• Theo Beumer

Mooie Franse ervaring voor Jaap de Jong 

LUNTEREN  ,,Na drie superjaren in het opleidingsteam van de Franse profploeg AG2R La Mondiale ben ik terug. Ik mocht wel blijven, maar heb gekozen voor een andere weg", opent de 22-jarige Jaap de Jong.

Eip Janssen

De inwoner van Lunteren gaat komend seizoen rijden voor het Baby-Dump Cycling Team. ,,Een ploeg vooral uitkomend in de Topcompetitie. Zeg maar het derde niveau en een team dat aansprekende resultaten heeft behaald. Robbert de Greef won het individuele klassement Topcompetitie en op de UCI-ranglijst eindigden ze bij de beste honderd ploegen."

De Jong kijkt met genoegen terug op zijn tijd bij AG2R La Mondiale.

,,Een nieuwe cultuur, andere zienswijzen, mooie wedstrijden en samenwonen met jonge wielrenners. Toen ik drie jaar geleden overstapte was mijn Frans slecht. Mijn teamgenoten spraken geen Engels. Ik moest me aanpassen door snel de taal te leren. Of er een interne concurrentiestrijd heerste? Nee, want als team ben je nu eenmaal beter dan als eenling. Wie zich daarboven verheven voelde, werd op zijn plaats gezet", aldus de geboren Barnevelder.

KLASSIEKER Hij kijkt terug op het wielerseizoen 2017.

,,Ik ben een dienende rijder binnen een ploeg. Ik kwam vaak vroeg in een kopgroep terecht, maar dat was niet altijd een voordeel. Een kopgroep wordt vaak teruggepakt. Dat heeft de resultaten wel beïnvloed."

De klassieker Paris - Roubaix beloften was bizar .

,,Na 65 kilometer zat ik in een kopgroep van elf man. Wij reden drieënhalve minuut weg. Dan kom je voor gesloten spoorbomen. Dat scheelde uiteindelijk zo'n minuut of twee. In de finale werden we weer teruggepakt en werd ik achttiende. Ik denk weleens wat als de bomen niet dicht waren gegaan."

Jaap de Jong is geen wielrenner die graag terugkijkt.

,,Dat past niet bij mij. Dan word ik gevraagd of ik er alles aan heb gedaan in mijn carrière. Ik zal best wat verkeerd hebben gedaan. Ik kijk liever vooruit naar mijn nieuwe ploeg Baby-Dump Cycling Team. Tijdens het NK (Montferland - Montferland 165 kilometer U23) reed ik goed met een achtste plaats. De gesprekken kwamen in een beslissend stadium. Ik wil nog een keer ontdekken waar mijn mogelijkheden liggen. Een profcontract of vaststellen dat het tijd voor maatschappelijke loopbaan", zegt hij nuchter.

'Als mens en wielrenner gegroeid'  

TRAINEN De renner heeft het trainingsschema al besproken.

,,Ik ga veel kilometers maken. Aan mountainbiken of veldcrosswedstrijden doe ik niet mee. Ik ontbeer daarvoor de techniek", gaat De Jong verder. Zowel bij zijn oude ploeg AG2R als nieuwe ploeg Baby-Dump Cycling Team is alles top geregeld.

,,Het verschil is dat bij AG2R een renner als Romain Bardet het publiek aanspreekt. Maar Baby-Dump Cycling Team levert ook renners af aan het profcircuit. Zo zijn Robbert de Greef (Roompot) en Twan Castelijns (Lotto-Jumbo) doorgestroomd. Bij de UCI-wedstrijd Veenendaal-Veenendaal, met topploegen werd Arvid de Kleijn (Baby-Dump Cycling Team) achtste. Als de doorstroming niet lukt vergaat mijn wereld echt niet", besluit Jaap de Jong.

De Jong kijkt met genoegen terug op zijn tijd bij AG2R La Mondiale.