• Theo Beumer

LIVE: NK wielrennen in Ede

EDE De laatste dag van het NK wielrennen in Ede is aangebroken. Vandaag is het de beurt aan de mannen om hun wegwedstrijd door de straten van Ede, Bennekom en Wageningen te rijden. Volg vandaag alle ontwikkelingen op en rond het parcours in deze liveblog.   

18.03 uur: Het NK wielrennen in de gemeente Ede zit erop! Woensdag blikken we terug in de papieren editie van Ede Stad. De sportredactie van Ede Stad maakte de drie liveblogs met veel plezier. Namens Eip Janssen, Wim van Kessel, Jeroen van der Veer, Boudewijn van de Velde, Peter Tijssen, Theo Beumer, Ted Walker, Wim Vonk, Boy Imminck en Sander van Snippenberg: dank voor het volgen!

17.53 uur: Fabio Jakobsen was blij met zijn kampioenstrui, bekijk de beelden van de huldiging hier. ,,Ik wil de ploegen bedanken die hard hebben gereden. Ik was vandaag alleen en had vertrouwen in een goede afloop'', aldus winnaar Jakobsen tegen Ede Stad-verslaggever Wim van Kessel.

17.42 uur: Burgemeester René Verhulst kijkt in een eerste reactie tevreden terug op het NK wielrennen in Ede. ,,Vier dagen topsport in Ede. Het evenement ging zoals verwacht, al kunnen er altijd dingen beter. De tijdrit was heel goed bevallen en vandaag was het ontzettend druk. We hebben Ede nog meer op de kaart gezet.''

17.23 uur: Ze staan op het podium. Jakobsen glimt van oor tot oor in zijn rood-wit-blauwe-trui.

17.19 uur: Van Poppel sprintte onreglementair en wordt daarom teruggezet. Hij krijgt de 28e eindklassering.   

17.17 uur: Danny van Poppel is gedeclasseerd. Hierdoor wordt Morena Hofland tweede. Bas van der Kooij is nu derde en Veenendaler Martijn Budding wordt vierde.  

17.15 uur: Bekijk hier de beelden van de finish terug. 

17.07 uur: Danny van Poppel wordt tweede en Moreno Hofland pakt het brons. Martijn Budding uit Veenendaal doet het ook zeer goed, hij eindigt als vijfde. 

17.04 uur: De winnaar van vandaag vertoont veel gelijkenissen met de winnaar bij de vrouwen gisteren. Weer wint een jonge renner met veel talent.  

17.03 uur: Jakobsen pakt zijn eerste titel. Hij reed alleen in het peloton vandaag, maar is wel de slimste en de snelste van allemaal. 

17.03 uur: FABIO JAKOBSEN IS NEDERLANDS KAMPIOEN!  

17.02 uur: Bijna bij de bocht van de Arnhemseweg, welke sprinter wordt Nederlands kampioen in Ede? Nog 800 meter. 

17.01 uur: Jumbo/Visma knalt de Klinkenberg op, nog 1,2 kilometer. 

17.01 uur: Reinders wordt teruggepakt net na station Ede-Wageningen. Wie gaat de sprint in het peloton winnen? Cees Bol, Fabio Jakobsen? Of is er een andere sprinter die het doet? Nog twee kilometer. 

17.00 uur: Het lijkt een massasprint te gaan worden, het peloton ziet Reinders. Nog tien seconden. 

16.59 uur: Reinders is bij de rotonde bij de Zandlaan, nog 3,1 kilometer en 13 seconden is zijn voorsprong. De Kort wordt teruggepakt. 

16.58 uur: Nog vier kilometer, Koen de Kort rijdt weg uit het peloton. 

16.57 uur: Reinders rijdt Bennekom uit, op weg naar de rotonde bij de Zandlaan. Maar er komen aanvallen in het peloton. Voorsprong blijft rond de 20 seconden hangen. 

16.56 uur: Elmar Reinders van Roompot is serieus op weg, maar hij moet nog 5,5 kilometer en heeft ongeveer 26 seconden voorsprong. Krijgen we hier een verrassing? 

16.55 uur: De twee achtervolgers op Reinders worden ingelopen door het peloton. Er is nu nog maar één renner vooruit.

