• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Schitterende ontknoping bij De Cirkel

EDE Ooit zong Leen Jongewaard de klassieker: Op een mooie Pinksterdag. Dat had het een dag later ook kunnen worden voor koploper Tom Pronk. De kampioenstitel was in zicht.

Maar met nog een ronde te gaan zijn er nog twee kanshebbers op de titel. Dat zijn Tom Pronk (foto 1 rechts), gevolgd op enige afstand door Dominic van Dijk (foto 2 links).

Tom Pronk deed wat hij moest doen en won van Marnix Lukasse na een langdurig schaakgevecht. Dominic van Dijk versloeg eerder op de avond al Harold Boom en moest lijdzaam toezien dat ondanks zijn zege de achterstand naar bijna een wedstrijdpunt ten opzichte van Tom Pronk opliep.

Robert Krouwel, ondanks winst op Henry van den Brink en Frank van Wijngaarden (verlies tegen Thomas Slijper) complementeren de top vier. Maar zijn kansloos in de titelstrijd.

De wedstrijdleider heeft een gelukkige hand van paring. In de laatste ronde ontmoet de top vier elkaar.

De partijen Frank van Wijngaarden - Tom Pronk en Robert Krouwel - Dominic van Dijk worden voor de zwartspelers bepalend.  Met dit verschil dat Van Dijk moet winnen en Pronk aan remise al genoeg heeft. Maar de witspelers zullen de sportieve plicht willen vervullen.  

En ook de strijd om de plaatsen in het OSBO hoofdmacht team is nog niet beslist. De eerste zes spelers die de komende OSBO-competitie voor De Cirkel willen spelen hebben daar volgens het interne reglement recht op.

De kanshebbers zijn naast Dominic van Dijk, Harold Boom en Henry van den Brink (al geplaatst) nog Peter van der Wijngaart, Anne Postma, Johan de Lange, Ben Zee en Albert Bootsman. Van dit kwintet vallen er voorlopig twee af.

Deze stand van zaken werd pas in de uurtjes kort na dinsdag op woensdag genoteerd. Maar niet iedereen maakte het zo laat.

JARIG De 61-jarige Louis van der Vos (vierde zijn verjaardag) maakte er een snelheidstrein van. Binnen drie kwartier kwam hij, alvorens te gaan proosten remise overeen met Mark Bakker.

,,Je had kunnen winnen", werd Mark toegevoegd. Waarop adequaat op werd gereageerd met de melding dat een zet of drie eerder dat zeggen 'handiger' was geweest. En inderdaad bleek in de analyse dat de jongeling de winst binnen handbereik had gehad. De dekkingsgraad van Van der Vos op de opstomende pion was onvoldoende.

Ook Stijn Kappert was snel klaar met zijn opponent. Rigst Wegen (foto 6 links) kwam niet helemaal goed uit de openingsfase en moest capituleren.

Dat deed ook Gijsbert Nagel tegen Wim Bomhof. Maar niet zonder dat hij bij de wedstrijdleider kwam melden de beste partij van het seizoen te hebben gespeeld.

,,Maar het was net niet genoeg. Toch ga ik nog een seizoen door. Ik wil progressie boeken", liet hij weten. Hulde voor zijn doorzettingsvermogen.

Anne Postma deelde met enige teleurstelling het punt tegen Peter van der Wijngaart. ,,Ik heb Peter twee keer laten glippen. En hij profiteerde optimaal", sipte Postma.

JEUGD De jongelingen Ruben de Vries en Tim Evendijk  (foto 3 rechts) spelen een jeugdtempo waarbij maximaal om 22.00 uur de klok en dus de partij afgelopen zou moeten zijn. Maar deze keer hielden zij hun opponenten Kees van er Dussen en Janwillem Kinkel heel lang bezig. Ver na het afgesproken tijdstip moest Kees van der Dussen de jonge Ruben feliciteren.

Dat ontging Tim Evendijk die soms met enkele seconden op de klok probeerde de niet te stuiten cavalerie van Kinkel met een verdedigingslinie te pareren.

Het bleek vergeefse moeite want de Oosterbeker bleef rustig en zet voor zet werd Tim Evendijk naar een nul gespeeld. Met wel de constatering dat zijn terugkeer na jarenlange afwezigheid met een twintigste plaats gerust de boeken in mag als geslaagd.

REMISES Ook uniek was dat Hans van de Weteringh die meestal zijn vroeg snelle beëindigd pas 53 minuten na tien uur klaar was. Hij besloot zijn partij tegen Anton Spronk met een remise.

Een resultaat dat een half uur later Fedde Kingma tegen Eip Janssen in een paarden eindspel ook afdwong. Daarmee kwam de witspeler (Kingma) niet slecht weg. Janssen had ondanks enige aarzeling met doorspelen de beste kansen op de winst gehad.

,,Het was een mooie spannende met weinig fouten gelardeerde strijd. En een plaatsje hoger of lager maakt niet veel uit. En mooi schaakpotje, en dat was het mede doordat Fedde Kingma de aanval ook niet schuwde, mij meer waard", besloot Janssen.

WAARGEMAAKT Tom Pronk moest lang en hard werken alvorens de zege tegen Marnix Lukasse tot stand kwam. Lukasse leek volgens Tom Pronk iets beter uit de opening te komen.

,,Ik wist het tij te keren maar objectief gezien was het volgens mij zeker niet gewonnen", gaf Pronk eerlijk toe. Toch wist de mogelijke clubkampioen de druk op te voeren. ,,Dat maakte het verschil. Marnix kwam in nijpende tijdnood en greep mis", besloot de gelukkige winnaar.

