• De strijd tussen de twee Martijnen in volle gang. Rechts winnaar Martijn Pauw, links Martijn Bakker.

    Rinus van der Molen

Martijn Pauw bekerkampioen bij BSV Bennekom

BENNEKOM De strijd om de beker bij schaakclub BSV Bennekom tussen de twee Martijnen, is beslist in het voordeel van Martijn Pauw. Martijn Bakker besloot eens een andere opening te spelen, omdat hij niet in de voorbereiding van Pauw terecht wilde komen. En dat pakte niet goed uit.

Op zet vijf offerde Bakker al een pion en die heeft hij eigenlijk nooit meer terug gezien. Kansjes waren er wel en misschien had hij met f6 moeten breken. Toen hij dat naliet, was Pauw er als de kippen bij om met g5 de boel dicht te schuiven en de zwarte loper op h8 te begraven.

Ondanks weinig tijd bij Pauw was het daarna voor hem niet moeilijk om het met effectief een ‘een stuk meer’ uit te schuiven. Dit ontlokte een kleine juichkreet bij Pauw, die hiermee een minder periode toch met minimaal één prijs afsluit. Hij kan ook nog clubkampion worden.

INTERNE Naast de beker stond ook de ‘topper’ tussen Hotze Tette Hofstra en Martin Markering op het programma. Hofstra offerde, net als afgelopen zaterdag, een kwaliteit. Toen was dat een fantastische zet, nu was het iets minder. Markering leek de weerlegging gevonden te hebben, maar deed het daarna niet optimaal. Toen Hofstra de druk opvoerde, bezweek Markering. Hij verloste zichzelf uit zijn lijden door een combinatie met een geweldig lek uit te voeren, waarna hij direct kon opgeven.

Naast Bakker besloot ook Harry Verhoef eens wat anders in de opening te doen in zijn partij met zwart tegen Noël Bovens. Dat had hij beter niet kunnen doen. Bovens trok voortvarend ten strijde richting de zwarte monarch en Verhoef kon de juiste verdediging, zoal die er al was, niet vinden. Een mooie vlotte overwinning van Bovens.

FRANS Ook Rinus van der Molen ging snel ten onder. Hij behandelde de Franse opening van Teun Alting niet goed door zijn paard op de koningsvleugel te laten verdwalen. Alting sloeg op de damevleugel genadeloos toe.

Teunis Bunt scoorde eveneens een punt, maar moest daar tegen Hans van de Weteringh aanzienlijk harder voor werken. Hij dacht actief met zijn toren de zwarte stelling binnen te vallen, maar moest oppassen dat hij deze niet pardoes zou kwijtraken door een insluitingsmanoeuvre. Het ging allemaal net goed en toen was de actieve toren genoeg om wat materiaal en het punt mee te nemen.

ZESDE RIJ Chris Oosterwijk had vandaag iets met de zesde rij. Op een gegeven moment had hij zijn pionnen op a6, b6, c6, d6, g6 en h6 staan met een eenzame strijder vooruitgeschoven op f5. Deze stond er overigens al vanaf zet 1. Tegenstander Dick Brehen leek aanvalskansen te hebben, maar toen dit niet doorsloeg, bleek Oosterwijk het net iets beter gezien te hebben. Hij won.

Bron: BSV Bennekom