• Het podium bij de beloften, met David Dekker als kampioen en naast hem Nils Eekhoff en Marijn van den Berg.

    Wim van Kessel
  • De beloften zijn met hun koers gestart.

    Theo Beumer

LIVE: NK wielrennen vrouwen en beloften in Ede

EDE Dag 2 van het NK wielrennen in Ede is begonnen. Vandaag zetten de beloften en vrouwen via Ede koers richting Bennekom en Wageningen voor hun wegwedstrijd. Volg vandaag alle ontwikkelingen op en rond het parcours in deze liveblog.  

Kijk hier voor de liveblog van de mannenwedstrijd op zondag 

18.23 uur: Dit was het wat betreft de liveblog voor vandaag. Kijk morgen vanaf 11.00 uur weer naar een nieuwe liveblog op EdeStad.nl. Dan staat de mannenwedstrijd op het programma. Bedankt voor het volgen en tot morgen! 

18.13 uur: De prijsuitreiking bij de vrouwen is ook in volle gang. Winnares Lorena Wiebes wint dus gewoon in Ede haar eerste NK-titel. En ze is er erg blij mee, zien we op deze video

18.09 uur: Nancy van der Burg pakt de NK-titel voor wielrensters zonder contract. Bekijk haar huldiging

18.00 uur: De winst van Lorena Wiebes vol in beeld, in een video van Ede Stad-correspondent Boudewijn van de Velde. 

17.53 uur: Annemiek van Vleuten uit Wageningen heeft het podium net niet gehaald. Ze wordt vierde, net voor een andere hardrijder: Ellen van Dijk. 

17.50 uur: Wiebes na de finish, het is zwaar geweest. Maar ze heeft 'm binnen. 

17.49 uur: Marianne Vos en Amy Pieters staan ook op het podium, ze worden tweede en derde. 

17.47 uur: Wiebes komt net voor de laatste bocht bij de groep en wordt gelanceerd door Amy Pieters die de sprint aantrekt op de Arnhemseweg. Het is voor Lorena Wiebes van team Parkhotel Valkenburg (20) de eerste NK-titel uit haar carrière.   

17.46 uur: LORENA WIEBES IS NEDERLANDS KAMPIOEN! 

17.46 uur: Daar komt de laatste bocht, wie o wie gaat dit winnen? Wordt het dan toch Vos, Van Dijk, Pieters, Wiebes of Van Vleuten? 

17.45 uur: Annemiek van Vleuten en Lorena Wiebes gaan naar Brand toe. Het is nog niet beslist, 1 kilometer nog. 

17.44 uur: Brand gaat de Klinkenberg over en de achtervolgers hebben haar nog niet te pakken. Het wordt een zegetocht, toch? Het gat is nog 10 seconden. 

17.44 uur: Lucinda Brand van Team Sunweb gaat het halen, zo lijkt het. Nog minder dan twee kilometer. 

17.43 uur: Brand moet nog 2,5 kilometer en heeft een gat voor ongeveer 15 seconden. Het kan genoeg zijn. 

17.42 uur: Brand rijdt voorbij de rotonde op de Zandlaan, nog een paar kilometer en dan wordt ze voor de derde keer Nederlands kampioen. Houdt ze dit vol? 

17.41 uur: De kopgroep valt stil. Lucinda Brand heeft nog vijf kilometer te gaan, is dit de beslissing?

17.40 uur: Lucinda Brand schiet Ellen van Dijk voorbij en gaat alleen op pand naar de finish. Ze heeft een gat, maar is het genoeg? 

17.38 uur: Hardrijder Ellen van Dijk probeert het in Bennekom. Ze slaat een klein gaatje. 

17.36 uur: Anna van der Breggen heeft de regenboogtrui aan als wereldkampioen. Maar Nederlands kampioen werd ze nog nooit. Gaat dat vandaag in Ede gebeuren? Nog zeven kilometer. 

17.35 uur: Minder dan negen kilometer nog, de groep met favorieten rijdt weg onder aanvoering van Annemiek van Vleuten. Ook sprintsters Lonneke Uneken en Lorena Wiebes zijn mee. Maar is de aankomst niet op het lijf van Marianne Vos geschreven? 

17.33 uur: Een groep met toppers rijdt weg bij het peloton. Van Vleuten zit erbij, maar ook bijvoorbeeld Marianne Vos.

17.33 uur: Van Vleuten gaat! Samen met Van der Breggen en Ensing rijdt ze weg op de Geertjesweg, komt ze ook definitief weg?

