• Henri Bos
  • Henri Bos
  • Henri Bos
  • Henri Bos

'Skeleton zonder ijs, maar met 30 graden'

EDE Dit is de eerste blog in een reeks die ik ga schrijven voor de Ede Stad. Wie ben ik? Ik ben Kimberley Bos, topsporter, skeleton atleet en uiteraard kom ik uit Ede. Mijn doel is om de Olympische Winterspelen in Pyeongchang (Zuid-Korea) volgend jaar te halen. Zelf moet me daar nog voor plaatsen. Met deze reeks blogs neem ik jullie mee in wat daar allemaal bij komt kijken. Een varia aan onderwerpen zal voorbijkomen. Deze eerste gaat over de Skeleton Fandag van afgelopen zaterdag. Hier konden fans en sponsoren eens kennis maken met de sport. Een mooie activiteit die ik kan gebruiken om ook jullie eens te vertellen wat skeleton nu eigenlijk is.

Zaterdag was het de eerste tropische dag van 2017, maar op de skeleton startbaan in Harderwijk, draaide alles om wintersport. Ja, een groot contrast was er zeker, maar het was er niet minder gezellig door. Onder het genot van een hapje en vooral een drankje, konden mijn fans en sponsoren het allemaal zelf ervaren. Met je hoofd eerst van de berg af, dat is nu eenmaal wat skeleton is. Weliswaar niet op ijs, want daar was het toch echt te warm voor. Maar door de startbaan op wieltjes en de skeleton-simulator kon iedereen toch een gevoel krijgen van de sport.

In de skeleton sport zijn er verschillende dingen belangrijk. Zo is er de start, de eerste vijftig meter waarop je met je slee rent en er uiteindelijk met een sprong opspringt. Doel, zo veel mogelijk snelheid maken, zodat je met een zo hoog mogelijke snelheid de baan in gaat. De gasten van de Fandag, mochten dit zelf uitproberen op de startbaan. De slee op wieltjes konden de gasten zelf duwen en erop springen. Om dan vervolgens met het hoofd op enkele centimeters van de grond vijftig meter naar beneden geleiden bergafwaarts. Zie ook de foto's voor de beeldvorming hierbij.

Daarna volgt het tweede deel, de afdaling zelf. Als je dan eenmaal op die slee ligt, moet je er als atleet voor zorgen dat je goed en vooral snel beneden komt door te sturen. De gasten konden dit zelf ervaren door op de skeleton simulatie een afdaling maken. Hop, op de slee en dan van links naar recht bewegen met de bochten mee. En dan kijken wie er de snelste van de dag is uiteraard.

Ondanks het warme weer, hebben alle fans en sponsoren fanatiek meegedaan en werden er snelle tijden neergezet. De Skeleton Fandag was een geslaagde middag met veel gezelligheid onder de gasten. Voor een sfeerimpressie van de gehele middag en actiebeelden van de activiteiten verwijs ik jullie door naar mijn vlog hierboven.

Dit was hem dan voor deze keer, ik hoop dat jullie enig beeld hebben van mijn sport. Volgende maand weer een blog. Ook dan zal er nog geen ijs en kou in voorkomen, maar er wordt zeker niet stilgezeten door de wintersporters in de zomer.

Topsporter Kimberley Bos (kimberleybos.nl) uit Ede gaat voor deelname aan de Olympische Winterspelen in 2018. Ze houdt voor Ede Stad.nl een blog bij over haar topsportleven.