• Het podium van het NK tijdrijden voor beloften.

    Eip Janssen

LIVE: NK tijdrijden in Ede

EDE Het is begonnen. Maanden keken Edenaren en wielerliefhebbers uit naar het NK wielrennen en inmiddels is het begonnen. Volg vandaag alle ontwikkelingen op en rond het parcours in deze liveblog. 

16.30 uur: Jos van Emden mag zo voor het eerst in negen jaar weer op het hoogste podium klimmen bij het NK tijdrijden. Daarmee eindigt deze liveblog voor vandaag. Zaterdag is er weer een nieuwe liveblog met daarin onder meer de wegwedstrijd bij de beloften en de vrouwen. Bedankt voor het volgen en tot zaterdag! 

16.25 uur: Annemiek van Vleuten viert nog even een feestje in het centrum van Ede.

16.02 uur: Dylan van Baarle eindigt op de derde plaats. Hij geeft 27 seconden toe op winnaar Jos van Emden. Tweede wordt Sebastian Langeveld.  

16.01 uur: JOS VAN EMDEN PAKT DE NEDERLANDSE TITEL. 

16.00 uur: Terpstra redt het niet! Hij geeft 1.16 minuten toe op Van Emden. Wordt hij kampioen of houdt Van Baarle zijn titel?

15.58 uur: Het wordt nu spannend bij de finish. Wie pakt de titel. Wordt het Van Emden, Terpstra of Dylan van Baarle als oud-Veenendaler. 

15.54 uur: Jos van Emden is binnen en pakt de toptijd. Hij houdt acht seconden over op Langeveld. 

15.47 uur: Niki Terpstra is op weg naar Ede vanuit Otterlo. Hij gaat hard, maar is het hard genoeg om de ontketende Van Emden te achterhalen?

15.43 uur: Koen Bouwman zet de tweede tijd neer op 58 seconden van Langeveld. Het is wachten op het tweede meetpunt bij de toppers. 

15.39 uur: Daar is een verbetering van de toptijd. Specialist Sebastian Langeveld duikt 2.24 minuten onder de tijd van Marien Bogerd en is de nieuwe leider. 

15.32 uur: 'Local hero' Marien Bogerd uit Kootwijk staat nog steeds bovenaan en heeft dus een prima NK gereden. Inmiddels zijn ook veel renners het tweede meetpunt gepasseerd. Langeveld leidt, de top van het klassement komt nog. 

15.29 uur: Dylan van Baarle is bij het eerste meetpunt derde op 18 seconden van Van Emden. Alles is nog mogelijk.

15.26 uur: Niki Terpstra is bij het eerste meetpunt vijfde om 31 seconden van Jos van Emden. Een behoorlijk gat, maar misschien kan Terpstra het gat nog dichten.

15.24 uur: Jos van Emden is tot nu toe het snelste bij het eerste meetpunt. Sebastian Langeveld is tweede, op 17 seconden. Terpstra en Van Baarle komen nog. 

15.18 uur: Het hele veld is onderweg bij de mannen. Jos van Emden gaat hard, maar ook Sebastian Langeveld is goed onderweg. Wat kan Niki Terpstra?  

15.13 uur: Kootwijk bovenaan! Marien Bogerd zet met 49.31 minuten een prima tijd neer. 

15.08 uur: Unieke beelden vanuit de volgauto. Voor het eerst gaat er een wielerwedstrijd door park De Hoge Veluwe.  

14.57 uur: Luuk Jansen scheurt door Otterlo, maar wordt wel ingehaald door degene die achter hem rijdt. 

14.46 uur: Verslaggever Eip Janssen zit in de volgauto bij het Dutch Foodvalley Cycling Team. Ploegleider Bastiaansen schreeuwt zijn pupil Luuk Jansen uit Arnhem vooruit over het parcours. Bekijk hier de video vanuit de volgauto. 

14.42 uur: De mannen schieten over de rotonde in Otterlo, waar het langs de kant steeds drukker wordt. 

