• Theo Beumer

Ronde van Ede dit jaar definitief op een nieuw parkoers

EDE Het is de wens van elke organisatie van een wielerronde om te kunnen beschikken over een fraai parkoers dicht bij het centrum. Ook de Ronde van Ede was hier al jaren naar op zoek. Het is echter een forse uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. Een wielerronde midden in de stad is mooi voor renners en publiek, maar er moet goed rekening worden gehouden met de gevolgen van het afsluiten van het parkoers. Overlast voor aanwonenden en verkeer moet zo veel mogelijk worden voorkomen en de veiligheid mag absoluut niet in het geding zijn. Het heeft dan ook enige maanden van afstemming en overleg gekost om de Ronde van Ede naar het centrum te krijgen.

Inmiddels zijn alle vergunningen voor de Ronde van Ede op woensdag 22 augustus 2018 afgegeven. Dat betekent dat het rondje over de Paasberg, met de finish op de Raadhuisstraat bij het gemeentehuis doorgaat. Het is de hoop dat het de komende jaren de nieuwe plek voor de Ronde van Ede gaat worden. De gemeente heeft inmiddels al wat aanpassingen gedaan bij de rotonde aan het begin van de finishstraat zodat de renners en rensters de bocht veiliger kunnen nemen. De organisatie heeft de aanwonenden van het parkoers geïnformeerd. Zij zitten weliswaar eerste rij om de wedstrijden te bekijken maar zullen een paar uur minder bereikbaar zijn. Ook is er op de wedstrijddag een parkeerverbod van kracht op het parkoers.

Rond de finish bij het gemeentehuis zullen allerlei activiteiten worden georganiseerd om het jong en oud naar de zin te maken en de wielersport te promoten. Er is via de scholen veel aandacht besteed aan het enthousiasmeren van jeugd van 7 t/m 12 jaar om deel te nemen aan de Decathlon Dikke Banden Race. Na de Dikke Banden Race worden weer twee KNWU wedstrijden gereden. Een vrouwenwedstrijd en een wedstrijd voor mannen. De inschrijving voor deze wedstrijden is in volle gang. Ook dit jaar zal de nationale top en een groot aantal regionale renners van de Wielervereniging Ede aan de start staan. 

Nu al hebben zich veel toppers ingeschreven. Naast een flink aantal (oude en huidige) Nederlandse kampioenen en oud winnaars zullen er ook nieuwe gezichten aan de start staan. Bart Voskamp, weer lid van de WV Ede, zal deelnemen. Met Erik Dekker zullen daarmee twee oud Tour de France etappewinnaars aan de start verschijnen. 
 

Het doel van de organisatie om in Ede een sportevenement van nationale allure te krijgen lijkt met de wielerronde van 2018 goed gelukt. Het belooft een mooi spektakel te worden.

Programma 22 augustus 2018:

16.00 uur Dikke Banden Race

16.00 uur Start kinderen 7 en 8 jaar

16.15 uur Start kinderen 9 en 10 jaar

16.35 uur Start kinderen 11 en 12 jaar

17.15 uur: Criterium over 40 km (F)-Jun.-Vr./Nwl.-Ms./Amateur-Vr./Basisleden-Vr.

18.45 uur: Criterium over 60 km (B)-Amateurs/Sportklasse/Junioren