16.54 uur: Reinders rijdt door Bennekom en heeft best wat voorsprong nu. Sunweb leidt de achtervolging in het peloton. 

16.53 uur: Reinders gaat wel heel vroeg, hij moet nog 8 kilometer. Vooralsnog kan niemand bij hem komen. De rest van de kopgroep wordt opgeslokt door het peloton. 

16.52 uur: Nog negen kilometer en Jumbo/Visma probeert via Koen Bouwman de koploper bij te halen. 

16.51 uur: Elmar Reinders waagt een poging uit de kopgroep. Hij rijdt in z'n eentje weg. 

16.50 uur: Nog tien kilometer! De kopgroep heeft nog een kleine voorsprong van 25 seconden. 

16.49 uur: Mocht het een massa-sprint worden, wie kan er dan winnen? Fabio Jakobsen, Moreno Hofland of misschien Cees Bol? Of komt er nog een aanval van Niki Terpstra? 

16.47 uur: De voorsprong is minder dan een minuut. Met nog 12 kilometer te gaan. 

16.45 uur: Inmiddels staat ons foto-album ook online. Kijk hier voor foto's van de derde NK-dag in Ede.

16.44 uur: Het is onrustig in de kopgroep, diverse pogingen om weg te rijden worden er ondernomen. Tot op heden zonder resultaat. En de voorsprong loopt hard terug: 1.15 nu.

16.43 uur: De voorsprong is afgenomen tot 1.24 minuten. In de kopgroep wordt niet hard genoeg doorgereden. Kan het peloton er op tijd bij komen of is het toch te laat? 

16.41 uur: In het peloton zitten ze naar elkaar te kijken. Iedereen zoekt nu al een plekje voor een eventuele massasprint. Maar de kopgroep is nog ver weg: 1.48 minuten. 

16.38 uur: Nog 19 kilometer voor de kopgroep. De voorsprong ligt onder de twee minuten inmiddels: 1.54 minuten. 

16.34 uur: Sunweb rijdt volle bak in het peloton. De voorsprong van de koplopers is nu 2.07 , met nog 22.0 kilometer te gaan. 

16.31 uur: De bel heeft geklonken. De laatste ronde is ingegaan voor de koplopers. Nog 2.12 minuten. 

16.28 uur: Nog 27 kilometer te gaan, de voorsprong is geslonken tot 2.22. 

16.23 uur: De voorsprong van de negen koplopers ligt nu onder de drie minuten. Met nog 30 kilometer te gaan rijden ze 2.38 voor het aanstormende peloton. 

16.15 uur: De achtervolging lijkt begonnen in het peloton. Nog 36,5 kilometer en de voorsprong is teruggelopen naar 3.27 minuten. 

16.10 uur: Nog veertig kilometer voor de kopgroep. De voorsprong is nog 3.48 minuten.  

15.59 uur: Nog minder dan vijftig kilometer te gaan en het verschil tussen kopgroep en peloton is verkleind tot onder de vier minuten: 3.54. Nog twee ronden te gaan voor de koplopers. Kijk hier voor sfeerbeelden.

15.55 uur: ,,De mystiek die rond de wedstrijd hangt is die rood-wit-blauwe trui. De eerste plaats is het enige dat telt.’’ Dat zei burgemeester Rene Verhulst van Ede vlak na de bekendmaking dat het NK in Ede wordt gehouden. Benieuwd wie hij tipt als winnaar? Kijk dan hier.

15.44 uur: Nog zestig kilometer te gaan, de voorsprong is weer een stukje geslonken naar 4.22 minuut. In het peloton heeft vooral Team Sunweb zich vooraan genesteld om het tempo op te schroeven. Het team van, jawel, Cees Bol en ook van Wilco Kelderman.

15.33 uur: De voorsprong van de kopgroep loopt nu snel terug. Met nog 70 kilometer te gaan is de voorsprong 4.41 minuten. 

15.28 uur: Op het podium op het fanplein staan nu ook Nederlands kampioenen. Dansteam Lil Legends van Dancestudio Imove uit Ede geven een showtje weg. 

15.25 uur: De kopgroep gaat de zevende omloop in met een voorsprong van 5.10 minuten. In totaal worden er negen ronden gereden. Op dit moment is de (virtuele) finishtijd 17.05 uur. 

