• Thomas Slijper
  • Thomas Slijper
  • Thomas Slijper
  • Thomas Slijper
  • Thomas Slijper

Schakers hoofdmacht De Cirkel delven onderspit

EDE Een schaakavond met externe en interne competitiewedstrijden. Daarnaast nog een paar achterstallige bekerwedstrijden. Bij schaakvereniging De Cirkel was met recht sprake van schaakgeweld.

Het vlaggenschip van De Cirkel leed een gevoelige 2.5 – 5.5 nederlaag tegen het sterke tweede team van Hoogland. Vijf remises en drie nederlagen waren het resultaat van een boeiende confrontatie.

Het tweede team van De Cirkel won met duidelijke cijfers (5.5 – 2.5 van het Arnhemse ASV 7. Door deze overwinning blijven de titelaspiraties overeind.

In de bekerstrijd werden twee partijen afgewerkt, Hans van de Weteringh en Gabriël van Gelder wonnen en plaatsten zich bij de laatste acht.

Door de twee bekerontmoetingen en het extern spelen er weliswaar een beperkt programma voor de interne competitie. Maar er werd op menig bord har gevochten om de punten. In de top tien weinig verschuivingen.

BEKER De beide bekerontmoetingen (Hans van de Weteringh - Dick Wenning en Alfred Gaasbeek - Gabriël van Gelder eindigden na twee partijen in 1-1. Dus moest het snelschaken de beslissing brengen.

Hieruit blijkt overigens wel dat de schakers aan elkaar gewaagd waren en dat de toeschouwers getuige konden zijn van een boeiende strijd. Gabriël van Gelder wist uiteindelijk de snelschaak partijen te winnen met 2 - 0 van Alfred Gaasbeek.

Eenzelfde huzarenstukje haalde Hans van de Wetering (links foto 4) uit tegen Dick Wenning. Overigens miste Wenning in de tweede barrage partij, met nog 8 seconden op de klok, mat in één.

EXTERN Het tweede team van Hoogland was een maatje te groot voor het eerste team van De Cirkel.

Aan bord één won Henry van de Brink in het middenspel twee pionnen en winst lag in het verschiet. Onder druk vergaloppeerde Van de Brink zich in het eindspel en verspeelde een loper, een nederlaag was onontkoombaar.

Dominic van Dijk speelde een puike partij, had in het eindspel een pluspion, maar wist deze door knap verdedigen van zijn tegenstander niet te verzilveren. Van Dijk moest zich tevredenstellen met een puntendeling.

In de partij aan bord drie van Anne Postma ontstond een heel complex middenspel, beide spelers zagen geen winstkansen, waarna tot remise werd besloten.

Albert Bootsman aan bord vier moest, gezien de tussenstand, in een iets mindere stelling doorspelen. De hoop op een remise ging hierdoor in rook op. Bootsman bleef met lege handen achter.

Harold Boom (foto 3 rechts) aan bord vijf zorgde weer voor spektakel in de strijd om de seconden. Ook zijn tegenstander wist het hoofd koel te houden, waarna onder grote belangstelling, de vrede werd getekend. Een puntendeling waarmee beide spelers konden leven.

Peter van de Wijngaart speelde aan bord zes een degelijke en gelijk opgaande partij. Er waren voor beide spelers geen echte winstkansen en het remiseaanbod van zijn tegenstander werd dan ook door de Cirkelaar geaccepteerd.

Ben Zee aan bord zeven moest gezien de tussenstand ook doorspelen, Zee had tegen de gewoonte in meer tijd maar meer dan een potremise zat er niet in.

Johan de Lange trof aan bord acht een tegenstander die hem al snel onder druk zette met een koningsaanval. Het tegenhouden van de pionnen storm kost De Lange zoveel tijd, dat hij door de vlag ging.

CIRKEL 2 Een duidelijke en knappe overwinning van het tweede team van De Cirkel tegen ASV 7. Opmerkelijk was dat de eerste vier borden door De Cirkel in winst werden omgezet.

Anton Spronk (foto 1 links), Egbert Aalbers, Ben Verduyn en Kees van der Dussen waren hiervoor verantwoordelijk. Ook Robert Degenhart aan bord acht pakte de volle winst.

