• Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Wim Mulder
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer

Sfeer bij Otterlose skeelerronde opperbest

OTTERLO De tweeëndertigste Otterlose skeelerronde kan de boeken in als super geslaagd. De weersomstandigheden met een aangenaam zonnetje zorgden ervoor dat het aangenaam toeven was in het Otterlose.

Eip Janssen

,,Wij kijken met tevreden gevoel terug op de eerste door het voormalige Otterlose skeeler comité en de Edese IJsvereniging (EIJV), inmiddels verenigd in de Stichting Skeelersport Otterlo georganiseerde ronde. Geen wanklank gehoord op een feestelijke skeelerdag. Het inlineskaten heeft op alle fronten winst geboekt. Wij denken dat er zo'n drie tot vierduizend toeschouwers verdeeld over de hele dag aanwezig waren", lieten Jan Vellinga (EIJV) en Rob Hummelen (Skeeler comité Otterlo) kort na afloop weten.

Niet alleen de KNSB Marathon Cupwedstrijden bij de mannen en vrouwen trekken veel publiek. Juist het omlijstende programma wel de publiekstrekker.

,,Wij proberen elk jaar weer eens wat extra's te brengen. Waar krijgen Olympische of Wereldkampioenen een helikoptervlucht aangeboden? Of een uitgebreide huldigingsceremonie. Om maar te zwijgen over de strijd om de Gouden Luctra Skeeler. Een in schaats- en skeelerland felbegeerde prijs. Het is niet voor niets dat Michel Mulder er in het Russische Sotsji mee pronkte. Ook Manon Kamminga had hem vandaag weer om", glunderde organisator Rob Hummelen.   

GOUDEN LUCTRA De strijd om de Gouden Luctra Skeeler kende dit jaar bij de vrouwen een primeur. Voor het eerst waren een aantal voorronden nodig om uiteindelijk tot een finale te komen. De afscheidnemende Elma de Vries versloeg in de finale Bianca Roosenboom, Anna van den Bos en de Bennekomse Marit van Beijnum.

De laatste was zeer blij de finale te hebben gehaald. ,,Ik vind het onwijs gaaf hier te mogen meedoen. Wat een ambiance. Dat ik in de finale vierde wordt voelt voor mij ook als een prijs aan. Ik was de jongste deelneemster maar niet de langzaamste", besluit zij grappend.

Bij de mannen is het Ronald Mulder die zijn broer Michel Mulder in de finale aftroefde. Marcel Bosker en de eerder deze maand 17-jarige wereldkampioenen Jordy van Workum moesten het afleggen.

HELIKOPTERVLUCHT Jordy van Workum mocht vergezeld door de Olympische kampioenen Jorien ter Mors, Esmee Visser en Suzanne Schulting. (video)

,,Supergaaf. Die meiden zijn echt heel toegankelijk. Ik zag er wel even tegen op. Gelukkig was ook jullie fotograaf (Theo Beumer, red.) erbij. Vooraf dacht ik me alleen te voelen maar niets was minder waar."

,,Zij zijn wereldtoppers en ik kom net kijken. Maar het ging op een hele natuurlijke wijze. Ik heb echt van deze vlucht genoten. Net op het moment dat de vrouwen finish was hingen wij boven het parkoers. Nee, ik kon niet zien wie er had gewonnen", glimlachte de jeugdige wereldkampioen.

Eerder verliet hij zijn woonplaats Midwoud en verhuisde naar Heerenveen.

,,Bij RTC Noord/Friesland kan ik goed trainen en dat heeft veel progressie opgeleverd. Alle schaatsmogelijkheden zijn in Thialf aanwezig. Ik heb niet echt een voorkeur voor schaatsen of skeeleren."

,,Hoewel de wereldkampioen op de afvalkoers op de weg, brons op de piste in Heerde met de relayploeg en een bronzen plak op de weg op de puntenkoers een welkome verrassing was", blikte Van Workum terug.

HULDIGINGEN Traditioneel slotstuk was dat Rob Hummelen namens het Skeeler comité Otterlo vele prominenten huldigde.

Toegesproken werden Linda de Vries (30) die stopt met haar schaatscarrière, Suzanne Schulting, Gerline Crediet, Melissa Wijfjes, Jorien ter Mors, Esmee Visser, Annouk van der Weijden, Antoinette de Jong, Irene Schouten, Bianca Roosenboom, Anna van den Bos, Manon Kamminga, Janita Willems- Crediet, Ronald en Michel Mulder, Marcel Bosker en Jordy van Workum in het zonnetje gezet.

Last but not least werd aandacht geschonken aan de Edese Kimberley Bos. ,,Pas 24-jaar en de eerste Nederlandse deelneemster bij de Olympische Spelen aan het onderdeel skeleton", memoreerde Hummelen.

Wat langer stond hij stil bij de dit jaar stoppende Elma de Vries. ,,Vijfentwintig jaar Otterlo bezocht. Zowel als toeschouwer als deelnemer, en ik hoop dat je nog jaren komt", opende Rob Hummelen.

,,Je was de koningin van het skeeleren, de marathon en het langebaan schaatsen. Je bent nu 35-jaar en stopt. Maar vergeten zullen we je niet", sloot Hummelen ontroerd af.

EIJV Ook Jan Vellinga, voorzitter EIJV huldigde zijn vele Edese kampioenen. ,,Jullie zijn onze toekomst. Mooi dat je de EIJV, de gemeente Ede op deze mooie wijze vertegenwoordigt."

De Bennekomse topper Marit van Beinum keek nog even terug op een mooie skeelerdag. ,,Ik mocht bij de jeugd-clinic helpen. Later was ook de Mini Elfstedentocht jeugd leuk om et doen. Je weet niet wat te wachten staat. Maar ruim zeventig deelnemers was ongekend. Ik begreep later dat dat een nieuw Otterloos record is. Gaaf en onwijs mooi deze dag", sloot Van Beijnum af.

RUST Vanaf 13.00 uur tot in de later uurtjes zaterdagavond stond het dorp Otterlo op zijn kop.

Vele vrijwilligers keken niet op een uurtje meer of minder.

Maar de grootste winst was wederom dat er geen wanklank te bespeuren viel.

,,Vrijwel alles wordt met tact opgelost. Dat voorkomt onnodige irritatie. Waar een wil is een weg. En onmogelijk bestaat voor ons niet", sloten Rob Hummelen en Jan Vellinga namens het tevreden Otterlose skeeler comité af.

Kijk voor veel meer foto's in ons fotoalbum.