• John Riksen (rechts) is de nieuwe koploper bij BSV Bennekom.

    Rinus van der Molen
  • De slotpartij bij BSV Bennekom 2- SMB 3 kreeg grote belangstelling. Kees van Dijk (rechts) won.

    Rinus van der Molen

John Riksen nieuwe koploper bij BSV Bennekom

BENNEKOM In de achtste ronde van de interne competitie bij BSV Bennekom heeft John Riksen de koppositie overgenomen van de niet spelende Martin Markering. Hij won van Benno van der Veen, maar voelt wel de hete adem van

Markering in zijn nek. Het verschil is minder dan vijf punten.

In een soort ´Benoni´ zette Riksen met wit vanaf het begin druk op de stelling van Van der Veen. Die kon na een foute pionzet in het centrum niet voorkomen dat Riksen met zijn d-pion kon doorstoten. Met een wanhopig dameoffer tegen twee lopers, probeerde Van der Veen het naderende onheil te voorkomen. Tevergeefs!

OMHOOG Hotze Tette Hofstra is op de weg terug omhoog. Het slachtoffer was Rinus van der Molen, die met zwart een gewaagd paard offer deed op f2. Dat pakte niet goed uit en Hofstra kon met een sterk paard in het centrum een aanval opbouwen die niet was te stoppen. Hofstra staat weer derde met ruim 100 punten achter Riksen.

Martijn Pauw gaf opnieuw acte de présence en pakte zijn punt via een overwinning op Ton Suuring. Die kwam toch wel heel goed uit de opening, maar vergiste zich bij een afruil in het centrum en dat kostte een stuk en de partij. Jaap van Donkelaar had het lastig tegen Joop de Bruin. Nadat alle stukken waren geruild, bleef een pionnenstelling over met een licht voordeel voor De Bruin. Die kon toch niet doorbreken en berustte in remise.

VECHTEN Dat was ook het resultaat van de partij tussen Martin Maasse en Klaus Bodlaender. In een ingewikkelde stelling met over en weer kansen bood de voor het eerst dit seizoen present zijnde Maasse remise aan. En dat werd geaccepteerd. Martien Smit moest lang vechten tegen Jan Hooft. Smit veroverde twee pionnen, maar er dreigde een tegenaanval. Met een slimme loperzet kon die door Smit worden voorkomen en daarna was het eindspel voor hem niet moeilijk.

Hans Gillet en Sjoerd de Rave kwamen in een eindspel met allebei een dame en enkele pionnen. Na afruil van de dames rekende De Rave niet goed, waardoor zijn koning niet meer bij de vrijpion van Gillet kon komen. Jaap Nugteren had weer eens een scherpe stelling opgebouwd met zijn dame in de aanval. Sake van der Schaaf moest zich met hand en tand verdedigen. Totdat Nugteren zijn toren cadeau deed, waarna het meteen uit was.

TWEEDE TEAM Het tweede team van schaakclub BSV Bennekom heeft tegen SMB 3 uit Nijmegen met 4-4 gelijk gespeeld. Een belangrijk punt op weg naar het terugwinnen van het eersteklasserschap. SMB speelde eerder gelijk tegen het

sterke Rhenen. ,,Een zwaar bevochten gelijkspel en vooral een mooie wedstrijd'', wist naderhand vervangend captain Teunis Bunt.

De punten kwamen van Teunis Bunt, René Bakker, Chris van Oosterwijk en Kees van Dijk. Door Hans van de Weteringh (bord 1), Jan Wouters, Harry Verhoef en Gary Dinsbach werd het punt ingeleverd. Invaller Kees van Dijk zorgde uiteindelijk na een sterke partij voor de 4-4.

Bron: BSV Bennekom