• IBSF

Kimberley Bos hoopt op clementie

EDE Skeletonster Kimberley Bos hoopt op clementie van NOC*NSF. Dat vertelt ze in een eerste reactie op haar teleurstellende race van vanmorgen in Sankt Moritz. Bos zakte in de World Cup ranking van de elfde naar de dertiende plaats en zag kwalificatie voor de Olympische Spelen in PyeongChang in rook op gaan.

In de laatste wedstrijd die meetelde voor Olympische kwalificatie kampte de Edese vrijdag met de naweeën van haar ziekte vorige week. Ze had daardoor geen goede dag. Bos begon met een zeventiende plaats in de eerste heat en zakte door een slechtere tweede heat naar plaats twintig. Dat kostte haar ook veel punten, waardoor ze in het World Cup klassement naar de dertiende plaats is gezakt. Voor kwalificatie voor de Olympische Spelen was een top-12 klassering nodig.

BUITEN ADEM ,,Hoewel ik vorige week echt ziek was, kun je stellen dat ik nu meer last had van dat ziek zijn dan vorige week", vertelt Kimberley Bos. ,,Ik ben helaas twee en een halve kilo afgevallen en moest daardoor ook alle zeilen bijzetten bij de start. Maar mijn conditie heeft ook een flinke klap gehad. Dat zorgde ervoor dat ik na de start eigenlijk volledig buiten adem was en moeite had om de concentratie vast te houden. Dat viel in beide heats ook goed te zien, want ik verloor met name tijd op het eerste deel na de start, waar ik meermaals de kant raakte. In de rest van de afdaling ging het wel goed, maar dat begin kostte me in beide heats al teveel tijd en snelheid."

EXTRA ZUUR Op slechts zeven punten achterstand valt Kimberley Bos nu dus buiten de boot als het gaat om de top-12 in de World Cup stand. ,,Het is een ontzettende teleurstelling dat het op deze manier gaat. De eis is voor Nederlanders erg streng, maar ik ben ervoor gegaan. Als je dan ziet dat ik in Winterberg ten opzichte van velen echt pech had met het weer en nu twee weken achter elkaar problemen ondervind door ziekte, dan is dat wel extra zuur. Ook met in het achterhoofd dat er nog een Russische voor me staat die door het IOC geschorst is en de wetenschap dat ik vorige winter derde werd op de Olympische baan. Ik hoop dat dat op de één of andere manier toch ook nog meegewogen kan worden."

Het finale besluit wordt uiterlijk zondag genomen door NOC*NSF.