• BDUmedia
  • IBSF

Olympische Spelen ver weg voor Kimberley Bos

EDE Kimberley Bos heeft vandaag in Sankt Moritz slechte zaken gedaan met het oog op kwalificatie voor de Olympische Winterspelen in PyeongChang van volgende maand. De Edese skeletonster stond voor vandaag elfde in de World Cup ranking en moest na de wedstrijd van vandaag in Sankt Moritz bij de eerste twaalf staan. Bos reed echter geen goede wedstrijd en zakte naar de dertiende positie in de ranking. Lees hieronder hoe dat allemaal tot stand kwam.

12.16 uur: Er is overigens nog een ontsnappingsclausule voor Bos. Boven haar in het klassement staat de Russische Jelena Nikitina. Maar zij heeft een dopingverleden en mag daarom (waarschijnlijk) niet meedoen aan de Olympische Spelen. In dat geval wordt Nikitina geschrapt uit de ranking en schuift Bos op naar de twaalfde plek.

11.58 uur: Bos heeft in de ranking nu 817 punten en daarmee staat ze dertiende. Yarnold (852 punten) en Fernstaedt (824 punten) zijn de Edese voorbij. Voor Uhlaender (808 punten) is dat net niet het geval.

11.49 uur: Bos eindigt in Sankt Moritz op de laatste plek. Ze wordt gepasseerd door twee dames en zakt in de ranking naar de dertiende plek. Het eindoordeel is nog aan NOC/NSF, dat uiterlijk zondag moet doorgeven wie er naar de Olympische Spelen mogen. Maar deelname is voor Kimberley Bos ver weg.

11.43 uur: Ook de Duitse Anna Fernstaet staat in de ranking nipt achter Bos. Yarnold is de Edese dus al voorbij en voor Uhlaender is dat nog afwachten. Fernstaedt realiseerde de tweede tussentijd en ook zij passeert Bos in de ranking.

11.39 uur: De Britse Lizzy Yarnold reed zojuist de vierde tussentijd en daarmee passeert de Britse Bos in de World Cup ranking.

11.38 uur: Meer en meer wordt duidelijk waar het deze race mis ging met Kimberley Bos. Na vijftien deelnemers heeft ze de negende tijd bij de start, maar daarna kon de Edese niet genoeg snelheid maken en daar verloor ze tijd. Daardoor staat ze nu nog altijd vijftiende van de vijftien.

11.31 uur: Een van die concurrenten achter Bos in de ranking is de Amerikaanse Katie Uhlaender. Zij heeft zojuist de tweede tussentijd neergezet: 2:20.50. Of het genoeg is om Bos in de ranking te passeren hangt af van hoeveelste de Amerikaanse wordt in deze wedstrijd.

11.26 uur: De helft van het veld is nu geweest. Het zal spannend zijn voor Bos. De snelste deelnemers moeten nu nog, en de Edese staat laatste. Maar als ze 18e van de 20 wordt, passeert ze sowieso de Letse Lelde Priedulena in de ranking. Zij is niet aanwezig en kan dus vandaag geen punten halen. Tegelijk zijn de eerste drie dames achter Bos in de ranking allemaal een stuk sneller dan de Edese.

11.14 uur: Bos ging al niet hard van start. Ze haalde daar de derde tijd, met 5.39 was ze ook iets langzamer dan in de eerste heat. In het vervolg van de wedstrijd raakte ze tot vier keer toe de rand, een probleem waar de anderen niet mee te maken hebben. De Edese verloor daarmee zoveel snelheid dat haar achterstand alleen maar opliep. Met 1:11.03 was ze ook in de totaaltijd langzamer dan in de eerste run. De tijden bij elkaar opgeteld is 2:21.90.

11.12 uur: Opnieuw geen goede run voor Kimberley Bos! Ze is langzamer dan in de eerste run en heeft na vier deelnemers de vierde tijd.

11.08 uur: De eerste twee dames zijn allebei sneller dan in de eerste heat, de baan wordt sneller. De omstandigheden voor Bos zijn optimaal, zo lijkt het.

11.04 uur: De tijd van de tweede heat wordt opgeteld bij de tijd van de eerste heat. De totaaltijden bepalen uiteindelijk de eindstand van deze wedstrijd in Sankt Moritz. We zijn van start!

11.00 uur: Nu moet het gebeuren voor Kimberley Bos. De tweede heat staat op het punt van beginnen. Bos mag zo als vierde van start. Ze zal hard moeten gaan, heel hard. De race van haar leven misschien wel. En dan start het lange wachten. We gaan het weer live volgen.

