• Noël Bovens (links) dolf het onderspit tegen Hotze Tette Hofstra.

    BSV Bennekom
  • Martien Smit (links) won het gevecht van zijn naamgenoot Albert.

    BSV Bennekom
  • Overzicht van de schaakzaal in De Commanderij.

    BSV Bennekom

Hofstra verslaat Bovens bij BSV Bennekom

BENNEKOM John Riksen heeft zijn leidende positie bij schaakclub BSV Bennekom ook in de negende ronde vastgehouden. Hij won van Kees van Dijk en liep zelfs wat verder uit op Martin Markering, de nummer twee.

MOOISTE Wellicht het mooiste gevecht ging in deze negende ronde echter tussen de titanen Noël Bovens en Hotze Tette Hofstra. Vaak proberen zij elkaar wel even het leven zuur te maken, maar komen vervolgens meestal op remise uit. Ditmaal ging het anders. Hofstra sloeg drie keer een remiseaanbod van Bovens af.

Bovens liet daarna weten een kwaliteitsoffer te willen doen en deed op f4 een toren in de aanbieding. Hofstra pakte het niet aan en deed wel hetzelfde op de andere vleugel. Al moest Hofstra het daarna zorgvuldig spelen, het bracht Bovens in de problemen. En die kon hij niet oplossen. Hofstra was na afloop dik tevreden over zijn aanpak.

SCHAAKJE Schaakje Riksen ervaarde dat Van Dijk geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Hij verweerde zich sterk. Echter kwam zijn dame loper niet in het spel. Dat brak Van Dijk op de koningsvleugel op. Riksen trakteerde op een schaakje met een paard, gevolgd door een aftrekschaak. Die actie kostte Van Dijk de dame en even later het punt.

Teunis Bunt en Rinus van der Molen speelden een spannende partij. Van der Molen offerde een paard in het centrum tegen twee pionnen en dat was goed. Hij verzuimde een tweede paardoffer, waardoor Bunt heel slecht gestaan zou hebben. Het vervolg was voor Bunt. En in een stelling met drie pionnen meer tegen een dubbelpion en tegen een paard met elk twee torens kon Van der Molen het toch weer niet afmaken. ,,Volgende keer maar weer proberen'', reageerde hij na afloop.

CENTRUM Jan Wouters kreeg tegen Joop de Bruin een open lijn door het centrum. Mede daardoor werd de stelling van De Bruin steeds zwakker. Uiteindelijk moest hij de strijd staken. René Bakker hield het lang vol tegen Martijn Pauw. Hij bleef doorvechten in de tijdnoodfase, hoewel er een kwaliteit achterstand was. Bakker werd toen overspeeld door toren en dame.

Klaus Bodlaender werd boos op Teun Alting. Zij speelden met een verkorte speeltijd. Alting sloeg een remiseaanbod af, hoewel zij allebei nog een paar minuten op de klok hadden staan, Alting wat meer. Hij vond dat hij een gewonnen stelling had, speelde terecht door en pakte het punt.

CONTACT Contact BSV Bennekom schaakt elke maandagavond (rookvrij) vanaf 19.55 uur in Denksportcentrum De Commanderij, Commandeursweg 44 in Bennekom. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Enige voorwaarde is om 19.55 uur aanwezig zijn. Inlichtingen bij Rini Kreeft, telefoon 0318-41 52 45 of maandag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start al om 18.45 uur, inlichtingen bij Jan Wouters, telefoon 0318-41 62 80 of maandag in de speelzaal.

Overige uitslagen: Jaap van Donkelaar - Chris van Oosterwijk 0-1, Martien Smit - Albert Smit 1-0, Harry Verhoef - Sjoerd de Rave 1-0, Gary Dinsbach - Ton Suuring 1-0, Jan Hooft - Sake van der Schaaf remise.

Stand op kop: 1. John Riksen 415,0; 2. Martin Markering 371,0; 3. Hotze Tette Hofstra 314,7; 4. Teunis Bunt 286,5; 5. Chris van Oosterwijk 271,2; 6. Benno van der Veen 261,7; 7. Martijn Pauw 234,0; 8. Jan Wouters 217,8; 9. Noël Bovens 216,3; 10, Jaap van Donkelaar 215,0.

Bron: BSV Bennekom