• Wilco Franken

    Theo Beumer

In memoriam: Wilco Franken

EDE In het bijzijn van vrouw en kinderen is Wilco Franken zondag 3 september op 52-jarige leeftijd overleden. Sinds 2006 leed Franken aan kanker.

 

Gedurende de 25 jaar sportjournalist van Ede Stad, kwam ik Wilco steeds weer tegen. In eerste instantie als een makkelijk scorende spits van Bennekom en toen nog Victoria'83. Later als bestuurslid van Bennekom, en als vaste contactpersoon voor de verslagen van het eerste elftal van Bennekom.

 

Voor een journalist was het ideaal werken met Wilco. Draaide nooit om de feiten heen en had een eigen mening.

 

Twee situaties springen daar bij uit. Ik kreeg onbedoeld een live verslag van de knokpartij na de wedstrijd tussen Huizen en Bennekom. Daarnaast was ik direct betrokken bij de communicatie rond het naar buiten brengen van het vertrek van Eric Speelziek, wat tot een vertrouwensbreuk met Bennekom leidde.

 

In een andere situatie, de zaak Ahmet Kilic, ontstond er een conflict met Wilco. Uiteindelijk is deze zaak als grote mannen onder elkaar uitgesproken. Net zoals er wel eens kleinere aanvaringen waren. Het onderlinge respect bleef.

 

In oktober 2016 voor het laatst een groot interview met Wilco gedaan. 'Wilco Franken hoopt op een wonder' was de kop van het verhaal. Daarin gaf hij aan met een dendritische celtherapie te hopen op een wonder. Maar ook was er het besef dat hij de Kerst niet zou kunnen halen.

 

Een tijdje geleden hadden we nog 'app' contact. Wilco refereerde aan de wedstrijd Barcelona tegen Paris St. Germain. Na een 4-0 nederlaag in Parijs won Barcelona toch met 6-1. Het was typerend voor het ongekende optimisme van Wilco. Maar zoals Barcelona het niet lukte de volgende ronde de 3-0 achterstand tegen Juventus goed te maken, kon Wilco de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte niet winnen.

 

Bedankt Wilco, voor de samenwerking. Rust zacht.

 

Wim van Kessel