• Martijn Bakker (blauwe trui) laat zien hoe Benno van der Veen het beter had kunnen doen.

  BSV Bennekom
 • Hotze Tette Hofstra (links) vooraf in gesprek met Henk Bosveld.

  BSV Bennekom
 • Noël Bovens (rechts) ontmoette de jeugdige Loek van de Hagen.

  BSV Bennekom
 • Het strijdtoneel zaterdag in denksportcentrum De Commanderij.

  BSV Bennekom

Nipte zege BSV Bennekom op Groningen

BENNEKOM In de landelijke derde klasse A heeft het schaakteam van BSV Bennekom zaterdag een nipte 4,5-3,5 zege geboekt op Groninger Combinatie 3. En die twee matchpunten kwamen moeizaam tot stand. Wel hield BSV Bennekom door de winst aansluiting bij de top. ,,In theorie kan het nog een mooi slot worden’’, denkt teamcaptain Rini Kreeft

BSV Bennekom miste op het laatste moment Rembrandt Bruil wegens griep. Noël Bovens werd de vervanger. En het team onderging daardoor toch weer een verandering. Ed de Beule kwam op bord 4 en Noël Bovens op bord 8.

TALENTVOL Op de eerste mooie lentedag van het jaar kwam er weer een team uit het hoge Noorden op bezoek. Waarschijnlijk moesten ze wat spelers aan de hogere teams afstaan, want ze waren niet met hun sterkste opstelling naar Bennekom gekomen. Zo was het met angst en beven tegemoet geziene tienjarige jeugdtalent Machteld van Foreest er niet bij. Dat gezegd hebbende, ze bleken nog over meer jeugdspelers te beschikken en die waren ook heel talentvol.

De wedstrijd begon goed voor BSV Bennekom. Op alle borden stonden het gelijk tot ietsje beter. Martijn Bakker op bord 3 had binnen dertien zetten met zwart weer een fantastische stelling opgebouwd met een veelvoud aan dreigingen. Het was misschien niet direct verloren, maar na nog een passief zetje van zijn tegenstander, was het gebeurd. Een snel punt.

PUINHOOP Bij de andere Martijn (Pauw) ging het op bord 5 minder goed. Hij leek aardig uit de opening te komen en als hij het wat krachtdadiger had aangepakt door met de dame de druk op een gepend paard op te voeren, dan waren de winstkansen waarschijnlijk voor hem geweest. Nu bleef hij met een zwak pionnetje zitten en hij kwam een pion achter. Daarnaast had zijn tegenstander een prachtige stelling, waarin hij de druk steeds verder kon opvoeren. Pauw wachtte de aankomende puinhoop niet af en gaf op.

Al snel volgde helaas Noel Bovens zijn voorbeeld. Hij leek op bord 8 veelbelovend te staan tegen veruit de jongste speler van de dag Loek van de Hagen. Bovens deed de logische zetten, maar er zat een vreselijk combinatie in de stelling. De jongeling had het scherp gezien en Bovens moest als tweede de vlag strijken.

GELEERDEN Na deze klap werd het allemaal wat onoverzichtelijker. John Riksen leek op bord 2 heel erg goed te staan, maar zijn tegenstander had een heel erg mooie diagonaal, die Riksen voor heel wat problemen stelde. Waar het publiek dacht dat hij een pion kon winnen, verloor hij er één. De geleerden zijn er nog niet over uit of dit nodig was, maar ook met een pion minder was er nog geen man over boord.

Benno van Veen had op bord 8 alles uit de Ben-Oni-opening gehaald wat je wilt hebben. Mooie diagonaal en een half-open lijn tegen een zwak pionnetje gericht. Dit punt werd al geteld. Ook Hotze Tette Hofstra leek goed te staan op bord 1. Zijn tegenstander Henk Bosveld deed wat minder logische zetten en hield daar niet de beste structuur aan over. De stelling bleek echter over meer veerkracht te beschikken dan gedacht en het was nog niet zo makkelijk.

GETELD Martin Markering speelde een degelijke opening op bord 6 en na een mindere, maar logische uitziende zet van zijn tegenstander Ewout Clarenburg kwam hij duidelijk beter te staan. Het kostte echter wel veel tijd en hij besloot met nog maar tien minuten op de klok voor zo’n zestien zetten toch maar even aan de plaatsvervangend teamcaptain Ed de Beule te vragen of remise oké was. Dat mocht, want de captain had aardig wat punten geteld, waaronder die van zichzelf op bord 4.

Dat was een op en neer gaande partij. Uiteindelijk bleek De Beule wel de overhand te hebben. Het Groningse jeugdlid, Daan Noorderbos, waar hij tegen speelde maakte het hem echter niet makkelijk. Markering keek nog eens naar zijn stelling en die op de andere borden. En hij kwam tot de conclusie dat hij toch echt veel beter stond, maar was niet overtuigd dat alle getelde punten gescoord zouden gaan worden. Dus besloot hij door te spelen.

VENIJNIGHEDEN Een goede beslissing. Markering bleef druk houden en forceerde een afwikkeling die hem een pion en een nog mooiere stelling opleverde. Ondertussen had De Beule alle venijnigheden van zijn tegenstander omzeilt en het punt bijgeschreven. Hofstra had een kwaliteit geofferd in de hoop dat zijn pionnen niet gestopt konden worden richting overkant. Dit viel tegen en hoewel hij een dame-eindspel met een pion meer wist te bereiken, moest hij na een flink aantal zetten zwoegen in remise berusten.

De tegenstander van Markering deed ondertussen de klassieke foute veertigste zet en hoewel de Bennekommer ook zonder deze fout veel beter stond, was het nu in drie zetten uit. Bij Riksen was het beeld ondertussen veranderd doordat hij twee pionnen had weten te veroveren Het resultaat veranderde echter niet: remise.

OPPASSEN Als laatste was Van der Veen nog aan het werk. Misschien had hij iets te veel stukken geruild, want zijn stelling was weer heel remiseachtig geworden, sterker nog, hij moest zelfs nog een beetje oppassen. Dat deed hij en uiteindelijk wist hij zonder al te veel problemen het benodigde laatste halve puntje te scoren: 4,5-3,5 winst.

Uiteindelijk een ietwat moeizame, maar verdiende zege. Met tien punten doet Bennekom mee om de bovenste plaatsen, maar de twee verliespartijen eerder dit seizoen maken het onwaarschijnlijk dat Bennekom na ronde 9 op plaats 1 terug te vinden zal zijn. ,,Maar het kan verkeren, zoals Bredero ooit  zei. Of te wel: nooit geschoten is altijd mis’’, vindt teamcaptain Kreeft.

Bron: BSV Bennekom