14.34 uur Marien Bogerd uit Kootwijk is momenteel ruim de snelste bij het eerste meetpunt. Hij komt uit de buurt en zal wel flink geoefend hebben op het parcours. 

14.29 uur: Geen Tom Dumoulin vandaag op de wegen in Ede en Otterlo, maar met Martijn Tusveld hoopt zijn team Sunweb toch hoge ogen te gooien. Zijn ploegleider Michiel Elijzen is oud-Edenaar. Ede Stad-correspondent Wim van Kessel sprak met hem.

14.22 uur: Het Wilhelmus klinkt voor Van Vleuten. Mooi podium in Ede.

14.18 uur: Wie gaat er winnen bij het mannen vandaag? Is het een outsider, of toch een topper als Niki Terpstra of misschien oud-Veenendaler Dylan van Baarle? Lees hier hoe de titelverdediger begin deze maand zijn kansen inschatte. 

14.15 uur: Terwijl op het podium op de Paasberg de vrouwen worden gehuldigd, gaan de mannen iets verderop van start. Cris Zwanenburg is de eerste die van start gaat. De mannen rijden een langer parcours, onder meer door Nationaal Park De Hoge Veluwe. 

14.01 uur: Van Vleuten is erg blij na de finish. Ze wordt geknuffeld door haar moeder en oom (zie foto hieronder). ,,Ik sta versteld van mezelf. Het ging super op een prima fiets. Ik ga vol vertrouwen naar de Giro'', aldus Van Vleuten in een eerste reactie bij Ede Stad. 


13.52 uur: Een Wageningse overwinning in Ede. Dat ze kon tijdrijden wisten we wel gezien haar wereldtitel. Maar Annemiek van Vleuten sloopt het hele veld in Ede. Ze is 1.35 minuten sneller dan Ellen van Dijk die haar Nederlandse titel verliest. 

13.51 uur: ANNEMIEK VAN VLEUTEN PAKT DE NEDERLANDSE TITEL. 

13.48 uur: Ook Anna van der Breggen redt het niet. Ze eindigt op 1.49 minuten van Van Vleuten. Van der Breggen komt hierdoor wel op het podium. Alleen Nederlands kampioen Ellen van Dijk moet nu nog binnenkomen. Wie pakt de titel, Van Dijk of Van Vleuten?  

13.46 uur: Lucinda Brand komt niet aan de tijd van Van Vleuten. Ze geeft 1.51 minuten toe. Van Vleuten heeft flink huisgehouden. 

13.43 uur: Van Vleuten verpulvert de eerste tijd met 2.38 minuten. Het is nu wachten op de laatste drie deelnemers, maar een Wageningse zege in Ede behoort zeker tot de mogelijkheden.  

13.38 uur: Bij het tweede meetpunt loopt Van Vleuten flink uit op nummer twee Van Dijk. Het verschil is nu 54 seconden. Derde in de tussenstand is Anna van der Breggen, die 1.13 minuut toegeeft. 

13.36 uur: Verslaggever Eip Janssen is namens Ede Stad bij de finish op de Arnhemseweg. Hij meldt: ,,Het wordt bij de finish steeds drukker. De publieke belangstelling is groot van het journaille en liefhebbers.'' 

13.32 uur: Riejanne Markus zet een nieuwe toptijd neer, maar of het genoeg is voor een topklassering moet nog blijken. Van Vleuten en Van Dijk lijken op koers te liggen voor een échte tweestrijd om de titel. 

13.29 uur: Het hele veld is onderweg. Nederlands kampioen Ellen van Dijk geeft 19 seconden toe op Annemiek van Vleuten bij het eerste meetpunt. Krijgen we een Wageningse winnares in Ede? 

13.26 uur: Annemiek van Vleuten, in de trui van de wereldkampioen, keert bij het keerpunt tussen Otterlo en Hoenderloo. Check deze video. 

13.22 uur: Annemiek van Vleuten uit Wageningen is wereldkampioen tijdrijden en is sinds 13.02 uur onderweg. Ze heeft de snelste tijd bij het eerste meetpunt.   