17.32 uur: Met nog 11 kilometer te gaan is het gat dicht. 

17.31 uur: Teamgenoot Moniek Tenniglo van Annemiek van Vleuten doet een poging om bij de kopgroep te komen. Het gat wordt kleiner.

17.29 uur: Wanneer ontploft het peloton? Met nog 12,5 kilometer te gaan is het gat nu 20 seconden. 

17.27 uur: De laatste vijftien kilometer is ingegaan, nog altijd 22 seconden voorsprong voor de kopgroep. 

17.25 uur: Ze komt bijna door haar achtertuin: Annemiek van Vleuten uit Wageningen. Gaat ze op eigen grondgebied nog een aanval plaatsen. De koers is nog niet beslist. 

17.23 uur: De rensters zijn voor de laatste keer Ede uitgereden, op weg naar Bennekom en Wageningen. Sprintster Wiebes heeft nog vier helpers om de eventuele sprint aan te trekken over 16 kilometer. De voorsprong van de kopgroep bedraagt echter nog steeds 22 seconden. 

17.21 uur: De laatste 20 kilometer zijn ingegaan. De kopgroep heeft nog 22 seconden voorsprong.

17.20 uur: Oud-prof Henry Dorgelo staat ook langs de weg bij het NK wielrennen in Ede. Tussen het wielrennen door kijkt hij ook naar het kwartfinaleduel van de Nederlandse voetbalvrouwen op het WK. Peter Tijssen en Wim van Kessel hadden een interview met hem. 

17.17 uur: In de kopgroep zitten veel hardrijders. De ploeg van Parkhotel Valkenburg is vol in de achtervolging voor hun sprintster Lorena Wiebes.  

17.14 uur: De laatste passage van de Arnhemseweg. De rensters in het peloton doet moeite om de kopgroep te achterhalen, maar gaat dat lukken. We weten het over een kilometer of 25.  

17.13 uur: Cameraman Peter Tijssen maakte deze sfeerbeelden bij de rotonde van de Zandlaan en de Bennekomseweg. 

17.11 uur: Annemiek van Vleuten zit er nog niet heel goed bij, als ze Nederlands kampioen wil worden. De Wageningse is al Nederlands kampioen tijdrijden, maar het wordt lastig om ook de wegtitel te pakken. 

17.09 uur: De voorsprong van de acht rensters bedraagt 36 seconden. Ze rijden nu op de Klinkenbergerweg. 

17.05 uur: De koers wordt ook gevolgd op schermen bij de finish. De laatste ronde gaat in als de rensters zo over de streep komen.

17.02 uur: Burgemeester Verhulst en wethouder De Pater zijn blij met het verloop van het NK tot nu toe. Bekijk hier hun reactie en die van toeschouwers bij de finish.

16.56 uur: De kopgroep en het peloton rijden nu ter hoogte van De Zoom in Wageningen. Het verschil is teruggebracht naar 38 seconden. Chantal Blaak zit in de kopgroep, zij won de afgelopen twee jaar het NK bij de vrouwen. 

16.51 uur: Op weg naar Wageningen is de voorsprong gegroeid naar 43 seconden. Saillant detail: in het peloton wordt de achtervolging geleid door Femke Markus en in de kopgroep rijdt haar oudere zus Riejanne Markus.

16.43 uur: De samenwerking in de kopgroep is goed. De voorsprong groeit langzaam maar gestaag: 32 seconden nu.

16.37 uur: De voorsprong is gegroeid naar 25 seconden bij de passage van de finishlijn op de Arnhemseweg. Nog twee rondes te gaan.

16.32 uur: Het was even wachten op alle namen van de kopgroep, maar hier zijn ze: Chantal Blaak, Julia Soek, Floortje Mackaij, Evy Kuipers, Ellen van Dijk, Kirsten Peetoom, Nancy van der Burg en Riejanne Markus. De voorsprong is een kleine twintig seconden.

16.27 uur: Acht wielrensters hebben zich losgereden van het peloton. De kopgroep, aangevoerd door Ellen van Dijk en Chantal Blaak, heeft meteen enkele seconden voorsprong gepakt. Team Parkhotel Valkenburg, met kanshebber Lorena Wiebes in de gelederen, heeft de slag gemist.

16.19 uur: Koplopers Van Haaften en Witzenburg hebben zich kranig geweerd, maar nu zijn ze toch echt ingelopen. Het peloton is weer compleet.

