• Theo Beumer/EdeStad
  • Theo Beumer/EdeStad

Gerdo Hazelhekke: 'Golf is nu mijn passie'

EDE Militaire dienst en FC Wageningen-trainer Maarten Vink hebben de voetbalcarrière van Gerdo Hazelhekke gered. De spits met een neusje voor doelpunten was heel succesvol.

 

Eip Janssen

 

Het voetbaltalent van de nu 66-jarige Edenaar Gerdo Hazelhekke werd nooit betwist. ,,Ik kan met een goed gevoel op mijn voetbalcarrière terugkijken. Mooie clubs met aansprekende trainers gehad. Begonnen bij de amateurs van Ede en gestopt als topscorer met 187 competitie- en bekerdoelpunten."

 

BAL De bal heeft in Gerdo's sportleven altijd een grote rol gespeeld. ,,Eerder was dat een voetbal bij vv Ede, NEC, FC Wageningen (2x), De Graafschap en Go Ahead Eagles. Tegenwoordig is dat de kleine golfbal, grapt hij.

 

Sinds 2015 is hij mede-eigenaar, met partner Jeanne en Bettina Schouten, van Hazelhekke & Schouten Promotions (www.HazelhekkeSchouten.nl). ,,Zaken doen zit ons in het bloed en houd je scherp."

 

Militaire dienst en trainer Vink redden voetbalcarrière Gerdo Hazelhekke

 

Hazelhekke realiseert zich goed dat zijn carrière na een jaar betaald voetbal bij NEC al voorbij had kunnen zijn.

 

,,Ik was er onvoldoende van doordrongen dat een profvoetballer bovengemiddelde verplichtingen heeft. Ik werd vaak gevraagd met collega's even de binnenstad in Nijmegen te verkennen. Maar waar het voor hen bij een keer bleef, werd het voor mij vaak vier of vijf keer per week. De toenmalige trainer Wiel Coerver pikte dat terecht niet. Het contract werd niet verlengd. Ik had daarna mijn zinnen gezet op militaire dienst bij de marechaussee. Dat is achteraf mijn redding geweest", herinnert Hazelhekke zich.

 

DISCIPLINE Hij leerde in militaire dienst wat discipline was. ,,Ik kwam in een wereld terecht waar discipline en een vleugje humor samenvallen. Daar heb ik de hiërarchie leren accepteren en waarderen. Bij FC Wageningen gaf Maarten Vink mij de kans op eerherstel. Vanaf dat moment is mijn voetballeven crescendo gegaan", blikt Hazelhekke terug.

 

De spits had een neusje voor doelpunten. Was koppend sterk en mede door een goede timing vaak scherper dan zijn verdedigers. In het seizoen 1975-1976 scoorde Hazelhekke 16 doelpunten voor De Graafschap in de Eredivisie.

 

,,Ik had tijdens de nacompetitie al bij de Doetinchemmers getekend. Zij gaven aan nog een middenvelder te zoeken. Ik wist dat mijn toenmalige plaats- en teamgenoot Dick Schoenaker bij FC Wageningen te halen was. Maar de Graafschap vertelde dat zij eigenlijk geen geld hadden. Ik bood aan Dick bij Wageningen vrij te kopen. Dan behoefde De Graafschap alleen zijn salaris te betalen. De club vond dat wat lastig en wilde conflicterende situaties, waarin ik niet alleen zijn medespeler maar ook bezitter was, voorkomen. Op het laatste moment vonden ze een potje en kochten ze de latere international. Na zijn doorverkoop aan Ajax had ik op die manier een aardig extra centje kunnen hebben. Maar zo lopen zaken soms en ik gunde het Schoenaker, met wie ik nog regelmatig contact heb, natuurlijk van harte", geeft de ex-voetballer aan.

 

SPIJT Hazelhekke valt soms even stil en peinst over zijn voetbalcarrière. ,,Misschien had ik nog meer kunnen en moeten scoren. Ik heb door rode kaarten en blessures veel wedstrijden gemist. Ik werd als behendige en scorende voetballer vaak gezocht en soms ging men te ver. En ík ook hoor. Mijn smerigste overtreding was in de nacompetitie bij FC Wageningen in de thuiswedstrijd tegen Eddy van der Roer (Excelsior). Een seizoen eerder (78/79) was er een akkefietje met hem. Bij elke voorzet stompte hij al dan niet toevallig mis en raakte mij. Dat was ik niet vergeten bij de eerstvolgende wedstrijd. Door mijn overtreding verliet Van der Roer, met het gebit en lippen kapot door mijn aluminium noppen, het veld. Ik ben er nu niet meer trots op, maar hij had het er wel naar gemaakt. Ook een zware enkelblessure in een van mijn eerste wedstrijden voor de Graafschap in 1974 heeft mij mijn verdere loopbaan parten gespeeld. Ik ben veel te vroeg weer begonnen om de club, waar ik net nieuw was, terug te betalen", herinnert Gerdo zich.

 

GOLF Het regionale amateurvoetbal volgt de spits niet of nauwelijks. ,,Mijn sportleven is mede door mijn vrouw Jeanne, een andere kant op gegaan. Zij was vroeger een zeer goede hockeydoelvrouw, die lang in het nationale team heeft gespeeld. Maar is nu ook een zeer goede golfster. Waar ik op handicap 7 zit, blijft zij mij met handicap 4,5 voor. Ik heb in de golfwereld bestuurszaken gedaan. Later heb ik, net als Jeanne, de opleiding tot Teaching Golf Pro via de Dutch Golf Teachers Federation (een onderdeel van de World Golf Teachers Federation, de grootste bond golfleraren ter wereld) gevolgd. Lesgeven vind ik soms lastig. Ik mis teveel het geduld om iets uit te leggen. Dat kan Jeanne wél ongelooflijk goed. Soms moet je ermee (leren) leven je meerdere in je partner te moeten erkennen", besluit Gerdo Hazelhekke met een diepe zucht.

 

Gerdo Hazelhekke, op de praatstoel, kijkt niet op een half uur meer of minder.

© 2014 Penthion