• De schakers van BSV Bennekom 3 en De Cirkel 2 in actie.

  Rinus van der Molen
 • Beeld uit de wedstrijd BSV Bennekom 4 contra VSG 5.

  Rinus van der Molen
 • Hotze Tette Hofstra (links) Martin Markering analyseerden lachend.

  Rinus van der Molen
 • Dick Brehen (links) zegevierde in de wedstrijd tegen De Cirkel 2.

  Rinus van der Molen

Hotze Tette Hofstra trakteert Martin Markering op eerste nul

BENNEKOM Doordat liefst drie teams van BSV Bennekom tegelijk speelden voor de OSBO-competitie, werden in de interne competitie slechts vier partijen gespeeld. Wel zat daar een klapstuk tussen: kampioen Hotze Tette Hofstra contra Martin Markering. Overigens won het tweede met 5-3 van UVS 4, het vierde team met 2,5-1,5 van VSG 5 en verloor het derde team pechvol met 3,5-2,5 van De Cirkel 2.

INTERNE Markering is aan een sterk seizoen bezig. Hij won tot nu toe alle zes partijen. Goed voor de tweede plaats, kort achter koploper John Riksen. Ook scoorde Markering in het Rapid honderd procent. De confrontatie met Hofstra beloofde dus wat. Echter viel dat toch wat tegen.

In de opening zag het er nog goed uit voor Markering. Echter ging het vervolgens mis. Markering maakte een verkeerde keuze en dat was een kolfje naar de hand van Hofstra. Deze tastte meteen toe en liet zijn tegenstander in het vervolg vrij kansloos. ,,Even te frivool'', reageerde Markering op zijn verlies. ,,Maar ik kan er wel mee leven. Het is Hotze hé.''

OOGHOEKEN Riksen keek vanuit zijn ooghoeken glimlachend toe, hoe een concurrent werd weggezet. Zelf had hij weinig moeite met Martien Smit. Die speelde de opening veel te passief. En met zo'n opstelling weet Riksen wel raad. Kortom: Riksen won en liep verder uit, maar voelt nu de hete adem van Hofstra in zijn nek. Hij passeerde nipt Markering.

Resten nog twee duels. Albert Smit slaagde er in om Hans Gillet te kloppen. En Jan Hooft voegde een punt bij zijn score door Ton Suuring op verlies te zetten.

EXTERN TWEEDE ,,Het tweede team heeft tegen UVS 4een bijzonder stabiele wedstrijd gespeeld. Het maakt maar weer eens duidelijk dat het geen enkele tegenstander in deze poule hoeft te vrezen. Alles is nog in eigen hand.´´ Aldus concludeerde na afloop vervangend teamcaptain Teunis Bunt.

Zelf had Bunt al heel snel gewonnen. In slechts 25 zetten had hij zijn tegenstander plat. Er volgde een reeks remise. Harry Verhief stond goed, vergiste zich en moest met een half punt genoegen nemen. Gary Dinsbach stond iets minder toen zijn tegenstander het blijkbaar wel goed vond: remise. En ook Teun Alting voegde een half punt toe aan de score: 1,5-2,5

MATJES René Bakker schoof eveneens een remise toe aan het formulier en daar was hij zelf het minste tevreden over. En dan waren er twee winstpartijen. Chris van Oosterwijk sloot er een krachtig gespeelde partij mee af. Nog wel met mat en daar gaat het eigenlijk om in het schaakspel. Ook Noël Bovens smaakte het genoegen om zijn tegenstander op een mooi matje te trakteren. En dan was er helaas voor Jan Wouters een nul. Hij stond uitstekend, maar vergiste zich en al werd er nog gevochten, er was niets meer aan te doen.

EXTERN DERDE De 2,5-3,5 nederlaag van het derde tegen De Cirkel 2 was nogal pijnlijk, vooral voor Gerhard Bakker. Die kreeg bijna een hartaanval, toen hij zag dat hij in totaal gewonnen stand met zijn koning wegliep en ,,zichzelf mat ging zetten". Dat was weliswaar in tijdnood en zijn klok werkte ook al niet mee. Hij drukte gewoonweg niet goed. En dat na een partij, waar hij heel goed speelde en een stuk voor kwam. Die loper ruilde hij voor een paar pionnen met een prachtige vrijpion.

Op dat moment stond de stand gelijk nadat Dick Brehen toch nog won nadat hij eerst een toren achter kwam. Die kreeg hij weer cadeau, toen zijn tegenstander een onbegrijpelijke mataanval probeerde te forceren en toen stond hij opeens beter.

ACHTER Het derde stond eerst vrij snel achter nadat Hans van de Weteringh een stuk verloor en een mataanval niet meer tegen kon houden. Jaap van Donkelaar kwam naar eigen zeggen in een totaal gelijke stand remise overeen. Kees van Dijk kwam moeilijk te staan in een pionneneindspel en moest tegen een pluspion vechten voor remise. Dat lukte dus niet. Rinus van der Molen moest eerst een aanval op mijn koningsstelling met paarden en torens pareren. Toen hij lucht kreeg begon hij een aanval op de andere vleugel met zijn pionnen ondersteund door torens en die waren niet meer tegen te houden.