16.13 uur: De doorkomst in Bennekom, gefilmd door Ede Stad-cameraman Peter Tijssen. 

16.05 uur: Terwijl de heli van de NOS de lucht in is, zijn de koplopers ingelopen en is het peloton weer compleet. 

16.03 uur: De koplopers rijden nog maar op een voorsprong van 15 seconden, het peloton is aan de derde omloop begonnen.  

16.00 uur: Twee enorme fans van het team Jumbo Visma zitten al een tijd in Bennekom langs de kant. Corresondenten Wim van Kessel en Peter Tijssen spraken met deze fans. Bekijk het interview hier.

15.50 uur: Kirstie van Haaften heeft gezelschap gekregen van Marieke van Witzenburg. Ze rijden 45 seconden van het peloton.

15.47 uur: Correspondent Wim van Kessel is in Bennekom, waar het vanmorgen chaos was in het verkeer. ,,Vooral bij het kruispunt Commandeursweg-Molenstraat. Nu is het rustig. Wel af en toe automobilisten die rondjes draaien.'' 

15.40 uur: Langs het parcours staan veel stewards op alles in goede banen te leiden. Bekijk hier een kort interview met twee van hen, gemaakt door Eip Janssen en Boudewijn van de Velde. 

15.33 uur: Mooie beelden op het viaduct over de A12, bij de Bovenbuurtweg in Ede. Bekijk ze hier

15.25 uur: De eerste doorkomst op de Arnhemseweg is een feit. Kirstie van Haaften heeft een minuut voorsprong op het peloton. 

15.14 uur: Het is druk op de Arnhemseweg momenteel. Het was trouwens een race tegen de klok om de Arnhemseweg in de route te kunnen opnemen. De weg is de afgelopen maanden uitgebreid onder handen genomen. En hoewel de werkzaamheden nog niet helemaal klaar zijn, is de weg voldoende af om in het parcours opgenomen te worden. 

14.56 uur: De start van de vrouwen liep net een paar minuten vertraging op. Cathalijne Hoolwerf had een lekke band.

14.49 uur: Nog even terug naar de winnaar van de beloftenkoers eerder vandaag: David Dekker, de zoon van oud-prof Erik Dekker. Ede Stad-fotograaf Theo Beumer legde zijn zege mooi vast in de foto hieronder.

14.48 uur: De rensters passeren voor het eerst vandaag het Edese gemeentehuis, op weg naar Bennekom en Wageningen. In totaal rijden de vrouwen vijf ronden. 

14.42 uur: De rensters zijn gestart en zetten via de Arnhemseweg koers naar de N224. 

14.33 uur: Op sommige delen van het parcours is het nog rustig. Zo ook in de buurt van station Ede/Wageningen. Maar in de buurt van de rotonde bij de Zandlaan wordt drukte gemeld

14.25 uur: Edenaren die het parcours al een beetje verkend hebben, is het al opgevallen: er staan veel campers langs de route. De familie  hieronder staat bij de Klinkenberg, maar komt uit Brabant. Correspondent Wim van Kessel sprak even met de familie. ,,We hebben goede hoop dat Marianne Vos wint.''

14.15 uur: De rensters tekenen momenteel voor hun aanwezigheid. Nog een minuut of twintig en het is koers!

14.11 uur: Annemiek van Vleuten pakte afgelopen woensdag de nationale titel bij het tijdrijden. Kan ze vandaag weer winnen? Zij en haar team zijn er in ieder geval klaar voor:

14.09 uur: Bij de vrouwen staan straks meerdere kandidaten voor de titel aan de start. Nederland heeft de luxe positie dat het meerdere wereldtoppers heeft en die staan allemaal aan de start in Ede. Oud-wielrenster Leontien van Moorsel, die vanmorgen meedeed aan de NK Toertocht verwacht daarom ,,een mooie wedstrijd.''

13.53 uur: Team Metec-TKH CT heeft twee renners op het podium staan in Ede. Naast kampioen David Dekker ook nummer drie Marijn van den Berg.

13.50 uur: Kersvers Nederlands Kampioen bij de beloften David Dekker heeft zijn rood-wit-blauwe trui binnen. Op het podium op de Paasberg werd de top-drie zojuist gehuldigd. Kijk hier voor de beelden.

13.35 uur: Waar we nog aan het bijkomen zijn van de koers bij de beloften, maken de vrouwen zich op voor hun wedstrijd. Nog precies een uur voordat het startschot klinkt!

