• Eip Janssen

'Geef kinderen een bal en ze spelen'

EDE ,,Fluiten tijdens het Ede Stad schoolvoetbaltoernooi is leuk. Het is genieten als je ziet hoeveel kinderen plezier beleven." Peter 't Hoen (69) en Ap van Riessen (74) fluiten al vele jaren tijdens het schoolvoetbaltoernooi. Vanaf 23 maart mogen ze weer, dan start de 31e editie van het toernooi.

Eip Janssen

 

,,Je legt gemakkelijk contact. De kinderen herkennen je jaren later nog. Bent u echt die scheidsrechter? En dan volgt een leuk verhaal. Geef kinderen een bal en ze verbroederen", aldus Peter 't Hoen. Ap van Riessen kan zich wel vinden in de analyse. ,,Het is in de voorronden wel anders dan tijdens de finales. Je merkt dat de belangen groter worden. Elk kind, maar ook ouders of leerkrachten willen graag dat hun schoolteam wint. Dan moet je wel eens op je strepen  staan. Maar gelukkig levert dat weinig boze gezichten op."

 

ONDERDEEL Beiden voelen zich tijdens het spel één van de acteurs op het veld. ,,Het enige verschil is dat wij de spelregels mogen bepalen. En fluiten naar de geest van het spel. Dat is ons devies. Soms wordt er fel, ook vanaf de kant, gereageerd. Dan loop ik er even naar toe. Vaak is het een emotionele opwelling. Belangrijk is dat de spelers elkaar na afloop een hand geven. Elke leerkracht zou zijn spelers moeten leren dat winnen en verliezen gewoon bij de sport hoort", gaat 't Hoen verder.

 

Hij gaat als predikant veel om met mensen die verschillend denken. ,,De kracht van het schoolvoetbal, en de scheidsrechters en organisatie in het bijzonder is, dat het verbindt. Mijn mooiste moment is altijd de prijsuitreiking. Je ziet dan dat kinderen accepteren dat ze zesde of derde zijn geworden. Daar zouden wij ouderen misschien nog wat van kunnen leren."

 

OUDSTE Ap van Riessen roemt het scheidsrechtersteam. ,,Ze zeggen wel dat ik de 'nestor' van het stel ben. Misschien omdat ik al jaren fluit. Maar gelukkig niet omdat ik de beste scheidsrechter ben. Dat is onbelangrijk. Wij worden geholpen door leerlingen van het ROC A12. Daar waar het kan, help ik hen. Niet wij maar de deelnemers zijn het belangrijkst. Een scheidsrechter die niet opvalt heeft het goed gedaan", meent hij.  

 

De eenendertigste versie mag zich in een grote belangstelling verheugen. Jaarlijks zijn er meer dan 100 schoolteams actief. Op de woensdagen waarop wordt gespeeld kijken de heren wat vaker naar buiten dan normaal. ,,Wij hopen altijd weer dat de organisatie tijdig ingrijpt als er niet gespeeld kan worden. Niets is erger dan dan kinderen huilend van de kou of regen hun wedstrijden spelen. Gelukkig heeft elk team tegenwoordig een goede uitrusting. Maar reservekleding ontbreekt vaak. Ouders of leerkrachten let daar ook op. Het doet ons echt pijn als zij door en door nat of verkleumd wegfietsen", besluit het duo.

 

De wedstrijddata zijn bekend. Op de woensdagmiddagen 23 en 30 maart en 6 april worden de wedstrijden gespeeld op sportpark De Hoekelumse Eng. De finale-avond vindt plaats op vrijdag 15 april.

 

Meer informatie: www.edestadschoolvoetbaltoernooi.nl.