15.22 uur: Nog 77 kilometer te gaan, de voorsprong van de kopgroep met negen renners heeft 5.30 minuten voorsprong. 

15.19 uur: De kopgroep heeft nog een voorsprong van 5.55 minuten op het peloton.   

15.13 uur: De bocht bij de Zandlaan en de Bovenbuurtweg is een technisch lastige.  

15.08 uur: Het peloton is nog altijd flink in de achtervolging. En dat gaat soms best hard, zoals hier te zien is. 

15.03 uur: De Edese Kapel Decibel houdt de sfeer er in op het fanplein in Ede. Ze gaan 'van-links-naar-rechts'.

15.00 uur: De organisatie van het NK jeugdwielrennen heeft een actie op touw gezet voor de stichting Spieren voor Spieren. Directeur en oud-tophockeyster Minke Booij nam zojuist een cheque in ontvangst. Check hier de beelden.

14.55 uur: Wielrenner Cees Bol uit Zaandam heeft over support niet te klagen bij dit NK in Ede. Er is een heuse Cees Bol Fanclub. Een club die, opvallend genoeg, bestaat uit alleen maar Belgen. Ze zijn vanmorgen al vroeg in de bus gestapt om hun Cees aan te moedigen in Ede. Wim van Kessel en Peter Tijssen van EdeStad spraken met Patrick Engelen, de voorzitter van de Cees Bol Fanclub. Bekijk hier de beelden van het interview.

14.50 uur: Bij het uitrijden van Wageningen is de voorsprong van de koplopers 7.30 minuut. Er gaat dus wel wat af, maar het gaat heel langzaam.

14.22 uur: De voorsprong van de negen koplopers is inmiddels teruggelopen naar 7.40 minuut.

14.18 uur: Op een onderdeel van het parcours (Klinkenbergerweg en Bennekomseweg) rijdt de route in twee richtingen, zo kan het gebeuren dat de koplopers en het peloton elkaar tegemoet rijden.

14.14 uur: De wielrenners krijgen in de bossen tussen Wageningen en Bennekom hun bevoorrading. Bekijk hier hoe dat gaat.

14.10 uur: Ondertussen is het vandaag op het NK Fanplein op het Raadhuisplein ook wat drukker dan gisteren. Kinderen kunnen daar allerlei activiteiten doen, er zijn kraampjes waar je wat kunt drinken en op het podium was zojuist een BMX-demonstratie. Bekijk hier de beelden. Ook enkele kinderen mochten meedoen in de demonstratie.

14.04 uur: De achtervolging wordt geleid door de ploeg van Vlasman Cycling, zoals te zien is op deze beelden die cameraman Peter Tijssen zojuist maakte op start/finish.

13.57 uur: De voorsprong van de negen koplopers is iets geslonken. Het is nu precies 8.30 minuten.

13.48 uur: De renners zijn aan hun derde omloop (van de negen) begonnen. De kopgroep heeft nog altijd een flink voorsprong. 

13.33 uur: Langs het parcours staan op diverse plaatsen ehbo'ers. ,,Er zijn de afgelopen dagen weinig mensen met uitdrogingsverschijnselen geweest. Mensen drinken goed.'' Bekijk hier het hele interview. 

13.23 uur: De kopgroep heeft inmiddels een voorsprong van 9.10 minuten, wanneer vindt het peloton het voldoende? 

13.21 uur: Het finishgebied ronde Arnhemseweg staat al behoorlijk vol. Bekijk hier sfeerbeelden

13.16 uur: De kopgroep heeft de vaart er aardig in, de renners razen onder het gemeentehuis door. 

13.10 uur: De kopgroep heeft toestemming van het peloton. Inmiddels is de voorsprong acht minuten. 

13.02 uur: Langs de kant in Bennekom wordt met volle teugen genoten van de koers. Bekijk hier de interviews met bezoekers langs de route in Bennekom.

12.55 uur: De kopgroep van negen heeft de voorsprong inmiddels flink uitgebreid naar 2.20 minuten.

