• Theo Beumer

Nederlandse waterpolo mannen naar tussenronde

EDE Het doel van de Oranjemannen is een plek bij de eerste tien landen van Europa. Om niet vroegtijdig een streep te hoeven zetten door die ambitie, moest er vrijdag in de laatste groepswedstrijd gewonnen worden van Turkije.

Voor die opdracht slaagde de ploeg van Robin van Galen met glans. Het was eenrichtingsverkeer naar het doel van de arme Turkse goalie Emrihan Ozdemir. Halverwege stond het 11-2 en konden de pijlen voorzichtig al gericht worden op de kwalificatieronde voor de kwartfinales. Van Galen gunde reservedoelman Milan de Koff zijn EK-debuut. De keeper van SVH deed het uitstekend. Vaste doelman is Polar Bears speler Eelco Wagenaar. Captain Ruud van der Horst (Polar Bears) en Guus van Yperen scoorden hun eerste doelpunten van het toernooi en de teller liep moeiteloos op naar 5-22.

Van Galen blikte tevreden terug. ,,Je weet vooraf dat Turkije de zwakke broeder is in de poule, maar je moet het nog wel even doen. Het knappe is dat we gewoon geconcentreerd ons eigen spel hebben gespeeld en ons niet gek hebben laten maken door hun provocaties. Ik ben niet alleen blij met de wedstrijd van vandaag. We zitten goed in het toernooi. Medaillekandidaten Griekenland en Kroatië gaven we prima partij. De tijd dat we niks te vertellen hadden tegen dit soort landen, is voor m'n gevoel wel voorbij. We hebben een stap gezet in professionaliteit, niveau en individuele klasse. Jonge jongens die we twee jaar geleden hebben ingepast als Pascal Janssen, Jorn Muller, Guus van Yperen en Sam van den Burg doen volwaardig mee. Dat is een fijne constatering als coach."

In de tussenronde richting kwartfinale treffen de Oranjemannen zondag Hongarije. De grootmacht in het waterpolo is vanzelfsprekend de favoriet. Toch is Nederland niet kansloos. De Magyaren vormen tot nu toe nog niet de geoliede machine die ze traditioneel zijn. In de wedstrijd voorafgaand aan Turkije – Nederland speelde Hongarije nog gelijk tegen Duitsland (4-4). Nederland speelde twee weken geleden in de voorbereiding op het EK op een oefentoernooi in Italië ook nog gelijk tegen onze oosterburen, dus als Nederland wil stunten lijkt dit het moment. ,,In maart verloren we in de World League nog met 13-1 van Hongarije, dus het zal niet makkelijk worden. Individueel hebben ze enorm veel kwaliteit, maar het klopt dat ze een moeizaam toernooi spelen. Ze zitten niet goed in hun vel, dus dit lijkt hét moment om ze een keer te kraken. Wij hebben niks te verliezen, dus we gaan vol voor de stunt!" besluit Van Galen.

Vrijdag 20 juli
Turkije – Nederland: 5-22
Periodestanden: 6-1, 5-1, 7-1, 4-2
Doelpunten Nederland: Jesse Koopman 2, Jorn Winkelhorst, Thomas Lucas 2, Pascal Janssen 4, Jorn Muller 2, Lars Gottemaker 3, Milos Filipovic 2, Robin Lindhout 3, Ruud van der Horst 2, Guus van Yperen.

Eerdere uitslagen:

Woensdag 18 juli
Griekenland - Nederland 12-7
Periodestanden: 6-3, 3-2, 2-2, 1-0
Doelpuntenmakers Nederland: Pascal Janssen 2, Robin Lindhout 2, Sam van den Burg, Jorn Winkelhorst, Lars Gottemaker.

Maandag 16 juli
Kroatië - Nederland 15-8
Periodestanden: 4-2, 3-1, 4-1, 4-4
Doelpuntenmakers Nederland: Robin Lindhout 3, Pascal Janssen, Milos Filipovic, Thomas Lucas, Sam van der Burg, Jorn Muller.

Kruisfinales
Zondag 22 juli kwalificatie kwartfinale
Dinsdag 24 juli kwartfinale
Donderdag 26 juli halve finale
Zaterdag 28 juli finale

bron: www.waterpolo.nl