• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Schaken bij De Cirkel nooit saai

EDE De tweede schaakavond bij SV De Cirkel kan de boeken in als historisch. Nooit eerder in de vijfendertigjarige geschiedenis deed een dame het licht uit.

Die eer was voorbehouden aan Rigst Wegen. Zij wist in een bloedstollend eindspel Anton Spronk via eeuwig schaak op remise te houden. Deze twee spelers boeiden de aanwezigen in de late uurtjes van de dinsdagavond met een curieus eindspel. Waar Spronk met een aantal pionnen meer op winst leek af te stevenen, vergaloppeerde hij zich.

,,Ik was iets te gretig. Daar werd goed van geprofiteerd. Rigst wilde al een aantal keren opgeven. Dat was onnodig en ik ben blij dat zij mijn advies heeft opgevolgd. Dit ondanks dat de partij in remise eindigde", sloot Anton Spronk sportief af.

SURPRISE Maar er waren meer verrassingen deze speelavond. Wat te denken van de mooie zege van de jongste deelnemer aan de interne competitie. Frank van Wijngaarden slaagde er in topper Marnix Lukasse beentje te lichten.

En niet veel later was er nog meer gejuich. Gijsbert Nagel had winstkansen tegen Kees van der Dussen. Maar de speler die te vaak de rode lantaarn toegewezen kreeg, berustte in remise. En was daar echt blij mee.

,,Op eigen kracht behaald. En Kees (Van der Dussen, EJ) meende dat ik gewoon op winst had moeten doorspelen", glunderde Nagel. Hij bezet de achtendertigste plaats onder vierenveertig deelnemers. ,,Zo hoog heb ik nog nooit gestaan", ging hij vrolijk verder.

In de top tien wisten de spelers dat het deze tweede ronde lastig zou worden.

,,Veel winnaars, remisanten of verliezers uit de eerste ronde tegen elkaar. Dan weet je dat er geen makkelijke partijen zijn", liet een speler optekenen.

En gelijk had hij. Koploper is na twee speelronde weer Dominic van Dijk. Hij wordt op de voet gevolgd door Tom Pronk en Harold Boom. De runner-up van de week Frank van Wijngaarden zit dit trio op de hielen.

 

TOP Louis van der Vos  foto 4 links ondervond dat een zwaluw nog geen zomer maakt. Na zijn opmars, die vorig seizoen al werd ingezet, wachtte nu Dominic van Dijk. Hij gaf de op dat moment nog aan de leiding gaande Van Dijk goed partij.

,,Het was een leuke partij met een tegenovergestelde rokade. Louis van der Vos probeerde de stelling open te gooien", aldus Van Dijk. Laatstgenoemde vlocht een trucje in de stelling.

,,Dat mislukte eerst maar een zet later was Van der Vos het kennelijk al vergeten. Toen greep ik mijn kans", glunderde Dominic van Dijk. Pionverlies, dame ruil en druk op de stelling van Van der Vos was winstgevend.

Barnevelder Robert Krouwel, lang gespeeld bij En Passant (Bunschoten Spakenburg) greep zijn kans tegen Hans van de Weteringh.

,,Het is altijd spannend bij een nieuwe club. Je moet de spelers en de speelsterkte wat inschatten. Maar na twee ronden ben ik blij voor De Cirkel te hebben gekozen. Het schaken leeft", meende hij. De partij tegen Van de Weteringh ging lang gelijk op.

,,Velen dachten dat de ineen geschoven stelling dicht zijn. Maar het venijn kwam nog", analyseerde Krouwel.

Hij zette zijn loperpaar in richting centrum. Van de Weteringh zocht naar evenwicht en gooide er een paar pionnen tegenaan.

,,Dat was onnauwkeurig. Met een, al zeg ik het zelf, knappe combinatie brak ik de stelling open", grapte de nieuwe koploper.

Met een alles of niets spelende tegenstander werd de winst binnen gehaald.

VORM Dat deed ook Mark Bakker. In een symmetrisch opgezette dame gambiet bleef de stelling lang in evenwicht tegen de andere jongeling Tim Evendijk foto 5 links .

,,Ik wist een vrijpion te veroveren in het centrum. De druk werd Tim te groot", blikte Bakker terug.

Die druk was er ook in de partij tussen Anne Postma en Eip Janssen foto 2.

