• Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer
 • Theo Beumer

Grootmeester Benjamin Bok wint Albert Heijn Bennekom BSV Schaaktoernooi

BENNEKOM Benjamin Bok heeft zaterdag het (eerste) Albert Heijn Bennekom BSV Schaaktoernooi gewonnen.

 

Evenals Erik van den Doel scoorde de 21-jarige Nederlandse grootmeester uit Veldhoven uit zeven duels zes punten.  De weerstandpunten van Bok waren beter en dus werd hij als winnaar uitgeroepen. Het prijzengeld werd gedeeld.

Volle bak in Denksportcentrum De Commanderij in Bennekom bij het jubilerende BSV Bennekom tijdens dit Albert Heijn Bennekom BSV Schaaktoernooi. Drie spelers kwamen niet opdagen, zodat 93 spelers de  speelsters in de eerste ronde van start gingen.

Het AH-Bennekom Schaaktoernooi is de opvolger van het Kreeft Consultancy Schaaktoernooi, dat tien jaar achtereen werd georganiseerd door de schaakclub in Bennekom. En door de deelname van de grootmeesters Vladimir Epishin, Erik van den Doel, Andrey Sumets, Benjamin Bok en Roelof Pruijssers, alsmede de internationale meesters Robert Ris, Piet Peelen en Sander van Eijk, was het toernooi niet eerder zo sterk bezet!

Voorzitter Noël Bovens  opende het AH Bennekom Schaaktoernooi en ook directeur Martijn Vlastuin van onder andere AH Bennekom was al present. En naast de grootmeesters en meesters, streden ook regionale toppers in het toernooi. Opvallend veel jeugdige spelers namen dit keer deel. Het toernooi werd geleid door internationaal arbiter Huub Blom, met steun van organisator en toernooidirecteur Rini Kreeft. En na afloop werd door tal van deelnemers geconstateerd, dat niet alleen aan een leuk toernooi was meegedaan, maar dat ook geen enkel incident aan de orde was.

In de eerste ronde meteen veel spanning. Niet bij de grootmeester Epishin, Bok, Sumets, Van den Doel en Pruijssers.  Zij wonnen hun partij. Enige verrassing was de remise van IM Sander van Eijk tegen Willem Blankert.

DRIE RONDEN Na drie ronden gingen de grootmeesters Bok, Van den Doel en Sumets met elk 3 punten op kop. De achtervolgers waren grootmeester Epishin, IM Van Eijk en Van Osch. Zij hebben een half punt minder.

In de vierde ronde was het duel duel Bok tegen Sumets de klapper. De grootmeester uit Oekraïne kreeg weinig kans. Bok won redelijk gemakkelijk. Hij leidt met Van den Doel met elk 4 punten. Epishin heeft 3,5 punten. In groep C leidt Karin Pruijssers voor vader Henk. In groep B gaat Marcel Lever op kop.

De vijfde ronde bracht de spanning aan de top. Bok en Van de Doel streden tot op het bot. Remise uiteindelijk. Dat was ook het resultaat van de partij tussen Epishin en Sumets. De laatste moest en was erg teleurgesteld met resultaat. De normaal vriendelijke grootmeester draafde boos door de speelzaal. Van den Doel en Bok leidde na dit geweld de dans voor Ris, Epishin en IM Piet Peelen. Drie spelers hebben 3,5 punten.

In groep B staat Lever nog op kop. Vier spelers gaan aan de leiding in groep C.

ZESDE RONDE In geen enkele groep viel nog een beslissing. In groep A wonnen Bok en Van den Doel. Zij leiden met nog één ronde te gaan met 5,5 punten. Pruijssers en Sumets hebben een punt minder en liefst acht spelers staan op 4 punten. In groep B leidde Marcel Lever en in groep C nog steeds Karin Pruijssers.

In de zevende en laatste ronde weer spannende duels. Op het programma in de top Bok - Pruijssers, Sumets - Van den Doel en Ris - Peelen. Het ging er hard aan toe. Bok had het niet gemakkelijk tegen college grootmeester Pruijssers. Beide trokken er aan, maar uiteindelijk werd het toch remise. Dat werd ook de uitslag in het duel tussen Sumets en Van den Doel. De speler uit Oekraïne probeerde van alles, maar slaagde opnieuw niet. Het werd remise omdat alleen nog de kale koningen op het bord stonden. Sumets werd daardoor met Epishin, Pruijssers, Peelen en Ketzetzis gedeeld derde.

GROEP B Groep B werd een prooi van Marcel Lever. Hij scoorde 5,5 punten. Evenveel als David Berendsen, die minder weerstandspunten scoorde. Ook hier werden de geldprijzen gedeeld.  Dat was niet nodig in groep C. Die werd op het laatste moment gewonnen door Hans van de Weteringh met 6 punten. Karin Pruijssers, die vrijwel het hele toernooi bovenaan bivakkeerde, werd ongedeeld tweede.

Overigens verdienen tal van leden van BSV Bennekom een compliment. Eerst werd vóór het toernooi alles gereed gemaakt om grote schare schakers en schaaksters te kunnen ontvangen. En vervolgens werd zaterdag na afloop ook gezamenlijk alles weer opgeruimd.