• Dirk Heebink met een aandenken dat hij scheidsrechters mocht geven.

    Eip Janssen

'Organiseren zit mij in het bloed'

EDE Drieëndertig jaar bestaat het Edese schoolvoetbal inmiddels. Daarin waren enkele personen heel belangrijk. ,,Ik volgde Beer Radstaat op. Na ruim twaalf jaar, en de fusieperikelen tussen vv Ede en Victoria, heb ik het stokje overgedragen aan de huidige organisator Wim Roelofsen. Het schoolvoetbal was een mooi deel van mijn sportleven", opent Dirk Heebink. De Edenaar heeft bij vv Ede, DTS'35 en vv Lunteren zijn sporen verdiend. De betrokkenheid bij de schoolvoetbalorganisatie was een even logische als noodzakelijke.

Eip Janssen

,,Ik trainde bij vv Ede jeugdteams en speelde zelf bij de veteranen. Je hoorde enthousiaste verhalen over het schoolvoetbal. Als er dan een beroep op je wordt gedaan, aarzel je niet. Met Johan van Dijk en Eddy Engelenburg vormden wij een ijzersterk trio. De toenmalige organisatie is totaal niet meer te vergelijken met tegenwoordig. Ik weet nog dat op sportpark Oranje een beperkte speelgelegenheid was. Dat betekende dat scholen maximaal twee teams mochten inschrijven. Maar met soms 42 jongensteams en zestien tot twintig meisjesteams was het gezellig druk", kijkt de 62-jarige organisator terug.

Waar tegenwoordig via computerprogramma's de wedstrijdinformatie wordt opgehoest, ging dat toen handmatig. ,,Ik werkte de schema's op vellen papier uit. Dan werd bij Johan van Dijk, toen nog eigenaar van café De Boemerang, alles gecontroleerd. Hij had een printer en draaide alles uit. Ook was er toen nog geen sprake van sponsoring. Het inschrijfgeld, in het begin tien gulden per team, moest de kosten dekken", lacht Heebink.

LICHT Het leukste moment was de finaleavond. ,,In mijn periode werd bij vv Ede op de centen gelet. Maar op vrijdagavond mochten de finalewedstrijden bij kunstlicht worden gespeeld. Voor de voetballers een unieke ervaring."

,,Hoe de overdracht ging? Met de wetenschap van nu zou ik dat anders doen. Maar in die tijd gaf je spullen aan je opvolger, en die vulde het verder in. Nu zou ik er een avondje voor gaan zitten. Maar Wim Roelofsen heeft het prima opgepakt", heeft Heebink ervaren.

GEEN PUF Heel lang ging het schoolvoetbal aan de voormalige organisator voorbij. ,,Ik had de puf niet te gaan kijken. Maar vorig seizoen speelde onze dochter Gemma bij de CNS-school De Caleidoscoop mee. Ik mocht ze begeleiden. Ze wonnen de sportiviteitsprijs. Dat vond ik een eer. Ik ben nog van de oude stempel. Je gedraagt je sportief tegen scheidsrechters en tegenstanders. Verrassend was ook dat ik veel oude bekende tegenkwam. Zij waren in mijn tijd actief betrokken bij het schoolvoetbal en nu nog. Dat geeft al aan dat schoolvoetbal leeft", besluit de bij Bidfood werkzame Dirk Heebink.

Het schoolvoetbaltoernooi wordt dit jaar gespeeld op woensdagmiddag 21 en 28 maart, 4 april en de finale is op 13 april. Gespeeld wordt op sportpark Hoekelumse Eng en de aanvang is 13.15 uur. Kijk ook eens op www.edestadschoolvoetbaltoernooi.nl.