• Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen
  • Eip Janssen

Frank van Wijngaarden neemt Cirkelspelers in houtgreep

EDE Frank van Wijngaarden is bij De Cirkel de ongenaakbare koploper. Hij heeft zijn medespelers in een onwrikbare houtgreep genomen.

Ook de op de tweede plaats staande Anne Postma moest eraan geloven. En dat is, nadat de jonge schaker Frank van Wijngaarden foto 1 rechts eerder al, sterke spelers als Harold Boom, Bert Duijker, Marnix Lukasse versloeg en Tom Pronk op remise hield, geen verrassing meer.

Is het het jeugdtempo dat hem voordeel bezorgd of gewoon talent. ,,Ik denk het laatste hoewel het eerste niet in zijn nadeel is", meende Anne Postma.

,,Hij speelt als een Boa constrictor. Een wurgslang die al schakend zijn prooi veroverd en plotseling is het over", ging Postma verder.  

In de zevende ronde stonden nog een aantal mooie partijen op het programma. Partijen die een voorlopige scheiding van kanshebbers, middenmoters en plezierschakers kon opleveren.

VERRAST Maar ook een ronde waarin verrassingen niet uitgesloten waren. Of familierelaties (Jim Pronk tegen vader Tom Pronk foto 2) werden uitgevochten.

En (kleine) verrassingen kwamen er. Zo werd niet door iedereen de winst van Jasper de Rijk op routinier Jelle Bottema verwacht.

Of de snelle winst van Egbert Aalbers op de creatieve Dick Wenning. ,,Met twee pionnen minder is het vechten tegen de bierkaai. Dan kan ik  beter een pilsje pakken", somberde Wenning.

Dat is misschien ook wel een goed recept voor Fedde Kingma. Hij verloor van Tim Evendijk en beende teleurgesteld weg.

,,Ik zag een paar hele gemene zetten met een diepe ondergrond totaal niet aankomen."

De laatste die opgetogen de bar opzocht was Henry van den Brink. Zijn winst op Bert Duijker, een van de schakers met de hoogste individuele rating, was mooi.,,Dit geeft inderdaad een fijn gevoel na een zware partij", reageerde hij tevreden.

Dat deed ook Anton Spronk na zijn zege op Stijn Kappert. De winnaar, die zijn gewicht in schaakgoud waard is, zoals hij zelf schertste stijgt langzaam maar zeker. De top twintig, een positie waar hij thuishoort, is nabij.

FAMILIE Met veel aandacht werd de partij tussen vader Tom Pronk en zoon Jim Pronk gevolgd. De fotograaf die eerde op de avond een foto maakte vroeg of beiden samen weer naar huis zouden fietsen.

,,Dat weet ik nog niet. Maar dat ligt niet aan de partij. Jim heeft vakantie en kan blijven hangen. Ik moet 'gewoon' werken", aldus Pronk senior.

Maar nadat de lichten bijna waren gedoofd keerde vader Pronk het meest tevreden huiswaarts.

,,Ik offerde een pion waardoor Jim met een geïsoleerde pion werd opgescheept" analyseerde Tom Pronk. Jim Pronk zette zijn vader daarna behoorlijk onder druk met veel complicaties tot gevolgd.

,,Jim loste dat niet helemaal goed op. Ik kreeg het initiatief en won mede omdat Jim in tijdnood kwam een kwaliteit. Dat bleek voldoende voor de winst", glunderde Tom Pronk.

Ben Verduyn, bestuurslid van dienst glunderde veel minder.

,,Je hebt mij met Robert Krouwel een wel hele sterke tegenstander bezorgd. En dan moet ik ook nog blijven tot dat de laatste partij is afgelopen", sipte Verduyn tegen de wedstrijdleider. De partij was binnen een uur spelen beslecht in het voordeel van Robert Krouwel.

Krouwel opende met b3. ,,Je ziet het vaker de laatste tijd b3 met een uitroepteken. Dat betekent dat deze opening aan populariteit wint", analyseerde Krouwel. 

De wit speler richt zijn pijlen op het centrum voor het altijd vervelende Pe5. Verduyn moest of hij nu wel of niet wilde achteruit om niet in de verdrukking te komen.

,,Hij verloor noodgedwongen een pion. Zijn stelling werd opengebroken en ik kon in de aanval. Hij vocht moedig en plaatste zelfs een remiseaanbod na torenruil", glimlachte Krouwel.

De nieuweling was nog niet op de hoogte dat Verduyn dit altijd eenmaal per partij doet ongeacht de verwachte afloop.

Krouwel had verder gerekend dan zijn opponent en het remiseaanbod werd beantwoord met mat in twee. Verduyn met lege handen achter latende.