13.29 uur: Het podium bij de beloften wordt gecompleteerd door Nils Eekhof (Development Team Subweb, tweede) en Marijn van den Berg (Metec-TKH CT, derde).

13.21 uur: We hebben een winnaar! David Dekker van Metec-TKH CT kwam als eerste over de finish op de Arhemseweg. In de massasprint liet hij alle andere renners zijn hielen zien.

13.16 uur: Het tempo wordt steeds verder opgeschroefd. Het peloton is nog altijd helemaal bij elkaar, maar een aantal renners 'roept om hun moeder'. Nog minder dan 4 kilometer.

13.07 uur: Het peloton is voorbij de Geertjesweg in Wageningen, het is dringen geblazen om goede plaatsen te bemachtigen. Het tempo gaat omhoog voor de laatste tien kilometer. 

13.04 uur: De beloftenkoers rijdt in de richting van Wageningen. Er zijn geen vluchters, dus een massasprint op de Arnhemseweg zou kunnen gaan plaatsvinden. Of ontsnapt er zo nog iemand in de bossen tussen Bennekom en Wageningen of op de Klinkenbergerweg? 

13.01 uur: Voor de toeschouwers die zojuist een ambulance hoorden in Ede: dat kan kloppen. Ter hoogte van de ingang van de wijk Enka is even geleden een valpartij geweest. Eén renner uit de beloftenkoers is met de ambulance en onbekend letsel naar hier ziekenhuis vervoerd. 

12.50 uur: De beloften starten aan hun laatste ronde, nog 25,2 kilometer te gaan. Daarmee rijden ze mooi op schema, de verwachte finishtijd op de Arnhemseweg in Ede is 13.27 uur.

12.38 uur: De beloften zijn bezig aan de finale fase van hun NK. Ze kwamen zojuist gegroepeerd onder het raadhuis van Ede door. Kijk hier voor de beelden

12.30 uur: Voor de bezoekers van het NK wielrennen, en iedereen die het leuk vindt natuurlijk, is er op het Raadhuisplein een fanplein ingericht. Check hier de openingstijden en wat er daar te doen is.

12.15 uur: In Ziekenhuis Gelderse Vallei staat dit hele weekend trouwens een speciaal geselecteerd team van Sports Valley klaar als medische achterwacht. Indien nodig kan direct doorverwezen worden. Het medisch team bestaat uit een sportarts, sportorthopeed, cardioloog, traumatoloog, sportradioloog en neuroloog.

11.55 uur: Nog even terug naar afgelopen woensdag, de eerste dag van het NK in Ede. Op het programma stond de tijdrit voor beloften, vrouwen en mannen. Ook toen hield Ede Stad een liveblog bij, lees ‘m hier nog eens terug. 

11.45 uur: De beloften gaan hard over het parcours, zo blijkt hier wel bij de passage van de Bovenbuurtweg.

11.35 uur: Net buiten het parcours wordt ook een mooie koers verreden. Het NK toertocht rijdt ook door de straten van Ede. Lees meer

11.30 uur: Het parcours voor de wegwedstrijd van vandaag en morgen werd half april bekendgemaakt. Kijk hier als jij wilt weten hoe de route loopt en waar je precies langs de kant moet gaan staan.

11.20 uur: Gisteravond was de Ronde van Ede, een amateurskoers die deels over het parcours van het NK ging. Lees hier hoe die koers verliep. 

11.15 uur: De beloften zijn om 10.00 uur met hun NK gestart. De finish van deze koers ligt rond 13.30 uur. Langs de kant van de weg staan al plukjes toeschouwers en campers.

11.10 uur: Ga jij vandaag de wielrenners aanmoedigen? Het wordt vanmiddag weer warm. Kijk hier voor tips om je te wapenen tegen de hoge temperaturen.

11.05 uur: Een deel van Ede zit vandaag 'op slot' voor de koers. De renners fietsen over hoofdwegen als de Raadhuisstraat en de Klinkenbergerweg. Benieuwd welke wegen er vandaag zijn afgesloten? Lees het hier.

11.00 uur: Het zonnetje schijnt in Ede en iedereen is klaar voor een mooie koers. De beloften zijn om 10.00 uur van gestart gegaan en rond 13.30 uur wordt de finish van hun koers op de Arnhemseweg verwacht. Vervolgens start om 14.35 uur de vrouwenwedstrijd.