• Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Bestuurskamer

  Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer

Motorsport liefhebbers genieten op nieuw motorsportpark MAC Harskamp (video)

HARSKAMP De opening van een nieuw motorcross circuit. Het vijftig jarig jubileum vieren. Het gebeurde zaterdag allemaal bij MAC Harskamp. En dat onder het toeziend oog van wereldkampioen Jeffrey Herlings (open klasse).

 

Eip Janssen

 

Het was een drukt van belang op het nieuwe motorcross paradijs. ,,Zo mag je het wel noemen", meenden veel aanwezig crossers.

Dat daarbij de blikken gingen naar bedenker en initiator Dik van Wikselaar was geen verrassing.

 

FEEST ,,Het werd een schitterend feest op het gloednieuwe circuit. De motorclubs uit Harskamp en Arnhem hebben de handen ineengeslagen. Aan de noordkant van Arnhem werd het een dag om nooit te vergeten", aldus Van Wikselaar.

Het duurde jaren voordat de kogel door de kerk was.

 

,,Het was wachten, plannen, overleggen, handreikingen doen voordat alles in kannen en kruiken was. Met milieu vertegenwoordigers werd goed overlegd. Eerst lijkt het alsof je tegenover elkaar staat maar gaandeweg het traject groei je naar elkaar toe. Eigenlijk zijn er nu twee winnaars: MAC Arnhem en MAC Harskamp en de natuur. Beide clubs, die crossen op een militair terrein moesten de baan verlaten. Het Harskampse deel, gelegen op het Infanterie Schietkamp is teruggegeven aan de natuur. Hetzelfde gebeurde met het Arnhemse circuit", lichten voorzitter Niek van Bree en Van Wikselaar toe.

De heren konden zaterdag tijdens de opening van het gloednieuwe circuit hun geluk niet op. Een geluk dat werd gedeeld door de vele aanwezige toeschouwers en crossers.

AFTRAP Uiteraard werd de dag begonnen met de nodige speeches. MAC Harskamp voorzitter Niek van Bree trapte af. Na een overzicht van alle ontwikkelingen sloot hij af met de kritische noot dat de naam van het clubhuis 'Motorsportpark Gelderland Midden' wel wat lang was." Hij overhandigde daarna Dik van Wikselaar een maquette. ,,Het bestuur denkt dat deze naam foto 6 beter passend is: 'Dik voor elkaar'. Met uiteraard en dubbele betekenis maar dat zal niemand ontgaan."  Een geweldig applaus onderstreepte dat Van Bree bij alle aanwezig de juiste snaar had getroffen.

Ook gedeputeerde Jan Jacob van Dijk  (platteland (natuur, landbouw), economie (recreatie & toerisme), energietransitie, breedband en bestuur Interprovinciaal Overleg) was aanwezig en sprak. ,,Ik sta hier als een trotse gedeputeerde en wel om twee redenen. Dik van Wikselaar was een harde maar faire gesprekspartner die de belangen van jullie goed heeft verdedigd. Mijn ambtenaren zeiden na het eerste verzoek om een crossterrein niet in gesprek te gaan. Maar bewezen is dat de motorsport en natuur, in mijn portefeuille op het eerste oog, geen broeders goed samen kunnen gaan. De clubs hebben twee oude crossterreinen aan de natuur teruggegeven en dat is winst."

Hij mocht samen met Dik van Wikselaar het bekende lintje doorknippen. Het misschien wel mooiste circuit van Nederland was geopend foto 1.

PRESENTATIE De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KMNV), diep onder de indruk van datgene dat de twee motorclubs presenteren, luisterde de dag op met het presenteren van het team MX of Nations. Het team bestaat uit de rijders: wereldkampioen Jeffrey Herlings (open klasse), Glenn Coldenhoff (MXGP) en Brian Bogers (MX2). Calvin Vlaanderen is de reserverijder. De 'uitzwaaidag' met een teampresentatie op het nieuwe MX-circuit van Motorsportpark Gelderland Midden was een succes.

,,Negen jaar geleden was Dik (Van Wikselaar, EJ) een van mijn sponsoren. Mooi dat ik iets voor hem terug kon doen. "

GESPREK Daarna was er gelukkig even gelegenheid om met Harskamper Dik van Wikselaar en Barnevelder Niek van Bree van gedachten te wisselen.

,,Een unicum dit mooie circuit. Meestal verdwijnen de circuits om milieutechnische redenen. Wij (Motorclub Arnhem MCA) en Motor- en Autoclub Harskamp ook wel bekend als MAC Harskamp, samen goed voor zo'n 375 leden hebben het voor elkaar gekregen. Als clubs blijven we zelfstandig waarbij Arnhem de trials en wij de crossen gaan regelen", licht Van Bree toe.

,,Beide clubs huren het circuit van de Stichting. Beide clubs hebben erg veel overeenkomsten. Ik ben overtuigd van het succes. Daarom is bij de bouw ook rekening gehouden met alle vrijwilligers. Zij hebben een eigen onderkomen om de bekende 'derde helft 'op zijn Harskamps te vieren", grapt Van Wikselaar.

De aangelegde crossbaan kent veel snufjes. ,,De baan is geschikt voor jong en oud, geoefend en beginners. Hij voldoet aan de eisen van deze tijd. Ik hoop dat de rijders dat ook vinden", aldus de voorzitter.

CROSSER Alsof het is afgesproken komen we de Edese crosser Tristan Evers tegen. Hij heeft een paar rondjes op de nieuwe crossbaan gedaan.

,,Prachtige en leuke afwisselende baan die uiteraard nog ingereden moet worden. De binnenbochten zijn nog hard en glad. Maar dat zal straks bij de traditionele crossen al een stuk beter zijn. Het is ook een zware baan die het verschil gaat maken tijdens de manches. Van een ding ben ik nu al overtuigd. Er waren zorgen of de Harskampse Dabbeloo sfeer wordt behouden. Die zit er nu al goed in op dit circuit. Wat een prachtige baan, kantine, douche en toilet mogelijkheden. Dat was eerder maar behelpen maar toen wist je niet beter."

WEDSTRIJDEN Op Motorsportpark Gelderland Midden bieden MCA Arnhem en MAC Harskamp de volgende wedstrijden aan:

VMCN Oldtimercross plus Openklasse MX2 en MX1 09-10-2016

Openbekercross 30-10-2016

1e Clubcross 13-11-2016

2e Clubcross 27-11-2016

3e Clubcross 11-12-2016 bij evt. afgelasting inhalen op 18-12-2016

4e Clubcross 08-01-2017

5e Clubcross 22-01-2017

6e Clubcross 05-02-2017

Reservedata bij afgelasting:

12 en 19-02-2016

Een bezoek aan de wedstrijden is gratis.

RECEPTIE De dag werd besloten met een goed bezochte receptie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan MAC Harskamp. Het is, was en bleef de hele dag gezellig. Geen wanklank werd gehoord. Een voorbeeld voor menige andere sport.

De bij dit verhaal geplaatste video is vervaardigd door You Tube johnvanbeek100.