Iedereen gunde Frank van Wijngaarden (foto 5 rechts) wel een goed resultaat tegen de deze keer wel aanwezige sterke schaker Thomas Slijper. In de Blumenfeld gambiet kreeg Slijper al snel de beschikking over het loperpaar en centrum pionnen.

,,Ik had een meerderheid op de damevleugel", keek Frank van Wijngaarden terug. Tactisch paste het allemaal precies tot dat Slijper een pion won.

,,Hij (Thomas Slijper, red) kreeg het initiatief en ik kon de verdediging niet vinden", besloot Van Wijngaarden.

De jeugdige maar verrassend goed bij de senioren mee draaiende Frank van Wijngaarden mag ondanks de nederlaag de vierde plaats in zijn debuutseizoen koesteren. En als uitstekend worden gekwalificeerd.

Bij Alfred Gaasbeek tegen Herman van den Akker (foto 4 links) ging laatstgenoemde al binnen een uur onderuit. Het is al met al, ook in de OSBO-competitie, voor Van den Akker niet zo'n geweldig seizoen. Gaasbeek koos voor een bekende truc in de stelling en won een pion. ,,Herman kon die niet dekken." In het eindspel ging Van den Akker ondanks enig verweer mat.

Het bestuurlijke onderonsje tussen preses Tom Smit en secretaris Leo Lukasse was een spel der lopers.

,,Ik wist eerder een pion te veroveren. Maar mijn rechterhand koos voor een offensief het verzuim om de pion te heroveren meer dan goed", analyseerde Smit.

In het eindspel waarbij de klok een rol ging spelen wist Leo Lukasse de pion terug te veroveren. Op dat moment dat niet alleen de schaakklok op vallen stond, maar ook de klok die aangaf dat de woensdag in aantocht was, werd tot remise besloten.

OVERIGE UITSLAGEN: Egbert Aalbers - Ben Zee 1-0, Dick Wenning - Jasper de Rijk 1-0, Sebo Nienhuis – Freek Daniëls 0-1.      

Stand na ronde 35:

1. (1). Tom Pronk 1538,00

2. (3). Dominic van Dijk 1468,83

3. (4). Robert Krouwel 1433,50

4. (2). Frank van Wijngaarden 1426,50

5. (5). Harold Boom 1293,17

6. (6). Henry van den Brink 1290,83

7. (8). Thomas Slijper1278.50

8. (7). Peter van der Wijngaart 1243,33

9. (9). Marnix Lukasse 1153,33

10. (10). Anne Postma 1097,00

 (Tussen haakjes stand vorige week)

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de twintigste en voorlaatste schaakronde in de voorjaarscompetitie.

Deze keer, misschien mede wegens het mooie weer slechts twaalf schakers. Een voordeeltje voor de jarige Louis van der Vos. En ook de zekerheid dat Herman van Scherrenburg, ondanks een lange vakantie zijn voorjaarstitel prolongeert. Ben Verduyn kan bij winst op twee of drie punten komen maar inhalen is een brug te ver.

Kees van der Dussen mocht het in de twintigste ronde opnemen tegen de jarige geweest zijnde Louis van der Vos. Er was geen tijd voor cadeautjes, in tegendeel zelfs, Van der Vos werd door de zeer aanvallend spelende Van der Dussen al na 14 (!) zetten geconfronteerd met mat in één. Zover liet de jarige Job in dit geval Louis, het echter niet komen en streek de vlag.

Kees van der Voort had de taak om de andere achtervolger Ben Verduyn met lege handen naar huis te sturen. Dit leek ook lange tijd te gaan gebeuren, maar in het eindspel vergaloppeerde Van der Voort zich twee keer. Eerst gaf hij zijn toren weg tegen een paard en enkele zetten later verspeelde hij ook nog zijn paard. Hoewel Verduyn moeite had de zege binnen te slepen lukte dat uiteindelijk wel.

Erik Wels, die heeft aangegeven te stoppen met het senioren schaken gaf Kees van Heerikhuize een lesje. Wels pakte gelijk het initiatief en toen Van Heerikhuize in het middenspel in een overigens verloren stelling ook nog zijn dame weggaf mocht Erik Wels de felicitaties in ontvangst nemen.

Hans Meijer en Hein den Hollander gingen er beiden eens goed voor zitten. Zij wilde graag winnen wetende dat dat voor slechts een schaker is weggelegd. Het was Den Hollander die een mooie partij in zijn voordeel besliste.

Remy Mouthaan trof de als een echte cowboy aangetreden 'killer Rob Broek'. Hij pakte Mouthaan aan met zijn artillerie. In het middenspel kreeg Rob Broek licht voordeel en eenmaal beland in het eindspel waren de op rukkende manschappen Mouthaan te veel.

Klaas van der Wal tenslotte was optimaal gemotiveerd eindelijk eens een partij te winnen. Fons de Kort werd het slachtoffer van zijn dadendrang. De door Van der Wal opgezette aanval was door De Kort niet te pareren.

De top vijf na twintig speelronden:

1. (1) Herman van Scherrenburg 370.33

2. (2) Ben Verduyn 346,00

3. (3) Kees van der Dussen 341,50

4. (5) Jelle Bottema 321,00

5. (5) Erik Wels 318,94

 (Tussen haakjes positie vorige week)

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur behoudens de eerste maandag van de maand. Dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.