13.04 uur: De eerste vijf vrouwen zijn weer binnen op de Arnhemseweg. Manon de Boer is de voorlopige koploper, ze reed 44,01 kilometer per uur gemiddeld.  

12.58 uur: De mannenwedstrijd gaat zo dwars door park De Hoge Veluwe, maar de beloften en de vrouwen hebben een keerpunt bij de ingang van het park. Daar kan het soms best druk zijn met twee deelnemers kort op elkaar.  

12.51 uur: Omroep Ede was bij de huldiging van de beloftenrenners. Daan Hoole glimt van oor tot oor. 

12.43 uur: Wethouder Peter de Pater is trots op het verloop van het evenement tot nu toe. ,,Ik denk dat we de gemeente Ede op de kaart zetten. Het draaiboek dat we hebben gehanteerd lijkt goed te werken. Ik hoor vrijwel alleen maar positieve reacties. Een verbeterpunt werd ook aangereikt: waarom geen borden 'navigatie uit'. Dat voorkomt dat men gaat dwalen. We gaan kijken of dat te regelen valt. Er is met de organisatie maximaal tekening gehouden met anders denkenden. Zo is de communicatie met de kerken prima geweest. Ik denk dat kerkdiensten zondag ongestoord door kunnen gaan. Ja, de wedstrijden volg ik allemaal. Eerder zag ik de wedstrijden alleen maar op televisie. Nu zie ik ook wat er achter de schermen voor komt kijken. Dat is immens.'' 

12.37 uur: De eerste vrouwen razen langs in Otterlo. 

12.27 uur: De wielerfans komen overal vandaan. In Otterlo zijn twee inwoners uit Breda gespot. Ze hebben hun camper vanmorgen voor de afsluiting al neergezet. ,,Prachtig plekje hier en de renners komen twee keer langs. Het is genieten.'' 


12.18 uur: ,,De hele dag van 06.45 tot ongeveer 17.00 uur sta ik hier'', zegt verkeersregelaar Gerard Dijkers (80 jaar). ,,Soms mopperen mensen, maar in zijn algemeen zijn ze heel gemoedelijk. Ik kom zelf uit Sint Willibrord, echte wielerstad. Hij heeft het prima naar zijn zin in Ede. 

12.15 uur: Anneke Dijkstra is de eerste deelnemer die van start is gegaan bij het NK tijdrijden voor vrouwen. 

12.13 uur: Bij de vrouwen belooft het NK tijdrijden een zeer spannende strijd te worden. Er zijn vijf, misschien wel zes kanshebbers op de eindzege. Wordt het Amy Pieters, Lucinda Brand, Anna van der Breggen of titelverdediger Ellen van Dijk? En wat te denken van wereldkampioen Annemiek van Vleuten uit Wageningen? Wat verwacht zij van vandaag? Lees het hier

12.09 uur: De tijdrit bij de beloften zit erop! Daan Hoole uit Zuidland (Zuid-Holland) is Nederlands kampioen geworden, voor Wessel Krul en Nils Sinscheck. Zo meteen beginnen de vrouwen aan hun NK. 

12.06 uur: Edenaar Bart van Peursum staat op de Raadhuisstraat te kijken. De fanzone is nog niet druk bezet. ,,Zouden ze niet weten dat de kinderen nog op school zitten'', schatert hij. ,,Ik woon aan het parcours en heb 'eersteklas uitzicht'. Jammer dat de finish en start niet bij het gemeentehuis is. Maar Ede laat zich van zijn goede kant zien. Perfecte organisatie, mede dankzij de sportieve burgemeester.'' 

12.04 uur: Nog drie renners zijn onderweg. Daan Hoole pakt zojuist de kop. 

12.02 uur: Wil jij zaterdag of zondag als VIP naar het NK? Laat hier je gegevens achter voor morgen 09.00 uur en wellicht ben jij erbij. 

11.50 uur: Met nog een minuut of twintig te gaan staat Wessel Krul aan de leiding. Hij tikt de vijftig kilometer per uur bijna aan: 49.66 kilometer per uur gemiddeld. 