,,Een hele mooie partij, met interessante ontwikkelingen. Ik moet het nog eens goed bekijken. Maar mijn winst kwam wel heel gelukkig tot stand. Ik denk dat Eip (Janssen) zo rond de zeventigste zet de remise verknalde. Had hij zijn toren op de vijfde rij gehouden had mijn koning buitenspel gestaan", analyseerde Postma.

,,Dit is de tweede op een volgende partij tegen Postma die bizar en tegelijk leuk is. Vorige keer liet ik hem met remise ontsnappen waar winst mogelijk was geweest. Nu sta ik zelfs met lege handen. Maar wel met het gevoel dat het met de vorm goed zit", eindigde de wedstrijdleider.

OVERIGE UITSLAGEN: Herman van den Akker - Jasper de Rijk 1-0, Harold Boom - Hans de Groot 1-0, Henry van den Brink - Wim Bomhof remise, Alfred Gaasbeek - Sebo Nienhuis 1-0, Egbert Aalbers -Johan de Lange remise, Jim Pronk - Albert Bootsman remise, Ben Zee - Tom Pronk 0-1, Peter van der Wijngaart - Dick Wenning 1-0, Ben Verduyn - Fedde Kingma 1-0, Ruben de Vries - Jan Hartsuiker 0-1, Stijn Kappert - Tom Smit 0-1, Mohamad Bodenjki - Jelle Bottema 0-1. 

Top tien na de tweede speelronde:

1. Dominic van Dijk 155,00

2. Tom Pronk 153,40 

3. Harold Boom 150,20

4. Frank v Wijngaarden 143,80

5. Robert Krouwel  138,60

6. Anne Postma 136,40 

7. Peter v.dr Wijngaart 129,20

8. Herman v.dn. Akker 121,20 foto 3 rechts

9. Mark Bakker 117,90

10. Henry van den Brink 115.50

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddaggroep is al aan de derde speelronde toe. En net als de eerste twee speelronde een nieuwe koploper.

Kees van der Dussen, ook op dinsdagavond spelend nam de koppositie over van klassementsleider Eip Janssen.

Laatstgenoemde mag in de volgende ronde met het duel Janssen -Van der Dussen op het programma, proberen de eerste plaats weer over te nemen.

Klaas van der Wal, die van Kees van der Dussen verloor leed zijn eerste nederlaag. Het was een mooie, lange en spannende partij. Maar in de slotfase speelde Van der Dussen het eindspel simpel uit naar winst.

GELIJK Ben Verduyn en Eip Janssen testen elkaar behoorlijk. In een mooie partij, waarbij het kwartje beide kanten op kon vallen, werd uiteindelijk tot remise besloten.

Ook Herman van Scherrenburg en Ton van den Berk deelden de punten. Een resultaat waar Van den Berk tevreden mee huiswaarts keerde. Zijn opponent was wat minder te spreken over de schaakvorm.

Louis van der Vos kende geen genade met Fons de Kort. De praktijk heeft geleerd dat een klein foutje tegen Van der Vos de partij kost.

Rob Broek won verrassend van Erik Wels. Wels stond in een gewonnen positie maar vond in het eindspel niet de juiste voortzetting. Broek kon eerst promotie verhinderen en daarna zelf doorstomen.

SCHAAKVROUWEN De twee dames foto 1 links in het schaakgezelschap lieten zien aan winsten te zijn. Anneke Liefkens  behield haar kalmte in een door de ervaren Joop de Feijter opgezette partij. Het remiseaanbod dat De Feijter plaatste werd terecht geaccepteerd.

Els Creutzberg pakte Hein den Hollander stevig aan. In het eindspel, dat voor Den Hollander al verloren was, gaf Creutzberg de zege niet meer uit handen.

Hans Pasveer verspeelde al snel een paard. Wageninger en reisgenoot Jan van Dalen maakte geen bezwaar en incasseerde dankbaar.  Hoewel de twee spelers de partij lang gaande hielden was een zege voor Van Dalen de logische uitkomst.

De top vijf na drie speelronden is:

1. Kees van der Dussen 86.30

2. Eip Janssen 69.00

3. Ben Verduyn 65.10

4. Ton van den Berk 63.10

5. Herman van Scherrenburg 60.90

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.