• Theo Beumer

Maurice Tax: 'Ik ben een echt mensenmens'

EDE Het feit dat zijn G-hockeyers MHC Ede via een krantenartikel aandacht zouden krijgen, maakte Maurice Tax (45) enthousiast.

Eip Janssen

,,Het is een groep die grenzeloos enthousiast is. Super eerlijk, recht door zee, soms confronterend. En toch zou ik hen geen minuut willen missen."

Als Tax eenmaal over zijn hockeyclub en de G-hockeyers in het bijzonder praat, stokt de woordenstroom moeizaam. Maar verveelt geen moment. De Edenaar is al zo'n 32-jaar betrokken bij het Edese hockey.

,,Over mijn eigen hockeycarrière kan ik beter zwijgen. Ik ben en was geen groot talent. Mijn kracht ligt naast het gezelligheidshockey met name in de organisatie", aldus de bij Inotec Apeldoorn werkzame accountmanager.

,,Hoe ik met het G-hockey in aanraking kwam? Door mijn partner Alexandra, werkzaam op school De Toekomst aan de Asakkerweg. Zij vroeg een keer of ik wat over hockey wilde vertellen. Daar zag ik wat zij kinderen voor mogelijkheden boden. Dat was extra ondersteuning aan kinderen die dat nodig hebben vanwege een beperkter cognitief vermogen of meervoudige beperking. Zij zagen kansen voor hen en gaan onvoorwaardelijk voor hun ontwikkeling. Dat sprak mij enorm aan."

MHC Ede is met G-hockey echt mijn club

BETROKKEN Tax over het G-hockey en het ontstaan binnen MHC Ede.

,,Ik heb het bespreekbaar gemaakt. Hoewel niet iedereen gelijk overtuigd was, kreeg ik de vrijheid deze spelers te binden aan hockey. En weet je wat het mooie is. Niemand staat buitenspel. Sporten is altijd belangrijk. Met of zonder beperking. Ik ben er trots op dat mijn club deze maatschappelijke verantwoording durfde te nemen. Nu, maken zij een niet meer weg te denken onderdeel uit van de club", verzucht het mensenmens.

,,Een mooie omschrijving. Wij, want ik doe het echt niet alleen, zijn er voor hen."

Tax merkte ook dat hockeyers met een beperking nooit op een heel veld speelde.

,,En dat lukte bij weinig clubs wel. Het idee is ontstaan spelers van clubs bij elkaar te brengen. Ede stelt dit seizoen meerdere keren haar accommodatie beschikbaar voor een G-hockeydag. Er worden teams van elf spelers gevormd en op een heel veld gespeeld. Dat vinden ze geweldig. Ik ben dan gastheer, en zorg dat alles op rolletjes verloopt. Het belangrijkste is dat de hockeyers met een beperking plezier hebben. En de eerdere G-hockey dagen bewijzen dat", kijkt Tax terug.

ZIN Hij brengt gemiddeld zo'n vijftien uur per week door bij de club

,,En nooit met tegen zin. Die glimlach van de spelers (tussen de 12 en 53 jaar oud, red.} doet mij plezier. Of ik nog een wens heb. Ik hoop dat er nog meer hockeyers met een beperking lid worden. Laten we het Para hockey naar de Paralympische Spelen noemen. Dus ook iemand met een lichamelijke beperking is welkom. Meer op www.mhc-ede.nl en neem contact op. Ik reageer altijd", besluit een gedreven Maurice Tax.

Eip Janssen

,,Het is een groep die grenzeloos enthousiast is. Super eerlijk, recht door zee, soms confronterend. En toch zou ik hen geen minuut willen missen."

Als Maurice eenmaal over zijn hockeyclub en de G-hockeyers in het bijzonder praat, stokt de woordenstroom moeizaam. Maar verveelt geen moment.

De Edenaar is al zo'n 32-jaar betrokken bij het Edese hockey.

,,Over mijn eigen hockey carrière kan ik beter zwijgen. Ik ben en was geen groot talent. Mijn kracht ligt naast het gezelligheidshockey met name in de organisatie", aldus de bij Inotec Apeldoorn werkzame accountmanager. Hoe ik met het G-hockey in aanraking kwam?  

,,Door mijn partner Alexandra, werkzaam op school De Toekomst aan de Asakkerweg.  Zij vroeg een keer of ik wat over hockey wilde vertellen. Daar zag ik wat zij kinderen voor mogelijkheden boden.  Dat was extra ondersteuning aan kinderen die dat nodig hebben vanwege een beperkter cognitief vermogen of meervoudige beperking. Zij zagen kansen voor hen en gaan onvoorwaardelijk voor hun ontwikkeling. Dat sprak mij enorm aan."

MHC Ede is mijn club

De 45-jarige over het G-hockey en het ontstaan daarvan binnen MHC Ede. 

,,Ik heb het bespreekbaar gemaakt binnen de club. Hoewel niet iedereen onmiddellijk overtuigd was, kreeg ik de vrijheid deze spelers te binden aan hockey. En weet je wat het mooie is. Niemand staat buitenspel! Sporten is voor iedereen belangrijk. Met of zonder beperking. Ik ben er trots op dat mijn club deze maatschappelijke verantwoording durfde te nemen. Nu, maken zij hoewel wij soms voor onze rechten moeten knokken, een niet weg te denken onderdeel uit van de club", verzucht het mensenmens.

,,Een mooie omschrijving. Wij, want ik doe het echt niet alleen, zijn er voor hen."

Tax merkte ook dat hockeyers met een beperking nooit op een heel veld speelde.

,,En dat lukte bij vrijwel geen enkele vereniging. Toen is de idee geboren spelers van clubs bij elkaar te brengen. Ede stelt dit seizoen meerdere keren haar accommodatie beschikbaar voor een G-hockeydag. Er worden teams van elf spelers gevormd en op een heel veld gespeeld. Dat vinden ze geweldig. Ik ben namens Ede gastheer, en zorg dat alles op rolletjes verloopt. Het belangrijkste is dat de hockeyers met een beperking plezier hebben. En de eerdere G-hockey dagen bewijzen dat", kijkt Tax terug.

Hij brengt gemiddeld zo'n vijftien uur per week door bij MHC Ede.

,,En nooit met tegen zin. Alleen die glimlach van de spelers (tussen de 12 en 53 jaar oud, red.} doet mij al plezier. Of ik nog een wens heb. Zeker ik hoop dat er nog veel meer hockeyers met een beperking lid worden. Wat mij betreft mogen ze het Para hockey naar de Paralympische Spelen noemen. Dus ook iemand met een lichamelijke beperking is welkom. Meer op www.mhc-ede.nl en neem contact op. Ik reageer altijd", besluit een gedreven Maurice Tax.