11.38 uur: Bennekommer Jasper Jansen is redelijk tevreden over zijn eerste NK tijdrit. ,,Er stond veel publiek langs de kant. Het was best zwaar, ik zat wat te klooien met mijn versnellingen. Wat ik ben geworden weet ik nog niet, maar het voelde goed aan.  Ik weet nu wat ik zaterdag tijdens de wegwedstrijd moet doen. Wat ik nu ga doen? Mijn ploeggenoten aanmoedigen. Maar eerst mijn ploegleider zoeken. Waar die is gebleven? Geen idee! Misschien ging ik te hard met gemiddeld 44 kilometer per uur'', grapt hij.

11.35 uur: Ruim een uur nadat de eerste renner is gestart zijn er al twintig renners over de finish gekomen bij de beloften. Danny van der Tuuk is de leider, voor Lorenzo Harbers en Kelvin Kanen. De snelste renner heeft 48,65 kilometer per uur gedaan over de 32,3 kilometer. Jasper Jansen uit Bennekom geeft 2.27 minuten toe op de huidige nummer één. 

11.27 uur: Op veel delen van het parcours passeren de renners elkaar. Zo ook in Otterlo, waar inwoner Wim Vonk twee renners in één shot wist te vangen.

11.17 uur: Koen de Vleeschouwer en Jarno Hoekstra hebben er wat voor over. Ze komen uit Leeuwarden en Wolvega. ,,We zitten op de finishlijn. Ideaal. We waren vrij van school. Dan is dit NK tijdrijden een mooi alternatief. Zaterdag zijn we er ook. Of we favorieten hebben? Nee niet echt. Misschien Niki Terpstra.'' De Friezen moesten even moeite doen om te zien waar Ede eigenlijk lag. ,,Even googelen en het lukte. Mooie plaats en mooi parcours. We vermaken ons wel.'' 

11.10 uur: Jasper Jansen uit Bennekom is doorgekomen in Otterlo en rijdt momenteel de achttiende tussentijd na het eerste meetpunt.   

11.03 uur: Inmiddels zijn er dertig beloftenrenners gestart vanaf de Arnhemseweg. Maar wat staat er vandaag verder nog op het programma? Tot 12.10 uur rijden de beloften over het parcours. Het NK voor de vrouwen start om 12.15 uur en duurt tot ongeveer 14.00 uur. Vervolgens starten de mannen om 14.15 uur. De finish van het NK tijdrijden bij de mannen is rond 16.00 uur.

10.57 uur: De Ericaschool in Otterlo is langs het parcours aanwezig met groep 7.

10.52 uur: De eerste renners zijn al doorgekomen in Otterlo. op twee posities wordt een tussentijd gemeten. Momenteel gaat Danny van der Tuuk virtueel aan de leiding op het eerste meetpunt. 

10.44 uur: De enige deelnemer uit de gemeente Ede gaat nu van start. Jasper Jansen uit Bennekom rijdt voor het team van Dutch Food Valley CT. Lees hier meer over het team in een interview met ploegleider René Bastiaansen. 

10.35 uur: ,,Uniek.’’ Dat zei de organisatie over de route van het NK tijdrijden voor de mannen. De wielrenners rijden namelijk bij hoge uitzondering door nationaal park De Hoge Veluwe. De tijdrit is daarmee 41,2 kilometer lang. De vrouwen en beloften rijden 32,2 kilometer, zij rijden niet door de Hoge Veluwe. Lees hier meer over het tijdritparkoers. 

10.25 uur: Het NK tijdrijden gaat over enkele minuten van start! Eerst rijden de beloften hun tijdrit. Als eerste is Mike Vliek uit Vriezenveen aan de beurt. Nils Eekhoff uit Rijssenhout start om 11.28 uur als laatste bij de beloften.

09.50 uur: De organisatie van het NK wielrennen is er helemaal klaar voor.

09.30 uur: In het zenuwcentrum van de organisatie worden de laatste voorbereidingen getroffen. De nationale wielerpers komt accreditaties halen en tientallen motorrijders staan gereed om straks de wielrenners te begeleiden.