• Toernooiwinnaar Hotze Tette Hofstra.

    Martijn Pauw
  • Hotze Tette Hofstra in actie tegen grootmeester Zhaoqin Peng.

    Franciscus Hartog

Schaker BSV Bennekom wint toernooi in Bunschoten

BENNEKOM Het VIS.-toernooi 2018 in Bunschoten is zaterdag gewonnen door Hotze Tette Hofstra. De schaker van BSV Bennekom eindigde in punten gelijk met grootmeester Tea Lanchava, maar werd toernooiwinnaar op basis van onderling resultaat. Paul-Peter Theulings en Rein Brouwer werden gedeeld derde.

Op voorhand leek het toernooi een pikante strijd te worden tussen grootmeesters Zhaoqin Peng en Tea Lanchava. Ze vochten ettelijke duels uit om de Nederlandse damestitel, met de meeste successen voor Peng (13 om 1). De laatste jaren gaan die titels naar de jongere generatie, maar dat neemt de rivaliteit nog niet weg. Ze waren natuurlijk niet de enigen; bijvoorbeeld Hotze Tette Hofstra of Paul-Peter van Theulings.

DAMESTWEESTRIJD De onderlinge gewaagdheid in de hoofdgroep bleek al snel. Toen na drie ronden gepauzeerd werd, had niemand meer dan twee punten verzameld. Een ronde later leek Hofstra uitgeschakeld na een nul tegen medekoploper Theulings, met de andere medekoplopers Peng en Lanchava nog voor de boeg. Maar elk nadeel heeft z´n voordeel, met zo’n programma vol koplopers kun je er ook van winnen. Dat gebeurde een ronde later door Hofstra tegen Peng en doordat Lanchava aan Theulings een eindspel ontfutselde, werd zij alleen koploper.

In de zesde ronde stond dan de langverwachte damestweestrijd op het programma. De winnaar van die partij zou vast en zeker het toernooi gaan winnen. Dat werd Lanchava, die daarmee op 5 uit 6 kwam. Alleen Hofstra (4 uit 6) had na een overwinning op Tjerk Hacquebord nog een kans. Ogenschijnlijk een vrij minieme kans, ware het niet dat het programma voor de slotronde Hofstra-Lanchava vermeldde. Zou het dan toch die ´derde hond´..., ja!

INDRUKWEKKEND Na een volgens ooggetuigen indrukwekkende partij kwam Hofstra in punten gelijk, zodat hij op onderling resultaat ook nog de beker mocht vasthouden. Daarachter kwamen - ook weer verrassend - Paul-Peter Theulings en Rein Brouwer bovendrijven als gedeelde nummers drie.

Ook in de B-groep ging de winst naar BSV Bennekom. Martijn Pauw bleef John Markus een halfje voor en kwam uit op vijf punten. Een heel peloton eindigde op vijftig procent. In groep C eindigde Harry Verhoef van BSV Bennekom op twee punten.

Eindstand hoofdgroep:

1. Hotze Tette Hofstra 5

2. Tea Lanchava 5

3. Rein Brouwer

4. Paul-Peter Theulings 4

5. Zhaoqin Peng 3,5

6. Dick de Graaf 3,5

7. Laurents van Twillert 2,5

8. Tjerk Hacquebord 0,5

Bron: BSV Bennekom, met dank aan Jasper Reichardt