• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • eip
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Schoolschaken Ede 2016: individuele titel Boaz Wierper

EDE De spanning was te snijden tijdens het Ede schoolschaakkampioenschap 2016. Maar nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek Cirkelaar Boaz Wierper de grote winnaar.

Hij versloeg afgelopen woensdagmiddag in de laatste ronde de tot dan toe ongenaakbare Koen van Wijngaarden.

Soms moet je als organisator ook een beetje geluk hebben. Bij de indeling per ronde leek Van Wijngaarden met een honderd procent score (6 uit 6) vroegtijdig kampioen te worden.

Maar in een ultieme poging het nog spannend te maken wist Boaz Wierper in ronde zes de verrassend goed spelende Ruben Wenning van het bord te tikken.

Dat bracht in de laatste partij dus een echte finale. ,,Ik ga winnen", blufte Boaz Wierper.

Koen van Wijngaarden liet het gelaten over zich heen gaan. Eigenlijk net als in de partij want met enige kracht zetten wist Wierper winnend voordeel te krijgen.

De Cirkelaar die in de topgroep twee plaatsen achter Van Wijngaarden op de ranglijst staat werd een terechte winnaar.

De enige die de latere kampioen een halfje afsnoepte was de eveneens bij De Cirkel schakende en leider in de topgroep zijnde Nestor Shirokov. Dat leverde hem in de eindranglijst uiteindelijk een vierde plaats op.

Maar voor het zover was voelde je de spanning in de speelzaal bij de Open Hof. Het openingswoord van Cirkel jeugdvoorzitter Ben Verduyn werd wel aangehoord maar nauwelijks opgepikt. De jeugd wilde gaan schaken en stukken slaan.

,,Dat mag", grapte Verduyn gevat.  ,,Maar laten we afspreken alleen op het bord." Een signaal wat met genoegen werd opgepikt.

Hoewel de eerste winst al binnen enkele tientallen seconden een prooi was voor Cirkelaar David Veenstra.

,,Een herdersmatje waar mijn tegenstander geen weet van had", glimlachte de winnaar.

Passend bij het toernooi begonnen de heren nog aan een tweede (vriendschappelijk) potje. Wel met dezelfde uitslag: winst van David Veenstra maar wel spannender.

KLOK De vele vrijwilligers van De Cirkel kenden weinig problemen de eerste ronden tot een goed einde te brengen. En daar waar het wat te lang duurde werd de klok ingezet. Een fenomeen wat soms bij partijen een te grote invloed had.

Onder de tweeënveertig jeugdige schakertjes waren er teveel voor wie de klok belangrijker was dan de zetten. Dat bracht de organisatie tot het inzicht alleen op de topborden echt met de klok te spelen. Een goed en verstandig besluit.

OPVALLEND Bij schaken moet je in het algemeen wat stil zijn. Maar daar trok de kerkorgel bespeler zich weinig van aan. ,,Er moet toch geoefend worden. Wat maakt mij dat nu uit. Ik hoor het amper", grapte Ruben Wenning.

Om half twee beginnen bleek voor enkele schakers best vroeg. Zeker als de school wat laat uitging. Maar dan was er wel een ouder die even snel een zakje brood kwam brengen. En ook passend bij het toernooi wachtte de tegenstander wel even tot er gegeten was. ,,We hebben toch tijd zat.

Deze woensdagmiddag is voor het schoolschepen gereserveerd. Je wilt toch morgen (donderdag) vertellen dat de schooleer is gered", werd gefluisterd.

Maar ook dolle pret was een leuke afwisseling van het serieuze schaken. Nathan Rienks en Tobias Spaanderman hadden zelfs tijd topschaker en arbiter Jef van Swieten te plagen.

,,Mannen jullie zitten nu aan de topborden. Dan is het tijd voor een serieuze pot. Ik verwacht wat van jullie", aldus Van Swieten.

Het duo luistert geduldig, begint te spelen en barsten uit in hilariteit. Daar komt de arbiter aangelopen en vraagt wat er aan de hand is.

,,Hij sloeg zijn eigen stuk. Sta ik mooi bijna gewonnen", legt het duo uit. Van Swieten hersteld geduldig en met tact de stelling.  Het legt Rienks geen windeieren en hij wint.

AVONTUREN Maar zijn het alleen de avonturen op de topborden die de aandacht trekken. Zeker niet want schaken is voor alle leeftijden ongeacht kennis en kunde. Op het laatste bord (21) spelen Antoni Spaanderman en Simon van Unen.

,,In de vorige ronde verspeelde ik mijn dame. In deze ronde pakt hij het anders aan en dreigt op f7. Maar hij maakt er ook een 'praatschaak 'van door te zeggen wat de bedoeling is. Simon lijkt geïmponeerd en verspeelt zijn dame. Maar dan komt het op schaaktechniek aan om een partij uit te maken.

