• mark gunnink

Oranjeheren kansloos onderuit tegen Spanje

EDE Het volgende meetmoment in het internationale seizoen van de Oranjemannen maakte dinsdag duidelijk dat het gat tussen het ambitieuze Oranje en de (sub)top van de wereld nog altijd fors is. Spanje, op het afgelopen WK in Boedapest 'slechts' negende, was alle fronten de betere. Vergeleken met drie maanden geleden, toen Nederland in Malaga nog met 9-5 naar huis werd gestuurd, lijkt het gat eerder toegenomen dan geslonken. In een uitverkochte Sportboulevard in Dordrecht werd het 4-12.

De spelersgroep waar Robin van Galen uit put is niet meer zo vastomlijnd als tot de Olympiade in Rio. Het aantal internationals dat over de grens als prof z'n trainingsuren maakt, is verder toegenomen en daarmee ook de keuzemogelijkheden van de bondscoach. Tel daarbij de terugkeer van midachter Ruud van der Horst (Polar Bears) en het is niet gek dat Van Galen bij elke interland uit luxe een paar spelers teleur moet stellen. Nu zaten Ruben Hoepelman, Lars Reuten en Pascal Janssen aangekleed op de kant, maar dat kunnen in de aanstaande interlandreeks net zo goed anderen zijn.

Toch betaalt deze luxe zich tot nu toe nog niet uit in grote lichtpunten of laat staan noemenswaardige verrassingen. Aanvallend kon Oranje maar moeilijk een vuist maken en in ondertal zette Spanje de Nederlanders in hoog tempo simpelweg op het verkeerde been. Pas halverwege de tweede periode kreeg Nederland uit een break de eerste echte uitgespeelde kans. Jorn Winkelhorst zag zijn schot echter gekeerd worden door de Spaanse topkeeper Daniel Lopez Pinedo. Dat Spanje direct uit de daaropvolgende break scoorde (0-5!) was tekenend voor de verhoudingen in het water.

 

In het vervolg bouwde Spanje, met maar liefst acht spelers van landskampioen CN Atletic Barceloneta, de stand gestaag uit naar de uiteindelijk overduidelijke nederlaag. ,,Het verschil werd vandaag pijnlijk duidelijk", zei Van Galen na afloop. "Spanje is nog steeds wereldtop, ondanks de negende plek in Boedapest. Toch had ik wel gehoopt dichterbij te staan, maar dat proces duurt blijkbaar langer dan we dachten. Als wij tegen dit soort ploegen slecht spelen, zoals vandaag, worden we afgeslacht. Spanje was in alles beter. Ze minimaliseren hun fouten, hebben meer schotkracht en zijn sneller. Spanje speelt al erg lang in deze samenstelling en kunnen pieken als dat moet. Wij speelden gisteren nog een oefenwedstrijd tegen ze en verloren met slechts 9-10. Dan krijg je hoop, maar als het er echt om gaat kunnen zij nog twee tandjes beter blijkt na deze wedstrijd. Dat zet ons wel weer even met beide benen op de grond ja."

 

Woensdag vertrekt Oranje naar Kroatië voor de Eurocup. Daar wachten andere grootmachten. "Servië, Kroatië en Griekenland zijn wellicht nog beter dan Spanje. Toch blijf ik zeggen dat deze wedstrijden noodzakelijk zijn om te groeien. Ik verwacht dat we ons vervolgens ten koste van Litouwen zullen plaatsen voor het EK. Dat wordt het volgende echte meetmoment waar we naartoe zullen werken."

 

Onderschatten doet Van Galen de tegenstander in de EK kwalificatie echter niet. ,,In waterpolo weet je het nooit. Voor hetzelfde geld heeft Litouwen opeens een aantal Russen genaturaliseerd…"    

Ruud van der Horst (op archief foto) blikte ook nog even terug op zijn rentree. ,,Gaaf om weer terug te zijn, ondanks dat het vandaag wel moeizaam ging", zucht hij als hij zijn hoofd omdraait en naar het scorebord kijkt. ,,In januari ben ik weer begonnen met het trainen bij Oranje. Van vier keer per week bij mijn club Polar Bears naar acht keer super intensief met Oranje. Ik heb in Oranje ook een iets andere rol. Als midachter moet ik de midvoor uitschakelen. Dat is wel weer even wennen, maar wel lekker. Ik heb dit wel gemist hoor, trainen met die gasten. Een onderdeel zijn van dit project om de Spelen van 2020 in Tokio te halen, daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. Aan het op een haar na missen van de Spelen in Rio, hield ik wel een tikkie over. Mijn werk, thuis, een huisje kopen… het viel toen allemaal samen waardoor ik besloot te stoppen. Ik kan maar één ding goed doen. Maar nu ben ik weer terug en dat voelt lekker.''   

 

Dinsdag 13 februariNederland - Spanje: 4-12Periodestanden: 0-4, 1-2, 2-4, 1-2Doelpunten Nederland: Jorn Winkelhorst, Sam van den Burg, Guus van Yperen en Robin Lindhout.

Bron: www.waterpolo.nl