• Kimberley Bos

Kimberley Bos één van de elf bij opening Olympische Spelen

EDE (ANP) Nederland wordt bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen slechts door elf sporters vertegenwoordigd. De overige 22 deelnemers van TeamNL gaan niet mee naar het stadion. Wie wel van de partij is, is skeletonster Kimberley Bos uit Ede.

In totaal wordt Nederland op de 23e editie van de Winterspelen in Pyeongchang vertegenwoordigd door 33 sporters. Dat er maar elf bij de opening aanwezig zijn heeft te maken met het voorbereidingsprogramma van de sporters, van wie er veel al vroeg in actie komen in Zuid-Korea. Voor Bos is dat niet aan de orde, zij komt pas op 16 en 17 februari in actie op de skeleton.

De elf die wel naar de ceremonie gaan zijn naast Bos de schaatsers Jan Smeekens, Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten en snowboardster Cheryl Maas. Smeekens draagt de Nederlandse vlag.

SPORT GAAT VOOR ,,Het heeft niet met de kou te maken'', zegt chef de mission Jeroen Bijl. ,,Heel veel van onze sporters moeten in de eerste twee of drie dagen al aan de bak. De shorttrackers hebben zelfs op de avond van de opening een training. Gezien het programma is het logisch dat die hele ploeg gaat trainen'', aldus Bijl. ,,Ik vind het prima. De sport gaat voor. De sporters moeten vooral doen wat voor hun prestatie van belang is.''

Ook sporters van veel andere landen laten de openingsceremonie schieten. Bijl: ,,Het IOC zit daar wel bovenop. Ze kijken naar de optie om het comfortabeler te maken voor sporters, want ze willen best wel graag. Het is nu nogal een belasting voor sporters. De laatste drie, vier Spelen wordt er elke keer over gediscussieerd. Maar als je kijkt naar de grote aantallen qua sporters die meedoen, blijft het een hele operatie.''

De openingsceremonie in Zuid-Korea start vrijdag om 20.00 uur. In Nederland is het dan 12.00 uur.