• Kimberley Bos
  • Kimberley Bos
  • Kimberley Bos
  • Kimberley Bos

'Je moet wel gek zijn om aan deze sport te doen'

'Hoi, ik ben Sjinkie', daar stond ik dan ineens naast de wereldkampioen short track. Op de TeamNL-dag donderdag 15 juni was ik bij hem in de groep ingedeeld. Samen met nog zes andere schaatsers van Nederland, want het grootste deel van de wintertopsporters in Nederland doet nu eenmaal aan schaatsen, moesten we verschillende activiteiten af. Waar ik jullie later meer van vertel, want het thema van deze blog is mijn kennismaking met Team NL.

TeamNL is door het NOC*NSF in het leven geroepen voor de Olympische Spelen van Sotsji. Het is de naam voor het team van sporters dat op de Spelen Nederland vertegenwoordigt. Alle sporters die potentie hebben om de Winter Spelen in Korea te halen waren uitgenodigd voor een kennismaking. De dag werd afgetrapt met een talkshow, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. In de talkshow kwamen verschillende informatieve onderwerpen aanbod. Zo leerden we over Koreaanse gewoontes en gebruiken, kregen we input over wat wel en wat niet te doen op sociale media en kregen we een inkijkje in de Olympische Spelen van Edith Bosch en Ireen Wüst. Ik vond het erg interessant om zo over de verschillende onderwerpen te horen en te leren van de verschillende experts.

Na het algemene gedeelte gingen we in groepjes uit elkaar. Hier maakte we door verschillende activiteiten kennis met elkaar. Zo was er onder andere een escape room, mochten we het nieuwe TeamNL-shirt ontwerpen en gingen we op de foto. Het was een hele gezellige middag, maar ik heb me er wel over zitten verbazen hoe weinig mensen mijn sport kennen. De fotograaf staarde me blanco aan toen ik braaf: 'skeleton', antwoordde op zijn vraag aan welke sport ik deed.

Vervolgens deed een schaatsster haar best het uit te leggen. Maar haar poging kwam ook niet zo ver. Gelukkig had ik mijn altijd handige smartphone bij me en geeft een filmpje een goed beeld van mij sport. Na dat getoond te hebben had iedereen een aardig idee. Toen vervolgens een freestyle snowboarder tegen mij zei dat ik wel gek moet zijn om dat te durven, kon ik echter mijn lachen niet meer inhouden. In mijn beleving zijn dubbele salto's en schroeven in de lucht toch wel een stuk gevaarlijker dan met 130 kilometer per uur over het ijs glijden. We bleven het totaal oneens. Ieder zo zijn ding zullen we maar zeggen. Het zorgde in elk geval voor leuke gesprekken tussen de activiteiten door.

De dag werd afgesloten met een diner, waarbij ook alle coaches en begeleiding aanwezig waren. Feitelijk iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij TeamNL zat lekker te smullen, toen ineens de verassing van de avond verscheen. Roel van Velzen stapte het podium op, om de avond met een privéconcert mooi af te sluiten. Had ik even geluk, dat ik zat vooraan zat. Zo dicht bij het podium had ik zelf nog nooit gezeten. Dat was echt een mooie afsluiting. Hij kreeg het voor elkaar om de hele zaal 'Baby, get higher' te laten zingen. Hij sloot af met het wel bekende 'We are the Champions' en na een indrukwekkend, inspirerende en gezellige dag ging ik gemotiveerd naar huis. De Spelen zijn dan nog wel acht maanden weg, maar voor een sporter met een doel is dat nog maar een hele korte tijd.

Topsporter Kimberley Bos (kimberleybos.nl) uit Ede gaat voor deelname aan de Olympische Winterspelen in 2018. Ze houdt voor Ede Stad.nl een blog bij over haar topsportleven.