaart met 2-0 uit de bekerstrijd kegelde. Egbert Aalbers hield de sterke Bert Duijker in de eerste partij op remise. In de tweede partij was de op papier favoriete Duijker ook in de praktijk iets sterker.

Tom Pronk, beker specialist bij uitstek liet Lunteraan Johan de Lange struikelen. Over de uitslag in de eerste partij waarin Pronk won waren de heren het niet geheel eens. De Lange dacht dat hij zichzelf door een matige zet had genekt. Pronk dacht dat het eindspel sowieso lastig houdbaar was. Maar over de remise in de laatste partij geen verschil van mening.

,,Eens komt een einde aan je glorie. Dan maar tegen de koploper (Tom Pronk) bij de Cirkel. Het is hem niet gemakkelijk gemaakt", aldus Johan de Lange.

Dat was het ook niet voor Dominic van Dijk die de revelatie van dit seizoen Frank van Wijngaarden uitschakelde.

,,In de eerste partij een rustige opening. Ik probeerde eerst de witte loper en daarna de dame op te jagen. Er zaten wel wat trucjes in de stelling. Remise was het logische gevolg", meende Van Dijk. In de tweede partij (Bird opening) manoeuvreren beide spelers met de stukken.

,,Er werd geprobeerd creativiteit te ontwikkelen. Ik had de idee dat Frank niet goed wist hoe daar mee om te gaan. Ik kreeg wat ruimte voordeel en de dames verdwenen van het bord", analyseerde Dominic van Dijk. Van Wijngaarden verloor wat pionnen en uiteindelijk de partij.

KRUIT Henry van den Brink rolde met 2-0 Alfred Gaasbeek op.

,,Gaasbeek speelde in een Italiaanse partij f4 om het centrum open te breken. Mijn d5 was een goed antwoord", meende Van den Brink. In een scherpe partij verloor Alfred Gaasbeek twee pionnen.

,,Ik speelde rustig maar zag een kwaliteitsoffer over het hoofd", baalde Van den Brink. Nadat hij materiaal terug had gegeven miste Gaasbeek een dubbele aanval, matdreiging op de koning en aftrekschaak op de loper. Einde van zijn illusies.

In de tweede partij had Alfred Gaasbeek kennelijk al zijn kruit verschoten. Hij ging al snel mat. Van Brink bekert na de 2-0 winst verder en ontmoet Tom Pronk. Een revanche partij voor de halve finale jaargang 2016/2017 waarin Henry van den Brink aan het langste einde trok.   

REVANCHE Ook Marnix Lukasse en Robert Krouwel hebben een geschiedenis. In de interne competitie versloeg Lukasse de sterke Krouwel. Ook dat schreeuwde om revanche en die kwam er na veel strijd. Krouwel ging in de eerste partij onderuit.

,,Hij gaf zijn dame voor twee torens maar maakte in het eindspel een positionele blunder. Dat bracht mij de overwinning", aldus Lukasse.

In partij twee liet Lukasse na de goede zetten te doen. ,,Na de lange rokade kon Krouwel met zijn paard op f7 de torens vorken. Ik liep achter de feiten aan. Zelfs toen Robert zijn toren weg blunderde. Maar in de resterende veertien seconden liet ik de kans liggen", sipte Marnix Lukasse. De twee snelschaakpotjes met vijf minuten bedenktijd waren wel aan Krouwel besteed.

Bij Kees van der Dussen - Eip Janssen was Caïssa onnavolgbaar. In de eerste partij, die bol stond van de spanning en foefjes leek Janssen op weg naar een zege. Maar een zet voor de beslissing zette Van der Dussen ijzersterk tegenspel in.

Janssen raakte de draad kwijt en verloor. In het tweede duel leek de partij op remise uit te draaien.