Louis van der Vos speelde remise tegen Thijs Stomphorst.

Zowel Leo Lukasse (foto 2 rechts) aan bord vijf en Fedde Kingma aan bord zes moesten met een nederlaag huiswaarts keren. Hiervoor waren namens de ASV respectievelijk Jan Zuidema en Bram Hamers verantwoordelijk.

De reserves van De Cirkel staan door deze winst op een gedeelde eerste plaats.

INTERNE COMPETITIE De nummer twee van de interne competitie Robert Krouwel onderging een gevoelige nederlaag tegen Martijn Bakker (foto 5 rechts). Krouwel speelde snel en kwam redelijk goed uit de opening. In het middenspel veroverde Bakker een pion, als reactie offerde Krouwel een stuk en zette een mooie aanval op. Het kostte Bakker de nodige hoofdbrekens om deze aanval te pareren, maar toen dit uiteindelijk lukte, kon hij de partij verzilveren. Krouwel blijft ondanks de nederlaag tweede en Bakker rukt op naar de zesde plaats.

Wanneer zijn werk het toelaat zal Bakker de komende weken vaker aanwezig zijn en is hij zeker nog niet kansloos voor het kampioenschap.

De partij tussen Tim Evendijk en Tom Spronk was om van te smullen. Jongeling Evendijk was er extra op gebrand om tegen zijn oude trainer een goed resultaat te halen. Na een boeiende partij, met voor beide spelers nog slechts enkele minuten op de klok, werd tot remise besloten. Een resultaat waarmee Evendijk tevreden huiswaarts keerde.

Bij de partij tussen Marnix Lukasse en Hans de Groot leek het erop dat de klok de beslissing zou brengen. Beide spelers maakten in het eindspel in de strijd tegen de seconden geen fout, waarna de puntendeling een terechte uitslag was.

Eip Janssen wist in een zeer mooie partij te winnen van Wim Bomhof. Bijzonder was dat tot en met zet 38 slechts de dames en een loper (Janssen) en paard (Bomhof) van het bord waren verdwenen.

,,Ik hoorde onlangs een vermaard damtrainer zeggen dat je niet naar de enig juiste zet moet zoeken maar vooral naar complicaties. Dan moet je tegenstander ook in de denktank.  In een stelling die zo op het oog volledig dicht zat, en waar Bomhof niet ten onrechte remise aanbood, wist ik de zaak te compliceren. Ondanks dat Bomhof zich knap verweerde was de flankaanval op de koning, in plaats van een aanval op de Damevleugel beslissend", keek Janssen tevreden terug.  

OVERIGE UITSLAGEN: Jan Willem Kinkel - Sebo Nienhuis 1-0, Jan Hartsuiker - Ruben de Vries 1- 0, Stijn Kappert - Kees van Dijk 0-1, Pim Eimers - Jim Pronk 0-1, Femke van Kampen - Jelle Bottema 0-1.

Na ronde 17 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 847,50

2. Robert Krouwel 799,33

3. Dominic van Dijk 692,33

4. Anne Postma 668,33

5. Marnix Lukasse 663,50

6. Martijn Bakker 625,50

7. Tom Pronk 589,67

8. Gabriël van Gelder 561,33

9. Peter van de Wijngaart 546,00

10. Henry van den Brink 544,50

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers werd deze week de tweede ronde in de nieuwe competitie afgewerkt. Oud-kampioen Herman van Scherrenburg is na zijn winst op Kees van der Dussen de nieuwe koploper.

Remy Mouthaan en Hans Pasveer kwamen remise overeen en volgen de koploper op de voet.

De meest verrassende uitslag was de winst van Fred Post op Klaas van de Wal. 

OVERIGE UITSLAGEN: Ben Verduyn - Hans Meijer 1-0, Rob Broek - Eip Janssen 0-1, Els Creutzberg - Fons de Kort 0-1.

De partijen tussen Joop de Feijter - Jelle Bottema en Kees van de Voort - Louis van der Vos eindigden in remise.

Na de tweede ronde bestaat de top 5 uit:

1. Herman van Scherrenburg 62,17

2. Remy Mouthaan 61,33

3. Hans Pasveer 58,17

4. Eip Janssen 58,00

5. Tom Smit 54,00

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn