• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Pronk en Van Dijk naar bekerfinale bij schaakvereniging De Cirkel

EDE De halve bekerfinale bij De Cirkel was spectaculair. Beide halve finales (Krouwel - Pronk en Van Dijk - Boom) werden in de reguliere speeltijd beslist. Tom Pronk en Dominic van Dijk gaan op dinsdagavond 24 uitmaken wie huidig bekerwinnaar Martijn Bakker opvolgt.

Tom Pronk won voor het laatst de beker in het seizoen 2009/2010. Beide spelers zijn echte bekerspecialisten en bereikten al menigmaal de halve finale.

Maar ook in de interne competitie mooie partijen. En dat door de hele ranglijst heen. Grote winnaar werd Henry van den brink die met een mooi torenoffers de sterke Anne Postma versloeg. Ook het duel Thomas Slijper – Marnix Lukasse mocht er zijn. Slijper, afgelopen zaterdag in de KNSB hoofdmacht Wageningen debuterend, als collega-schaker van onder meer Jan Timman, won het moeilijke eindspel.

Snelste stijger deze week was Cirkel preses Tom Smit, die afrekende met jeugdtalent Ruben de Vries. Smit steeg vier plaatsen op de ranglijst, en staat op een dertigste plaats. Maar zet de weg voorwaarts in.

BEKER In de eerste partij tussen de met enige spanning tegemoet geziene partij Robert Krouwel - Tom Pronk foto 1 links, ontstond een min of meer gelijke stelling. ,, Krouwel offerde een pion voor initiatief. Ik koos voor de weg van de minste weerstand en na zet herhaling werd tot remise besloten", keek Pronk terug. In de tweede partij koos de Barnevelder Krouwel (zwart) voor een ongebruikelijke opstelling. ,,Een onnauwkeurigheid gaf mij de kans tot een schijnoffer", ging Pronk verder.

De stelling van Krouwel stortte in, en Pronk kon zonder al te veel moeite de finale bereiken.

Daarin komt hij dus Dominic van Dijk tegen, die Harold Boom versloeg. In de eerste partij kwam het vier pionnen spel van het Konings-Indisch op het bord. Boom speelde het spelletje correct en bereidde de opmars b5 voor. ,,Het werd een tactische en positionele partij. Harold verloor een pion. Hij probeerde creatief terug te komen met een schijnoffer. Ik kon dat afwenden en winnen", keek Van Dijk terug.

In de tweede partij speelde Van Dijk slordig en moest alle zeilen bijzetten om in leven te blijven. ,,Er werden veel stukken geruild en het lege bord overzichtelijk", glunderde Van Dijk. Hij sleepte een remise, en dus finaleplaats uit het vuur.  

OFFER De partij tussen Henry van den Brink tegen Anne Postma was een schouwspel zonder weerga. Beide spelers kennen de theorie behoorlijk tot goed. Maar wat misschien nog belangrijker is schuwen de creatieve oplossingen niet. Ook deze wedstrijd bevestigde deze indruk. In het eindspel leek de stelling voor Postma onder controle. Maar zijn koning werd opgejaagd. Van den Brink zette pardoes een toren in de aanbieding. De zwartspeler acht lang na maar mocht het cadeau niet afslaan. Van den brink had diep doorgerekend. Met eerst de dame en daarna de toren werd de zwarte koning mat gezet. Een juweeltje waar menig toeschouwer de vingers bij aflikte.

In de schaduw van de top was het duel Frank van Wijngaarden - Eip Janssen het aankijken waard. Beide spelers strijden om de titel 'Runner-Up' van het seizoen of te wel snelste stijger in vergelijking met het voorgaande seizoen. Hoewel Janssen daarin nog aan de leiding gaat mag worden verwacht dat deze prijs uiteindelijk naar de 13-jarige Van Wijngaarden gaat.

,,Terecht. Hoewel mijn partij lang duurde en pas in de slotfase beslist werd, heb ik nauwelijks kans gehad", meende Janssen. Hij zag de witspeler zijn favoriete opening spelen met e4 en f4. ,,Ik had me daarop geprepareerd. Maar een verwisseling van zetten betekende pion verlies. Hoewel ik die terug won, had ik nooit de idee dat ik de wedstrijd zat." Van Wijngaarden plaatste in de slotfase een verwoestende aanval die tot winst via mat leidde. De jongeling blijft derde op de ranglijst, en mag komende dinsdag proberen koploper Tom Pronk te verschalken.

,,Verslagen in een remiseachtige stand. Ik gaf zomaar een dame weg. En dat is nu juist niet bedoeling in schaken", sipte Ben verduyn. Hij stond naast een breeduit lachende Fedde Kingma. ,,Deze keer was, in tegenstelling tot vele voorgaande wedstrijden, het geluk aan mijn zijde", meende Kingma.

Ook Gijsbert Nagel was ondanks verlies tegen Wim Bomhof tevreden. ,,Het ontwikkelen van de stukken lukte deze keer goed. Wim (Bomhof, red) zei dat ik beter speelde dan de vorige keer. Ik heb het onwijs naar mijn zin bij De Cirkel."

Dat heeft ook Rigst Wegen ondanks haar nederlaag tegen Stijn Kappert. ,,Toch stop ik na dit seizoen. Ik wil wat anders gaan doen in de schaarse vrije tijd die ik heb. Ik zeg nooit nooit. Dus de kans dat ik het schaken later weer oppak moet niet worden uitgesloten." ,,Hoewel ik haar besluit begrijp en respecteer toch jammer. Er zijn helaas weinig dames die schaken en degene die dat wel doen moet je koesteren. Daarnaast is Rigst een prettig persoon die binnen de club alom gewaardeerd wordt", aldus wedstrijdleider Janssen.

Mohammad Badenjki verweerde zich tegen Louis van der Vos kranig. Maar ergens in het middenspel wist Van der Vos een toren te veroveren. De sympathieke Syriër stopte de stelling dicht. Hoewel het lang duurde wist witspeler Van der Vos de zwarte stelling te ontmantelen. Toch speelde Badenjki een goede partij. Punten kunnen niet uitblijven in het vervolg van deze competitie.

LAAT Marnix Lukasse en Thomas Slijper foto 2 maakte er een latertje van. Slijper kreeg in het middenspel twee verbonden centrum pionnen. ,,Deze waren sterker dan wits pionnen op de damevleugel. Marnix moest een stuk geven om het gevaar te elimineren. Hoewel in het eindspel een stuk minder tegen drie pionnen meer volgde, speelde ik de partij secuur naar winst", glimlachte Slijper.

Die glimlach was deels ook bij Anton Spronk foto 4 rechts aanwezig. Hij speelde tegen routinier Anton Ebskamp een mooie partij. Maar Ebskamp werd geplaagd door fysieke ongemakken. Of dat de ondergang inleidde bleef onduidelijk. Maar in het tactische eindspel was het over het bord springende paard van Spronk sterker. ,,Anton Ebskamp had de mogelijk remise te forceren", meende Spronk. ,,Ik wilde voor de winst gaan, maar het was net niet", vulde Ebskamp aan. Hoe het ook zij Anton Spronk boekte bijna middernacht een mooie zege.

Op dat tijdstip zaten Ben Zee en Albert Bootsman foto 6 nog te analyseren of hun remise terecht was. ,,Albert speelde met zwart erg creatief. Dat gaf mij de nodige hoofdbrekens", begon Ben Zee. In het middenspel verloor Bootsman de greep op de partij. Zee kreeg meer ruimte en een sterk centrum. ,,Ik dacht na zo'n tweeëntwintig zetten een stuk te winnen. Maar een tussen schaakje leverde Bootsman een toren en twee pionnen op voor twee stukken", had Zee genoteerd.

Na ampel beraad werd tot remise besloten. Of dit een terecht resultaat was, werd ook na een lange analyse niet duidelijk. Maar dat is de charme van spelen zonder een door een computer ondersteunde partij.

 OVERIGE UITSLAGEN: Alfred Gaasbeek - Hans de Groot remise, Johan de lange -Jim Pronk remise, Jan Hartsuiker - Egbert Aalbers remise, Leo Lukasse - Mark Bakker 1-0, Jelle Bottema - Tim Evendijk 0-1, Jasper de Rijk - Sebo Nienhuis 0-1, Kees van der Dussen - Hans van de Weteringh 1-0R,  Jan Willem Kinkel - Robert Degenhart 1-0.

Stand na vijfentwintigste ronde

1. (1). Tom Pronk 1203,50

2. (2). Dominic van Dijk 1071,50

3. (3). Frank van Wijngaarden 1061,67

4. (4). Harold Boom 1041,50

5. (5). Robert Krouwel 1015,00

6. (6). Peter van der Wijngaart 960,33

7. (9). Henry van den Brink 890,50

8. (10). Thomas Slijper 863,00

9. (7). Anne Postma 847,00

10. (8). Eip Janssen 837,00

(Tussen haakjes stand vorige week)

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de tiende ronde in de voorjaarscompetitie.

En in de seniorengroep is, misschien wel conform het schaakplezier en de leeftijd, wekelijks sprake van mooie partijen. Maar ook verrassingen.

Zo versloeg Ben Verduyn voor de tweede achtereenvolgende week de koploper. Was het eerder Erik Wels die het hoofd moest buigen, deze keer ging Jelle Bottema onderuit. Maar ook de prestaties van Joop de Feijter mogen er zijn. De schaaknestor hield regerend kampioen Herman van Scherrenburg solide op een plus remise.

De ongeslagen koploper Jelle Bottema mocht het dus opnemen tegen Ben Verduyn. Laatstgenoemde nam met wit het initiatief maar de stand bleef tot ver in het eindspel in evenwicht. Bottema bood remise aan, maar Verduyn had een voorgevoel dat er meer in moest zitten. Toen de Veenendaler Jelle Bottema met zijn paard de verkeerde kant opging kon wit de zwarte stelling binnen dringen en de partij naar zijn hand zetten.

Herman van Scherrenburg moest het opnemen tegen de verrassend sterke Joop de Feijter. Vooraf werd er nog een extra druk op De Feijter gelegd, door te verwachten dat minimaal een remise van hem werd verwacht.

Joop de Feijter foto 5 links ging er met wit vol tegenaan. Bijna alle stukken stonden fantastisch geposteerd, terwijl Van Scherrenburg steeds verder in de verdrukking kwam. De Feijter dacht beter een half ei dan een lege dop en bood remise aan. Dat Van Scherrenburg daar niet lang over nadacht sprak vanzelf.

De jarige job Hans Pasveer (87) foto 3 rechts speelde tegen Hein den Hollander. Bookmakers gingen voor Pasveer Den Hollander liet zien dat hij in de middenmoot mee wil blijven doen en geen cadeaus uit wilde delen. ,,Zelfs niet voor een jarige", lachte hij. Het werd na een spannende pot remise

OVERIGE UITSLAGEN Eip Janssen - Kees van der Dussen 0-1, Louis van der Vos - Remy Mouthaan 1-0, Klaas van der Wal - Anneke Liefkens 0-1.

De top vijf na tien speelronden:

1. (1) Jelle Bottema 197.67

2. (2) Herman van Scherrenburg 189,83

3. (4) Ben Verduyn 183.00

4. (3) Erik Wels 181,00

5. (5) Kees van der Dussen 172.00

(Tussen haakjes positie vorige week)

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur behoudens de eerste maandag van de maand. Dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.