• Martin Pauw zit er al ontspannen bij tegen Teunis Bunt.

  Rinus van der Molen
 • Dick Brehen (rechts) ziet duidelijk dat het de goede kant op gaat.

  Rinus van der Molen
 • Martijn Bakker(rechts) was snel klaar tegen Chris van Oosterwijk.

  Rinus van der Molen
 • Schaken in een fraai versierde zaal. Met dank aan de bridgers.

  Rinus van der Molen

Martijn Pauw virtueel herfstkampioen bij BSV Bennekom

BENNEKOM Martijn Pauw is door in de twaalfde ronde van de competitie te winnen van Teunis Bunt virtueel herfstkampioen bij schaakclub BSV Bennekom.  Zijn voorsprong op regerend kampioen Hotze Tette Hofstra, nummer twee, is 57 punten. Dat kan bijna zeker niet meer goed worden gemaakt.

Pauw was er veel aan gelegen om de eerste stap naar de titel clubkampioen BSV Bennekom te zetten. En dat hij in bloedvorm is, hielp hem daarbij. Pauw speelde als enige alle twaalf partijen van de eerste helft. En hij scoorde liefst 10,5 punten. Het behaalde percentage van 87,5 procent mag er dan ook zijn. Hofstra scoorde 6,5 punten uit zeven partijen.

TWEEDE CYCLUS Er rest in de eerste cyclus van dertien partijen nog één ronde en wel op 7 januari 2019. Twee weken later start de tweede competitie (cyclus) van dertien partijen. Iedereen start dan weer met een schone lei. Wint Pauw ook de tweede competitie, dan is hij clubkampioen. Er volgt een tweekamp als een andere speler wint. Overigens werd Pauw in juni 2011 al eens clubkampioen bij de Bennekomse schaakclub.

Dat het goed zit met de vorm van Martijn Pauw, bleek uit de partij tegen Teunis Bunt. Deze behandelde de opening waarschijnlijk niet helemaal goed. Pauw kreeg een mooie drukstelling tegen de zwarte koning, met een paard op f5. Bunt deed het niet goed en verloor snel, omdat hij mat op g7 over het hoofd zag. Ook in de analyse leken betere varianten niet te houden voor zwart, lees Bunt.

SNELST Hotze Tette Hofstra offerde een stuk tegen Rinus van der Molen. Dat leverde open lijnen en wat pionnen op plus een koning op de tocht. Dat was te veel voor Van der Molen. Het snelst was Martijn Bakker klaar tegen Chris van Oosterwijk. En dat zowel in tijd als in aantal zetten. Van Oosterwijk ging in de opening helemaal de mist in en kon na 12 zetten opgeven.

René Bakker speelde de opening goed tegen Noël Bovens. Hij kreeg een mooie stelling, maar in het verdere verloop ging het niet helemaal optimaal. Bakker won weliswaar een pion, maar Bovens had erg veel compensatie. Zoals geen ander dat kan bood Bovens op het juiste moment remise aan en dat kon Bakker niet afslaan.

KWALITEIT In een vlotte partij won Harry Verhoef van Hans van de Weteringh. Hij veroverde eerst een kwaliteit, gaf die terug voor een pion en die marcheerde naar dame. Martin Markering speelde met zwart tegen Jan Wouters het Frans beter dan afgelopen zaterdag. Beide kregen actief spel.  Een inval van het witte paard op d7 werd gepareerd met een uitval van de zwarte dame naar h4. Die bleek krachtiger. En na wat verwikkelingen verloor Wouters een stuk en dat kwam hij niet meer te boven.

De laatste partij van de avond was die van Jelle van den Berg tegen Sjoerd de Rave. En dat was een roller coaster. Van den Berg won een stuk, maar liet De Rave een geweldige aanval opzetten tegen zijn koning. Dit was uiteindelijk niet meer te houden voor Van den Berg. Verder boekte Teun Alting een mooie zege op Gary Dinsbach en liet Gerhard Bakker met zwart Hans Gillet struikelen. Sake van der Schaaf verloor van Dick Brehen en Jaap van Donkelaar zegevierde over Joop de Bruin.

Stand na twaalf ronden:

1. Martijn Pauw 521,0

2. Hotze Tette Hofstra 464,2

3. Martin Markering 402,3

4. Noël Bovens 351,5

5. Martijn Bakker 317,8

6. Harry Verhoef 309,2

7. Rinus van der Molen 300,0

8. Teunis Bunt 296,2

9. René Bakker 291,2

10. Teun Alting 285,5

11. Jan Wouters 283,5

12. Chris van Oosterwijk 251,0

13. Hans van de Weteringh 248,0

14. Benno van der Veen 235,0

15. Dick Brehen 222,2

Bron: BSV Bennekom