10.38 uur: In spanning wachten op de definitieve uitkomst van de wedstrijd. Kimberley Bos heeft dat zojuist al doorgemaakt in de eerste heat, maar dat zal zo in de tweede heat niet anders zijn. Daarin gaat de top twintig in omgekeerde volgorde van start. Dat betekent dat Bos al als vierde naar beneden gaat en dat ze daarna lang zal moeten wachten om te weten of haar tijd voldoende is voor die zo begeerde plek in de top12 van de ranking.

10.30 uur: Kimberley Bos plaatst zich uiteindelijk met de 17e tijd voor de tweede heat. De Edese zakte aanvankelijk een aantal plaatsen in de tussenstand, maar gelukkig voor haar eindigden de laatste vier deelnemers allemaal achter Bos. En dus mag ze zich gaan opmaken voor een allesbeslissende finale run. De tweede heat gaat om 11.00 uur van start.

10.24 uur: JA! Kimberley Bos haalt de tweede heat. Ze staat nog steeds zeventiende en er zijn nog drie deelnemers te gaan. De eerste stap is gezet!

10.22 uur: Bos nu met de 17e tussentijd, nog vier deelnemers te gaan. Nogmaals, ze moet bij de eerste twintig eindigen om zich te plaatsen voor de beslissende tweede heat. Spanning in Sankt Moritz!

10.18 uur: Ook de andere Nederlandse deelneemster, Joska le Conte, realiseert een betere tijd dan Bos. De Edese zakt naar de 16e plek in de tussenstand van de eerste heat.

10.12 uur: Negentien deelnemers gehad, Bos staat op dit moment op de 14e plaats. Nog negen deelnemers, het wordt spannend.

10.05 uur: Kimberley Bos heeft een tijd van 1;10.87, de elfde tijd in de tussenstand. De Edese ging goed van start, met de zesde starttijd tot nu toe. In het vervolg van de race verloor ze echter tijd op de eersten in de tussenstand, wat haar de elfde tijd opleverde. Het zal spannend worden of dat genoeg is voor plaatsing voor de tweede heat.

09.56 uur: De snelheden zijn onverminderd hoog, de verschillen in de top zijn klein. We hebben elf deelnemers gehad, de eerste acht zitten binnen een seconde van elkaar. Leider op dit moment: Elisabeth Vathje uit Canada met een tijd van 1:09.96.

09.46 uur: Zes deelnemers gehad, snelste tot nu toe is Katie Uhlaender uit de Verenigde Staten met een tijd van 1:10.43.

09.41 uur: De baan in Sankt Moritz is een moeilijke track, zoveel is al wel duidelijk. Kimberley Bos kondigde dat gisteren al aan. Het is een natuurijsbaan, alles wordt ieder jaar opnieuw opgebouwd en dat maakt het een unieke en beste baan van de wereld. Bij de eerste deelnemers is te zien dat de omstandigheden goed zijn, maar dat er toch een aantal moeilijke punten in de baan zitten. Het gaat ook heel hard, deelnemers halen snelheden van boven de 130 kilometer per uur.

09.36 uur: De eerste deelneemster is beneden. Katie Tannenbaum kwam in 1:12.75 over de finish. De eerste tijd staat.

09.24 uur: De wedstrijd in Sankt Moritz begint om 09.30 uur. In de eerste heat gaan alle 28 deelnemers van start. De eerste twintig uit de eerste heat plaatsen zich voor de tweede heat. Pas in die tweede heat worden de punten voor de ranking verdeeld, dus het is van het grootste belang voor Kimberley Bos dat ze zich plaats voor die tweede run. De Edese heeft startnummer 15 in de eerste heat.

09.22 uur: Overigens is Bos officieel nog niet helemaal zeker als ze na vandaag in de top twaalf staat van de World Cup ranking. Het finale oordeel wordt zondag voor NOC*NSF geveld. Het is nu aan Bos om aan alle voorwaarden te voldoen.

09.20 uur: De wedstrijd in Sankt Moritz (Zwitserland) is de zevende wedstrijd in de World Cup cyclus. Het World Cup seizoen bestaat uit acht wedstrijden, maar de eerste zeven tellen mee voor kwalificatie voor de Olympische Spelen. Na elke race wordt een tussenstand opgesteld. De eerste twaalf in die tussenstand plaatsen zich voor de Olympische Spelen. In die stand staat Bos op de elfde plaats, voor aanvang van de wedstrijd vandaag.