12.50 uur: We hebben een kopgroep: Koen Bouwman, Jos van Emden (Jumbo-Visma), Elmar Reinders, Oscar Riesebeek (Roompot-Charles), Wesley Kreder (Wanty), Adriaan Janssen (MonkeyTown), Arne Peters (Alecto) , Thijs de Lange (Metec) en Luuc Bugter (BEAT). Ze hebben vijftig seconden voorsprong. 

12.42 uur: Het peloton is gebroken, is te zien bij de eerste doorkomst onder het gemeentehuis. Er is een kopgroep van negen renners. Daarna volgt een tweede groep met meer dan tien renners. Dan volgt het peloton. De voorsprong is nog minimaal, maar er wordt behoorlijk gekoerst. 

12.34 uur: De renners passeren zojuist voor het eerst het kruispunt Molenstraat/Edeseweg in Bennekom. Ze hebben hun eerste ronde er over een paar kilometer opzitten. 

12.27 uur: Vlak voor de start spraken verslaggevers Wim van Kessel en Peter Tijssen met Ramon Sinkeldam. ,,Er zijn een aantal goede sprinters en daar hoor ik ook bij. Ik ga er voor. Maar er zijn diverse scenario's mogelijk. Ik hoop dat het zwaarder wordt dan iedereen denkt.'' Bekijk hier het hele interview.

12.20 uur: Inwoners van Bennekom lopen zich warm voor de wedstrijd. Verslaggevers Jeroen van der Veer en Boudewijn van de Velde sprak met enkele toeschouwers. Bekijk hier de video.

12.12 uur: Het eerste deel van de koers is geneutraliseerd, de renners rijden dan nog achter een motor. Na een paar kilometer mogen de renners 'los' en volgt mogelijk de eerste aanval van de dag. 

12.05 uur: Het is koers in Ede! Bekijk hier de video van de start. De 105 renners zijn gestart op de Arnhemseweg en zetten nu koers naar de N224 en het gemeentehuis. Vanuit daar volgt de route naar Bennekom en Wageningen. Via Bennekom komen de renners weer uit bij de Arnhemseweg.

11.59 uur: De renners verzamelen zich bij de start. Nog zo'n vijf minuten en dat gaat het beginnen.

11.56 uur: Cees Bol uit Zaandam is ongekend populair. Sowieso bij zijn eigen aanhang. Ze zijn vandaag naar Ede gekomen om de sprinter van Sunweb aan te moedigen. De meeste van de fanclubleden komen trouwens uit België.  

11.43 uur: De mannen rijden vandaag negen ronden op het parcours. Eén ronde is 25,2 kilometer. De finish wordt verwacht rond 17.15 uur op de Arnhemseweg in Ede. 

11.26 uur: Stilte voor de storm op de Arnhemseweg. Maar over iets meer dan een half uur gaan de renners 'los'.

11.03 uur: Het parcours voor de wegwedstrijd van vandaag en morgen werd half april bekendgemaakt. Kijk hier als jij wilt weten hoe de route loopt en waar je precies langs de kant moet gaan staan. 

10.52 uur: De organisatie heeft zojuist de briefing gehad met ploegleiders en veiligheidsdiensten. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is vandaag. Iedereen begeeft zich rustig richting de start/finish, waar de koers om 12.05 uur van start gaat. 

10.50 uur: Waar zijn de watertappunten, waar zijn de doorsteekpunten op de route? Alle tips voor bezoekers vind je hier

10.30 uur: Er doen vandaag 105 renners mee aan het NK wielrennen in Ede. Ok, Tom Dumoulin is er niet. Maar er zijn wel redelijk wat bekende namen bij. Lees hier een artikel over de renners die meedoen.  

10.25 uur: Vandaag wordt er zeer zeker gefietst in Ede, maar er is tenminste één hardloper langs het parcours. Alfred Gaasbeek loopt in tegengestelde richting, om de renners zo vaak mogelijk te zien. Lees hier zijn verhaal.

10.15 uur: Een deel van Ede zit vandaag ‘op slot’ voor de koers. De renners fietsen over hoofdwegen als de Raadhuisstraat en de Klinkenbergerweg. Benieuwd welke wegen er vandaag zijn afgesloten? Lees het hier.

10.10 uur: Voor de tweede NK-dag op rij is het mooi weer in Ede. Vandaag wordt het iets minder warm dan gisteren. In de middag tikt het kwik naar verwachting 25 graden aan.