,,Ik moest forceren en speelde in een potremise stelling tegen mijn natuur in door. Van der Dussen zag al mijn trucs en juist op het moment dat ik het op remise wilde afsluiten gaf hij pardoes de loper weg. De pion verzilveren was daarna een kwestie van tijd", aldus Janssen.

Hij was in de twee snelschaakpartijen de winnaar. ,,Een loterij die eigenlijk de kant van Van der Dussen had moeten opvallen. Maar wie niet waagt die niet wint", sloot de winnaar af.

OVERIGE UITSLAGEN:  Albert Bootsman -Hans de Groot remise, Jan Hartsuiker - Jasper de Rijk 1-0, Tom Smit - Louis van der Vos 0-1, Hans van de Weteringh - Jim Pronk 0-1, Robert Degenhart - Sebo Nienhuis remise, Wim Bomhof - Mohammad Badenjki 1-0. Beker Harold Boom - Fedde Kingma 2-0.  

Top tien na de dertiende speelronde:

1. (1). Tom Pronk 650,50

2. (2). Frank van Wijngaarden 648,67

3. (3). Anne Postma 593,50

4. (4). Marnix Lukasse 572,00

5. (5). Harold Boom 541,00

6. (6). Dominic van Dijk 525,50

7. (7). Jim Pronk 514,50

8. (11). Robert Krouwel 457,00

9. (10). Peter van der Wijngaart 441,17

10. (12). Eip Janssen 421,00

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Bij de vijftig plus schakers de veertiende speelronde. Daarin maakte Herman van Scherrenburg duidelijk de grootste kanshebber op het winterkampioenschap te zijn.

Hij schudde met solide spel in de eindfase Eip Janssen weg. Tweede eyeopener was de zege van Rob Broek op de nog op een honderd procent score terende Oeds Slichtenbree.

Slichtenbree stond in het eindspel wat beter maar overzag een paarden vork met als gevolg toren verlies. Rob was er als de kippen bij om dit mazzeltje te verzilveren.

Herman Scherrenburg en Eip Janssen maakten er een interessante partij van. De insteek van Janssen was dat alleen een overwinning nog titelkansen zou geven.

,,Wat heb je aan een half punt als daarbij de titel uit het oog verdwijnt. In een normale partij zou ik wel remise hebben aangeboden. Herman (Van Scherrenburg) liet na afloop ook weten dat zeker te hebben geaccepteerd", aldus Janssen. Hij probeerde te forceren, overzag pionverlies. Het gevolg was een aantal schaakjes en de opgave.

De partij tussen Fons de Kort en Joop de Feijter kende een zeer grillig verloop. De Feyter bouwde een gewonnen stelling op. Maar de vechtmachine haperde, wellicht onder tijdsdruk. De Kort wist het ene na het andere stuk terug te veroveren. Maar kon de weelde of beter gezegd misschien de druk niet aan. Ook Fons de Kort gaf een stuk weg, en daarna besloten de heren tot remise.

Remy Mouthaan, een vriend van de klok waardoor je nooit alleen staat, had er tegen Jan van Dalen zin in. In een partij uit een stuk werd de winst behaald. En de klok? Die kreeg nauwelijks de tijd een aantal minuten aan te tikken.

Erik Wels en Jelle Bottema zetten een partij op het bord waar de vonken vanaf vlogen. De kansen wisselden voortdurend. ,,Ik heb moeten knokken voor remise maar het was de moeite waard", glunderde Bottema tevreden.

OVERIGE UITSLAGEN: Klaas van der Wal  - Els Creutzberg 1-0, Ton van den Berk - Kees van der Dussen  0-1, Hein den Hollander  - Fred Post 1-0 en Louis van der Vos   - Ben Verduyn  ½-½.

De top vijf:

1. (1). Anton Ebskamp 283,00

2. (2). Herman van Scherrenburg 281,33

3. (3) Kees van der Dussen 247,00

4. (4). Ben Verduyn 225,67

5. (6) Rob Broek 204,00

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.