• Het lossen van de padelmaterialen en gereed zetten op de plek waar binnenkort drie gloednieuwe padelbanen komen.

    Nico de Gouw
  • Het lossen van de padelmaterialen en gereed zetten op de plek waar binnenkort drie gloednieuwe padelbanen komen.

    Nico de Gouw
  • De padelbanen bij Padelcentrum Leeuwenbergh in Den Haag lijken qua ligging en kleurstelling enigszins op de banen die bij Keltenwoud geplaatst gaan worden.

    Nico de Gouw

Keltenwoud start bouw van drie padelbanen

BENNEKOM Medio augustus is tennisvereniging Keltenwoud drie padelbanen en daarmee een nieuwe racketsport rijker. De stalen frames, glazen wanden, lantaarnkappen en andere bouwmaterialen werden vrijdag 22 juli op het Bennekomse tennispark afgeleverd. Na de opbouw van de glazen padelkooien, die ongeveer een week duurt, worden kunstgrasmatten gelegd, de belijning aangebracht, het net geplaatst en de verlichting aangesloten. Een van de eerste activiteiten op de padelbanen zijn gratis clinics op 20 en 27 augustus in de Heideweek.

De bouwstart op 25 juli door het bedrijf Padel Products uit Enschede is voorafgegaan door de aanleg van een waterdoorlatende betonvloer van 26x36 meter op de plaats van twee tennisbanen. Op dit KroPor drainbeton komen drie vrijliggende padelbanen die elk 20 meter lang en 10 meter breed zijn. Daarin wordt een blauwkleurig Ten Cate kunstgras speelveld gelegd.

Padel, een racketsport in opkomst in Nederland, is een mix van tennis en squash. Je speelt padel als dubbelspel, dus aan beide kanten van het net twee spelers, met een verhard racket van fiberglas of carbon en zachte ballen. De glazen wanden van de kooi waarin iemand speelt, mag daarbij gebruikt worden. De spelregels en puntentelling zijn vrijwel hetzelfde als bij tennis. Padel blijkt in de praktijk gemakkelijk te leren voor jong en oud. Omdat padel ook een kijksport is, plaatst Keltenwoud een kleine tribune naast de nieuwe padelcourts.

GROEI VERWACHT De Bennekomse tennisvereniging verwacht dat door de introductie van het padelspel het ledental kan groeien. In Spanje bijvoorbeeld, waar de materialen voor de Bennekomse padelbanen vandaan komen, is padel na voetbal qua deelnemers de tweede sport van het land. In Nederland kan padel een van de vier grootste sporten worden naast voetbal, hockey en tennis. Na Neede en Nijkerk is Bennekom binnenkort de derde tennisvereniging in Gelderland met buitenpadelbanen.

De leden van Keltenwoud kunnen in het huidige verenigingsjaar gratis gebruik maken van de padelbanen. Andere belangstellenden kunnen padellid worden of de banen los huren. De contributie hiervoor loopt tot 1 april 2017 en bedraagt 12 euro per maand voor senioren. Iemand die bijvoorbeeld lid wordt op 1 september betaalt 84 euro. Voor een jeugdlid van 8 tot 18 jaar is het introductietarief een evenredig deel van 75 euro op jaarbasis, voor een jeugdlid tot en met 7 jaar 50 euro. Het losse huurtarief voor een uur padel spelen met 4 personen bedraagt 20 euro. Na een evaluatie van de ervaringen in het eerste half jaar met de padelbanen stelt de ledenvergadering van Keltenwoud in maart de tarieven voor het seizoen 2017-2018 vast.

GRATIS CLINICS Een gratis kennismaking met de nieuwe racketsport in Bennekom is mogelijk op zaterdag 20 en zaterdag 27 augustus, beide keren van 13.00 tot 15.00 uur. In deze padelclinics leren de trainers van Padel Opleiding Engelaar en TV Keltenwoud de basis van het spectaculaire padelspel. Padelrackets en padelballen zijn aanwezig. Belangstellenden (graag sportschoenen meenemen) kunnen zich ter plekke aanmelden; de indeling van de clinics geschiedt zoveel mogelijk op volgorde van aanmelding.

In het clubhuis van Keltenwoud, Langschoterweg 9 in Bennekom (naast het openluchtzwembad De Vrije Slag), is allerlei informatie over padel verkrijgbaar.

In het najaar volgen meer introductieclinics om met het padelspel kennis te maken. Daarnaast biedt Jack Engelaar padelles aan. Hij is enkele maanden geleden gecertificeerd door de Nederlandse Padelbond voor het geven van deze specifieke padeltrainingen en is nu gestart met de Padel Opleiding Engelaar, afgekort POE. Meer informatie over de clinics en padeltraining voor jeugd en senioren en het inschrijfformulier voor padelles staan op de website www.poengelaar.nl.

Ook de website Keltenwoud.nl geeft meer informatie over het padelspel en de nieuwe padelbanen.