• Theo Beumer

Goudkoorts: Marije Eleveld

EDE De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? Oud-wethouder Marije Eleveld volgt de sporters op de voet. ,,1984, Sarajevo. Misschien is daar mijn liefde voor sport wel door ontstaan.´´

Naam: Marije Eleveld

Leeftijd: 40

Woonplaats: Ede

Werk: Directeur woningcorporatie in Utrecht, voorheen wethouder in Ede.

Mijn favoriete sport op deze winterspelen: afdaling skiën, omdat het er zo spectaculair uitziet. Ze gaan zó hard en dat op die twee latjes. En heb zelf ook net een week geskied dus toch een beetje herkenbaar.

Welke Nederlander wint de meeste medailles Sjinkie Knegt. Hij doet in ieder geval met veel afstanden mee én is kanshebber. Shorttrack is trouwens sowieso mooi om te zien.

De eerste winterspelen die ik mij kan herinneren zijn die van… 1984 in Sarajevo. Ik was toen zelf zeven en ik kan me herinneren dat het in Nederland toen ook koud was. Het ultieme wintergevoel. Als kind al vond ik het een geweldig evenement, evenals de zomerspelen trouwens. Misschien is daar mijn liefde voor sport wel door ontstaan.

Hoeveel uur ben je tijdens de Spelen aan de buis gekluisterd? Eigenlijk staat de tv dan altijd wel aan als we thuis zijn. Ik vind bijna alle sporten leuk om te zien. Dat blijft echt niet alleen bij het schaatsen, waar de Nederlanders het goed doen.

Mijn favoriete Olympiër? Sven Kramer. Hij heeft al zoveel gewonnen en is nog steeds grote kanshebber. En hij ziet er ook nog eens goed uit, haha.

Welk land wint de meeste medailles? Ik denk en hoop Noorwegen. Een land met weinig inwoners maar wel met de meeste medailles ooit. Ik zou het mooi vinden als ze de USA verslaan.

Mooiste moment winterspelen ooit De winst van Nicolien Sauerbreij in Vancouver bij het snowboarden. Echt een topprestatie voor een Nederlandse bij deze sport. Het feit dat wij geen bergen hebben maakt trainen hier toch een stuks complexer dan een aantal andere landen.

Welke sporter gun jij een gouden medaille en waarom? 'Onze' Kimberley Bos natuurlijk! Ik vind het overigens nu al heel bijzonder wat ze bereikt heeft met zo'n onbekende sport.

Wie gaat ons tijdens deze Olympische Spelen verrassen? Sjinkie Knegt. Nog nooit won een Nederlander goud bij shorttrack, eens moet de eerste zijn toch?