• Sjoerd de Rave (links) in diep gepeins. Het zou hem niet baten tegen Gerhard Bakker.

  BSV Bennekom
 • Harry Verhoef (links) ging onderuit tegen Gary Dinsbach.

  BSV Bennekom
 • John Riksen (rechts) verstevigde met een zege op Benno van der Veen zijn positie.

  BSV Bennekom
 • Martin Markering (links) miste op een haar de winst tegen Hotze Tette Hofstra.

  BSV Bennekom

John Riksen blijft op kop bij schakers BSV Bennekom

BENNEKOM John Riksen heeft bij schaakclub BSV Bennekom in de negentiende ronde niet alleen de leiding behouden, maar die positie ook verstevigd. Hij won in een marathonpartij van Benno van der Veen. Van de concurrentie kwamen Hotze Tette Hofstra en Martin Markering tot remise.

Het duel tussen Riksen (zwart) en Van der Veen leek gelijkwaardig met ongelijke lopers. Het bleek echter weer eens dat Riksen de man van de structuren is. De gecreëerde pionnen structuur en daarnaast een overdaad aan activiteit van de zwarte loper, bleken teveel voor de stelling van Van der Veen. Een knappe prestatie van Riksen.

ZORGVULDIG In de andere topper: Hofstra-Markering (wit), speelde wit de opening niet erg zorgvuldig. Een ‘fout’ van Markering deed de stelling kantelen. Hij gaf een kwaliteit weg voor een pion, maar hij kreeg ook veel activiteit. Dat leverde nog een tweede pion op en hij kon aan winst gaan denken. Dat realiseerde Markering zich waarschijnlijk te laat.

Markering wikkelde af naar een eindspel van paard en twee verbonden vrijpionnen tegen een toren dat heel erg gewonnen leek. ,,Waarschijnlijk was dat het ook wel, maar de remise marges waren groot en Hofstra is natuurlijk een erg goede verdediger’’. Wist Markering na afloop op te biechten. Hij vond in ieder geval de winst niet en remise was het resultaat,

NACHTKAARS Het duel tussen Noel Bovens en Chris van Oosterwijk was snel klaar. Het zag er spannend uit, maar als een nachtkaars ging het uit en werd het remise. Harry Verhoef ging onderuit tegen Gary Dinsbach, die sterk bezig is.

Eerder speelde Verhoef een briljant ‘vlaggetje’ tegen Bovens en uiteraard voorafgaand aan de competitieavond. ,,Hij zei nog iets van: ik zal mijn kruit wel verschoten hebben en dat was profetisch’’, doet Markering verslag. Kansloos was Verhoef tegen Dinsbach. Deze kon zich zelfs permitteren om stukwinst over het hoofd te zien. De diagonalen tegen de verdwaalde koning in het midden waren dan ook te sterk..

HANDIG Gerhard Bakker speelde een variant tegen Sjoerd de Rave, die volgens De Rave meer dan +1 in het voordeel van hem was. Maar Gerhard Bakker is handig en De Rave speelde het niet nauwkeurig en dus kon Bakker het punt bijschrijven.

En dan Rinus van der Molen. Hij speelde met wit een lange en heldhaftige partij tegen eerste teamspeler Martijn Pauw. Volgens de geleerden en Pauw zelf, stond Van der Molen beter. Echter een dameruil werd hem fataal.  ,,Dat had ik achteraf dus niet moeten doen’’, liet Van der Molen weten.  Pauw kon uiteraard het punt bijschrijven.

TWEEDE KAMPIOEN Het tweede team is onverwacht al één ronde voor het einde kampioen geworden van de tweede klasse B. Er stond, na de gewonnen wedstrijd in Wageningen, een voorsprong van drie matchpunten op Wageningen 4. op het scorebord. Echter moest dat team voor de zesde ronde nog naar SMB 3.

En de Nijmegenaren schoven de concurrent van BSV Bennekom van de tafel. Het werd 5-3 en dat betekende dat BSV Bennekom 2 de vlag in top kon hijsen. Wel is er nog een slotavond op maandag 9 april in Bennekom, maar daar kan niks fout meer gaan. BSV Bennekom 2 speelt volgend seizoen weer in de eerste klasse.

Stand na vijfde ronde OSBO:
1. BSV Bennekom 2, 11-31
2. Wageningen 4, 8-29½
3. SMB 3, 8-27½
4. Edese SV 2, 7-24
5. Rhenen 1, 6-25
6. De Cirkel 1 6-20½
7. UVS 4, 2-19
8. Veenendaal 2, 0-15½

Overige uitslagen intern: Jan Wouters-René Bakker 0-1, Jaap van Donkelaar-Hans van de Weteringh 0-1, Jaap Nugteren-Hans Gillet 1-0.

Stand na 19e ronde intern:
1. John Riksen, 769,5
2. Hotze Tette Hofstra, 734,3
3. Martin Markering, 674,2
4. Teunis Bunt, 666,5
5. Benno van der Veen, 607,2
6. Noël Bovens, 568,2
7. Gary Dinsbach, 555,0
8. Chris van Oosterwijk, 543,7
9. René Bakker, 533,3
10. Harry Verhoef, 487,5
11, Jan Wouters, 471,7
12. Hans van de Weteringh, 445,8
13, Martijn Pauw, 437,0
14. Rinus van der Molen, 404,3
15. Albert Smit, 369,5

CONTACT BSV Bennekom schaakt elke maandagavond ( rookvrij ) vanaf 19.55 uur in Denksportcentrum De Commanderij, Commandeursweg 44 in Bennekom. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Enige voorwaarde is om 19.55 uur aanwezig zijn. Inlichtingen bij Rini Kreeft, telefoon 0318-41 52 45 of maandag in de speelzaal.
De jeugdafdeling start al om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Jan Wouters, telefoon 0318-41 62 80 of maandag in de speelzaal.

Bron: BSV Bennekom