TOP Postma openden Siciliaans en Van Wijngaarden haalde de Grand Prix aanval van stal. Gelijk Max Verstappen werd poleposition verkregen.

,,Ik kreeg een sterke Koningsaanval omdat Anne Postma niet goed ruilde. Ik wist met het scherpe Dh4 verder te gaan. Postma probeerde van alles, verdedigde waar hij kon, maar ik liet mijn prooi niet los. Het was na mijn laatste zet tien tellen wachten alvorens Postma aftikte en opgaf", lachte de koploper van oor tot oor.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Ben Zee -Peter van der Wijngaart 0-1 foto 3, Louis van der Vos -Leo Lukasse 0-1, Hans de Groot - Marnix Lukasse 0-1, Mark Bakker - Alfred Gaasbeek 0-1, Tom Smit -Ruben de Vries remise, Eip Janssen - Hans van de Weteringh remise, Cees Hoek - Rigst Wegen 1-0, Robert Degenhart - Mohammad Badenjki 1-0, Kees van der Dussen - Sebo Nienhuis 0-1, Herman van den Akker - Dominic van Dijk 0-1, Albert Bootsman -Jan Hartsuiker 1-0. 

Top tien na de zevende speelronde:

1. (1). Frank van Wijngaarden 390,50

2. (3). Tom Pronk 347,33

3. (7). Dominic van Dijk 317,50

4. (2). Anne Postma 289,17

5. (8). Henry van den Brink 282,67

6. (4). Harold Boom 279,00

7. (5). Jim Pronk 270,83

8. (6). Herman van den Akker 253,17

9. (18). Albert Bootsman 247,50

10. (13). Peter van der Wijngaart 247,50

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Bij de vijftig plus schakers de achtste speelronde. De top zes ontmoette elkaar in een rechtstreeks duel.

En omdat er een oneven aantal spelers was, maar elke maandagmiddagschaker toch graag zijn partijtje speelt, kwam Eip Janssen tegen twee schakers uit.

Hij mocht het opnemen tegen de Wageningers Hans Pasveer en Jan van Dalen foto 4]. De eerste voor de fun, de tweede voor het echie. En dat werden beide ecjte partijen.

Hans Pasveer gaf Janssen goed partij en dwong hem tot het uiterste te gaan. Uiteindelijk lukte dat omdat Hans Pasveer een klein rekenfoutje maakte.

Dat deed ook Jan van Dalen. Hij liet zich opschepen met twee dubbelpionnen. En verzuimde de paarden van Eip Janssen uit de pirouette te halen. Bekend is dat een paard in het pionneneindspel soms meer van waarde is dan een loper. Janssen speelde gedegen het eindspel naar winst en klom naar de tweede plaats.

De eerste partij (Remy Mouthaan -Louis van der Vos) was al binnen een kwartiertje beslist.

,,Ik ging mee in het sneltrein tempo van Remy Mouthaan", baalde Van der Vos. Mat dreigde en Van der Vos restte niets anders dan de opgave.

Bij Anneke Liefkens tegen Rob Broek liep het middenspel niet goed af. Broek profiteerde genadeloos. Dat deed ook Erik Wels tegen Hein den Hollander.

Daarna was het lang rustig voordat de volgende partij tussen de vrienden Fons de Kort en Klaas van der Wal beslist werd. Van der Wal liet zin dat de vorm terugkomt en won.

Hard gevochten werd er bij Jelle Bottema - Anton Ebskamp en koploper Kees van der Dussen - Herman van Scherrenburg.

Bottema leek lang gelijkwaardige tegenstand te kunnen bieden. Maar de sterkste maandagmiddagmiddag speler qua persoonlijke rating, zag het bevrijdende gaatje. Bottema kon het spel niet keepen en ging kopje onder.

Dat ging ook Kees van der Dussen die ergens in de overgang tussen midden- en eindspel zich een paard liet ontfutselen.

,,Totaal niet gezien", stamelde Van der Dussen. Van Scherrenburg wist er wel raad mee en besliste met enige kracht zetten de partij.

Ton van den Berk versloeg in een leuke partij Els Creutzberg.Hij toonde zich in alle opzichten een heer, door hier en daar een betere voortzetting voor te stellen. Maar pakte uiteindelijk in een leerzame partij wel de winst.

De top vijf:

1. (1). Herman van Scherrenburg 167,50

2. (4) Eip Janssen 142,00

3. (3). Ben Verduyn 138,50

4. (2). Kees van der Dussen 130,00

5. (7). Anton Ebskamp 122,67

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meld in de Open Hof kan spelen.