De mannen blijven elkaar schaakjes geven zonder dat er voortgang wordt geboekt. ,,Ik zag het even niet meer zitten. Maar ineens was het uit", blikt Spaanderman verheugd terug.

WINNAAR Dat doet ook kampioen Boaz Wierper. De groep zeven leerling van De Rots is trots maar ook bescheiden.

,,Ik schaak nu zo'n anderhalf jaar. Ik opende tegen Koen (Van Wijngaarden) met een wat bijzondere opening. Hij leek verrast", aldus de tien jarige schaker. Zijn favoriete schaker is Gary Kasparov. ,,Ik heb hem nooit zien schaken maar wel veel over hem gehoord. Waarom ik schaken zo leuk vind? Ik houd van denksporten en dam ook nog. Mijn broertje speelt Timo (groep vijf, EJ) doet ook mee. Het was wel leuk geweest als wij tegenstanders waren geweest. Thuis schaak ik niet zo vaak met hem. Het schaken hebben wij van onze opa en vader geleerd", besluit Boaz. Het schaken zit dus in de genen van de familie Wierper.     

SLUITING Rond half vijf is de prijsuitreiking. Jeugdvoorzitter Ben Verduyn en zijn vrijwilligers van De Cirkel kunnen terugkijken op een geslaagde middag.

,,Het was vooral een gezellige en sportieve strijd op de verschillende borden. Er waren naast heel ervaren schakers, ook van onze eigen club uiteraard, ook een aantal kinderen die nog niet zo lang de kunst van het schaken onder de knie hadden. Door het gekozen indelingssysteem kon iedereen een aantal partijen spelen op zijn eigen niveau. En aan het einde van de middag was er ook niemand meer die niet tenminste een half punt had weten te behalen. De winst van deze schaakmiddag is dat de Olympische gedachte (plezier) goed aansloot bij de spelers die altijd gaan voor het hoogste: winst", besloot Verduyn.

Vele bekers werden uitgedeeld. Alle deelnemers kregen een vaantje. Moe maar voldaan keken de deelnemers terug op hun prestaties. En sommigen kregen er geen genoeg van en bleven vriendschappelijk schaken. Sport verbroedert ongeacht afkomst of cultuur.

Het bleef in het enige mooie denksportcentrum dat Ede rijk is De Open Hof nog lang gezellig en druk.

Individuele eindstand schoolschaken 2016:

1. Boaz Wierper 6,5 De Rots

2. Koen van Wijngaarden 6 Willem III

3. Lisette Brons 6 De Rots

4. Nestor Shirokov 5,5 Calluna

5. Nathan Rienks 5 De Rots

6. Jelle van Mullekom 5 Lettertuin

7. David Veenstra 5 De Rots

8. Alexander Ivanov 4,5 Calluna

9. Yarik Shirokov 4,5 Calluna

10. Magi Shirokov 4 Calluna

11. Niels van Wolfswinkel 4 Willem III

12. Ruben Wenning 4 De Groene Valli

13. Tim Harkes 4 Vuurvogel

14. Antoni Spaanderman 4 ESV

15. Edward Jansen 4 Willem III

16. Benne van de Poll 4 De Rots

17. Timo Wierper 4 De Rots

18. Benaiah de Jong 3,5 De Rots

19. Rolf Driessen 3,5 De Vuursteen

20. Moses de Jong 3,5 De Rots

21. Simeon Haverkamp 3,5 De Rots

22. Marijn Gunsing 3,5 Koning David

23. Korstian Hoogeveen 3,5 Willem III

24. Quinten Fluit 3 De Vuursteen

25. Joas Bosselaar 3 De Rots

26. Kalijn van Tilburg 3 Lettertuin

27. Nick Bos 3 Lettertuin

28. Casper Weel 3 ESV

29. Job Gorissen 3 Koepelschool

30. Tobias Spaanderman 3 ESV

31. Guus Baudewijns 3 Wilhelmina

32. Michael van Ginkel 3 De Rots

33. Tim Wiljert 2,5 De Rots

34. Boaz Griznit 2,5 De Rots

35. Floris Bijmholt 2,5 ESV

36. Nathan Neuteboom  2,5 De Rots

37. Merel Harkes 2 ESV

38. Julian Vonk 2 Lettertuin

39. Simon van Unen 2 De Rots

40. Elise Bos 1,5 Lettertuin

41. Tibor Baakman 1 Wilhelmina

42. Josefien van der Mijl 0,5 Lettertuin

 

Winnaars per klasgroep:

Groep 8

Lisette Brons De Rots 

Groep 7

Boaz Wierper De Rots 

Groep 6

Koen van Wijngaarden Willem III 

Groep 5

Jelle van Mullekom Lettertuin  

Groep 3/4

Yarik Shirokov Calluna