• Rini Kreeft

Martijn Pauw blijft ondanks verlies op kop

BENNEKOM Martijn Pauw is ondanks een nederlaag tegen Benno van der Veen bij schaakclub BSV Bennekom op kop gebleven.

Dat dankt hij mede aan de remise, die Hotze Tette Hofstra moest toestaan aan John Riksen. De voorsprong van Pauw is minder dan zeven punten.

OPMAAT Al zette flink wat spelers uit de top-10 zich in voor het tweede team, dat met 5,5-2,5 verloor van Velp, viel er in tal van duels heel wat te genieten.

Zo kwam Pauw met zwart tegen Van der Veen in de problemen. De koploper leverde zijn dame in tegen een toren en een paard. Die materiele achterstand bleek, ondanks verwoede pogingen van Pauw, niet te lijmen. Een mooie opmaat voor Van der Veen voor zaterdag, als hij met wit voor het eerste team in Rotterdam tegen Charlois Europoort aantreed.

Hofstra liet Riksen denkelijk glippen. Dame en toren werkten goed samen en dat bood kansen. Riksen moest in de verdediging, maar creëerde daarin wel een matdreiging. Hofstra moest stukken afruilen, wat een pion kostte of remise door eeuwig schaak toestaan. En hij koos voor het halve ei.

Zover liet Noel Bovens het tegen Martien Smit niet komen. Vanuit een gambiet werd Smit foutloos aan de kant gezet. Smit zakte door het verlies uit de top-10.

{TE VROEG] Beetje geluk had Rini Kreeft tegen Teun Alting. Om de geijkte banen van het Frans te ontlopen, koos Kreeft voor een wat frivole opzet in de opening. Het bleek nog niet eens zo verkeerd. Toch kwam Alting beter te staan. Kreeft bedacht een list en die slaagde. Een toren zette de koning schaak en viel meteen de dame aan. Alting gaf meteen op. Te vroeg, want een koningszet naar h8 had dé redding gebracht. Kreeft had daarna moeten vechten voor remise.

Albert Smit was ook weer present en speelde zijn derde partij in dit seizoen. Hij kreeg Ton Suuring als tegenstander en die moest het hoofd in de schoot leggen. Voor Smit betekende dit het eerste punt.

Sjoerd de Rave, die voor spektakel zorgde in de start van de competitie, is het kennelijk even kwijt. Ook tegen Rinus van der Molen ging het mis. De Rave is ondertussen afgezakt naar de 22e plaats.

Gerhard Bakker speelde zijn tweede partij  in dit seizoen. Martin Markering bleek een maatje te groot.

CONTACT BSV Bennekom schaakt elke maandagavond (rookvrij ) vanaf 19.55 uur in Denksportcentrum De Commanderij, Commandeursweg 44 in Bennekom. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Enige voorwaarde is om 19.55 uur aanwezig zijn. Inlichtingen bij Rini Kreeft, telefoon ( 0318 ) 41 52 45 of maandag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start al om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Jan Wouters, telefoon (0318) 41 62 80 of maandag in de speelzaalOverige uitslagen: Van Dijk - Van Donkelaar 1-0,  Bodlaender - Gillet remise, Hooft - Van der Schaaf remise.

Stand op kop

1. Martijn Pauw 399,0

2. Hotze Tette Hofstra 383,3

3. Teunis Bunt 373,0

4. Benno van der Veen 360,0

5. Chris van Oosterwijk 344,5

6. René Bakker 329,7

7. Noël Bovens 310,5

8. Jaap Nugteren 303,7

9. John Riksen 298,5

10. Kees van Dijk 286,5

11. Wim Thieme 269,5

12. Hans van de Weteringh 256,7

13. Rini Kreeft 255,0

 

Foto: Benno van der Veen (links) liet koploper Martijn Pauw struikelen