• John Riksen (links) verspeelde tegen en aan titelverdediger Hotze Tette Hofstra zijn koppositie.

  BSV Bennekom
 • Martin Markering (links) klopte Benno van der Veen.

  BSV Bennekom
 • Het vierde team van BSV Bennekom nam revanche op PSV DoDo 3.

  BSV Bennekom
 • Albert Smit (links) viel in in het derde team en pakte het punt.

  BSV Bennekom

Hofstra grijpt de macht bij BSV Bennekom

BENNEKOM In de zeventiende ronde van de interne competitie bij schaakclub BSV Bennekom heeft titelverdediger Hotze Tette Hofstra de macht gegrepen. Hij versloeg in een rechtstreeks en spannend duel met wit John Riksen, die tien ronden lang op kop ging.

De opening van het met de nodige spanning tegemoet geziene topduel was voor Riksen. Zoals vaak herstelde Hofstra zich, ging in het middenspel in de tegenaanval en ondanks twee pionnen minder, leek die door te slaan. Niet dus.

OMSINGELEN Het bleef wel ingewikkeld en Riksen leek met dame, toren en loper de witte koning te omsingelen. Hofstra is Hofstra en dus vond hij een mooie manier, om een eindspel met een kwaliteit meer naar winst af te wikkelen. Het ging nog bijna mis. Beide spelers zagen een truc over het hoofd. En die had naar een remise geleid.

Voor de verandering een strategische partij van Martin Markering tegen Benno van der Veen, die zwart had. Markering ging voor de betere pionnenstructuur. Het loperpaar van zwart was slecht en Markering wist bovendien met een mooie afwikkeling een pion voor te komen. Zijn paard was ook beter dan de loper van zijn opponent. Diens pionnenstructuur oogde niet goed. Kortom: geen houden aan voor Van der Veen.

AANVAL Chris van Oosterwijk verloor tegen Teunis Bunt een stuk, maar kreeg daar twee pionnen en aanval voor terug. Die sloeg niet door en toen Van Oosterwijk een kwaliteit tegen een pion verloor, leek het pleit beslecht. Van Oosterwijk had nog een truc en in een stelling met ongelijk materiaal en dynamisch evenwicht, werd tot remise besloten.

Zeer actief speelde Harry Verhoef tegen Noël Bovens en hij leek op weg naar een zege. Bovens besloot een kwaliteit te geven. Dat was volgens Verhoef niet correct. Echter liet hij Bovens zijn stelling binnen komen en dat was fataal. Verhoef zag mat in 1 over het hoofd, maar was anders een stuk kwijt geraakt.

REMISE Gary Dinsbach kreeg van René Bakker een aanval over zich heen en die leek beter te staan. Dinsbach rechtte zijn rug en stopte de aanval. Remise leek logisch, maar Dinsbach speelde het beter en won. Jan Wouters had tegen Teun Alting een mooie stelling met een pion minder. Ergens stond Wouters denkelijk beter. Het werd remise. Martin Maasse speelde zijn zoveelste remise. Ditmaal tegen Jan Hooft. Marijn Pauw boekte een reguliere zege op Hans Gillet.

EXERN BSV Bennekom 3 won in de externe OSBO-competitie met 4,5-1,5 van Rhenen 2. De formatie is daardoor gevrijwaard van degradatie uit de derde klasse. Gerhard Bakker, Albert Smit, Rinus van der Molen en Dick Brehen kwamen tot winst. Jaap van Donkelaar deelde, om de winst zeker te stellen, het punt. Hans van de Weteringh verloor op bord 1.

Het vierde team nam revanche voor het dikke verlies in de start van het seizoen bij PSV DoDo 3. De schakers uit Putten, koploper in 4C en nog ongeslagen, kregen met 3,5-05 billenkoek. Joop de Bruin, Jaap Nugteren en Sjoerd de Rave scoorden een punt en Sake van der Schaaf kwam tot remise.

Stand interne op kop:

1. Hotze Tette Hofstra, 691,0

2. John Riksen, 660,8

3. Martin Markering, 647,2

4. Teunis Bunt, 591,0

5. Benno van der Veen, 565,2

6. Noël Bovens, 490,7

7. Chris van Oosterwijk, 487,0

8. Gary Dinsbach, 460,2

9. Harry Verhoef, 433,3

10. René Bakker, 421,5

11. Jan Wouters, 419,2

12. Hans van de Weteringh, 403,8

13. Rinus van der Molen, 389,5

14. Jaap van Donkelaar, 363,2

Bron: BSV Bennekom