• Theo Beumer/EdeStad
  • Theo Beumer/EdeStad
  • Theo Beumer/EdeStad

'La Luna Rodars is mijn uitlaatklep'

EDE ,,Mijn eerste kennismaking met rolschaatsen in verenigingsverband was al op driejarige leeftijd", opent Joanna van Harselaar.

Eip Janssen

Ze is nog wat beduusd om hoofdpersoon in deze rubriek te mogen zijn.

,,Ik ben niet zo van de eer en geniet ook in de schaduw." Haar hele familie ademde rolschaatsen en dus was het voor Joanna van Harselaar vanzelfsprekend dat ze lid werd van de rolschaatsvereniging. Dat was 37 jaar geleden. Inmiddels is de 41-jarige al heel wat jaren als vrijwilliger aan La Luna Rodars verbonden en weet niet beter of zaterdag is 'Rolschaatsdag'.

Op de vraag wat zij doet bij La Luna Rodars volgt een bescheiden antwoord. ,,Ik ben secretaris en jeugdtrainster. Alles bij elkaar kost dat tussen de tien en vijftien uur per week."

Maar na aandringen verklapt Van Harselaar dat zij ook trainsters begeleid, materiaalcommissaris is, zich bezighoudt met de reparatie van rolschaatsen, helpt een spetterende show in elkaar te zetten en daarvoor muziek en accessoires bij elkaar zoekt.

Het is typerend voor de vrouw die zich inzet als een duizendpoot, maar daar eigenlijk niet extra voor in het zonnetje gezet wil worden.

,,Dat doe ik echt niet alleen. In deze club zitten zoveel vrijwilligers die de handen uit de mouw steken. Eigenlijk wil ik geen namen noemen, maar als het moet collega Yvonne Stilma. Zij had ook deze rubriek kunnen vullen", zegt de rolschaatsfanaat.

 

KIND Zij zag dus al vroeg de rolschaatsclub in actie. ,,Dat weet ik nog goed. Ik hing in een jutezak op de rug van mijn vader. Door een piepklein gaatje zag ik wat er gebeurde", schatert de bezige bij.

Het meest geniet de 41-jarige als zij ziet dat haar leerlingen plezier hebben.

,,Wij hebben zo'n 35 leden in de leeftijd tussen de vijf en vijftig. Zij trainen in drie groepen onder deskundige leiding. Ik zie al snel of iemand talent heeft, bijvoorbeeld aan de motoriek. Maar bij ons is er plaats voor elk individu. Goed of minder goed maakt niet uit, als je maar passie toont. Ik beoordeel mijn leerlingen niet op goed of minder goed. Ik kijk liever naar de positieve dingen die men doet. Bij mij is het glas altijd half vol. Maar liever dat dan chagrijn. Vrijwilligerswerk bij deze club kost mij geen energie, integendeel het levert me energie op."

SHOW Clubvrouw als zij is, wordt gewezen op de zondag 11 februari te houden rolschaatsshow 'Roll around the World'.

Alle leden hebben een rol in de show. Er wordt gebruik gemaakt van beschikbare kennis en kunde. Voor het eerst in de historie op zondag, want Cultura was anders niet beschikbaar.

,,Alle leden en hun ouders mochten meespreken over deze keuze. Een democratisch besluit waar de leden achter zijn gaan staan. Het eigen belang is afgewogen ten opzichte van het verenigingsbelang", meent het bestuurslid.

Het antwoord op de onvermijdelijke vraag hoe lang zij nog doorgaat is ook typerend.

,,Zo lang mijn lijf en geest het volhouden. Als het echt moet zou ik zelfs in een rolstoel lesgeven. Ik voel mij zo betrokken bij La Luna Rodars. Het virus zit nu in mijn bloed", sluit Van Harselaar af.

Foto: Clubgezicht Joanna van Harselaar met hetgeen zij het liefst doet: kinderen vermaken.

Label:

Clubgezichten